Takto vypadají Windows 10 pro mobily: evoluce známého prostředí

103

Na konferenci o Windows 10 došlo nejen k obecnému povídání ohledně nového operačního systému, ale dočkali jsme se také praktických ukázek. Na pódiu se objevil i Joe Belfiore a ukázal první verzi mobilní verze Windows 10, kterou budeme vídat na mobilních telefonech Microsoft Lumia a dalších Windows smartphonech.

Windows 10

První hlavní změnou je sjednocení všech zařízení do jednoho systému. Aplikace pro telefony tak bude běžet jak na tabletu, tak i na laptopu a vašem stolním počítači. Windows 10 bude mít nejen společný Windows Store pro všechna zařízení, ale aplikace budou i velmi podobně vypadat. To bude značné ulehčení práce pro vývojáře. Co se změn pro uživatele týče, dočkali jsme se spíše evoluce a lehkého předělání celého systému. Stále zde máme systém dlaždic a celé prostředí je nadále „hranaté“ a oproti ostatním operačním systémům zůstává Windows 10 na první pohled rozeznatelný. Jistou formu personifikace prostředí nyní nabízí možnost použít vlastní tapetu, kterou si můžete vložit za vaše dlaždice. Předělaný byl například i seznam aplikací, který jako první zobrazuje nedávno nainstalované aplikace. Také obrazovka pro nastavení telefonu je zcela nové a připomíná novou obrazovku nastavení desktopové verze, kterou Microsoft také dnes ukázal.

Nové notifikační centrum a klávesnice

Také notifikační centrum je nové. K dispozici je více zkratek pro ovládání bezdrátových funkcí a notifikace jsou nově synchronizovány napříč Windows 10 zařízeními. Pokud odhodíte notifikaci na telefonu, vymaže se také z notifikačního centra počítače nebo tabletu s Windows 10.

TIP: Windows 10 budou zdarma pro uživatele Windows 7, 8 a 8.1

Prostředí mobilních Windows 10

Z pohledu zjednodušení používání vašeho telefonu a tabletu můžete počítat s kompletně předělanou klávesnicí, která se dá nyní zvětšit, zmenšit a přesouvat po displeji tak, jak si to situace a velikost zařízení vyžaduje. To se hodí u velkých tabletofonů, kde jednou rukou nemůžete pokrýt celou plochu displeje a musíte zařízení držet oběma rukama. S tím jde ruku v ruce možnost odpovědět na zprávy přímo z příchozí notifikace, kterou stačí stáhnout a můžete zprávu buď napsat, nebo nadiktovat hlasem. Zadávání hlasem je také vylepšené a automaticky doplní všechna znaménka a nabídne i další vychytávky.

Aplikace Zprávy a odpovídání skrze notifikaci

Nový Office zaujme

Mezi univerzální aplikace, které budou fungovat napříč spektrem vašich zařízení s Windows 10, bude kancelářský balíček Office. Na pódiu jsme tak mohli vidět dema aplikací Word, Outlook nebo PowerPoint. Prostředí je unifikované a na každém zařízení vypadá velmi podobně. Na telefonu tak bude k dispozici mnoho funkcí z tabletu a počítače, včetně revizí ve Wordu a podobně. Microsoft se tak napříč všemi zařízeními drží jednoho designového směru, což částečně připomíná Google a jeho Material Design, který se nyní dostává i do automobilů. Samozřejmě potěší to, že balíček Microsoft Office dostanete na váš telefon zdarma. Microsoft také ukázal nový Outlook, který bude rovněž k dispozici i pro telefony.

Univerzální aplikace

Z dalších ukazovaných aplikací jsme měli možnost nahlédnout na vizualizace aplikací Fotky, Kalendář, OneDrive, Lidé a Hudba. Vše se stejným designem napříč aplikacemi a synchronizací napříč zařízeními. Microsoft také ukázal nový prohlížeč, který se zatím skrývá pod názvem Project Spartan. Ten byl od základu předělán a Internet Explorer připomíná pouze vzdáleně. Novinkou je také integrace Skypu do zpráv a vy si tak můžete rychle zvolit, zda chcete napsat SMS nebo přepnout na Skype, bez potřeby spouštět jinou aplikaci. Stejnou možnost bychom měli mít i s dalšími aplikacemi třetích stran.

TIP: Podívejte se, jak bude vypadat internetový prohlížeč Spartan

Oficiální snímky Windows 10

K vyzkoušení už v únoru

Dostupnost operačního systému nebyla oznámena, ale jednoznačně půjde o největší aktualizaci od dob přechodu z Windows Mobile na Windows Phone. Update na Windows 10 bude zdarma a dostupný pro všechny telefony s Windows Phone 8.1. První testovací verze bude uvolněna v únoru. A název? Jednoduše Windows 10. Přídomek Phone nebo Mobile používán není.

Zdroje: live.theverge.com

Diskuze ke článku
Pavel Toman
Pavel Toman
A nevíte pro jaký mobily bude dostupnej, aspoň jakou musí mít tam :D
Glorei
Noo tak googleglass muze jit do haje :D ale co si za to ms rekne? To bude pekny ranec...jinak W10 vypada opravdu skvele, uz aby byla vypusten DP verze :)
b0hdy
Windows 10, bude pro všechny Windows Phone 8.1 telefony.
Jan Vidim
Jan Vidim
Co teda bude na "WP" za prohlížeč?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze