Microsoft Lumie nepohřbí, propustí však 8 tisíc zaměstnanců

91

Loňská koupě mobilní divize Nokie, za kterou Microsoft zaplatil 7,2 miliardy dolarů, se ukazuje jako jeden z nejhorších obchodů, který kdy americká společnost z Redmondu udělala. V rámci restrukturalizace a přehodnocení priorit nyní hodlá celou akvizici odepsat a začlenit nepříliš úspěšný mobilní byznys do hardwarovo-softwarové divize Windows and devices. O práci tak přijde 7 800 lidí a odpis vyjde Microsoft na 7,8 miliardy dolarů, tedy více než kolik byla samotná kupní cena.

Generální ředitel Microsoftu Satya Nadella v emailu zaměstnancům napsal, že se Microsoft už nechce do budoucna soustředit na výrobu zařízení, ale zdůraznil, že chce nadále pokračovat v budování ekosystému Windows. Popřel tak nedávné spekulace, že Microsoft nahradí Windows ve svých chytrých telefonech Androidem.

Microsoft Lumia

Neznamená to však, že by Microsoft úplně skončil s výrobou smartphonů. Pouze výrazně pročistí své portfolio, a otevře tak více prostoru pro ostatní výrobce, kteří zatím ve stínu Lumií pouze paběrkovali. Do budoucna se Microsoft soustředí na tři oblasti, a to levné smartphony, jako jsou Lumie řady 4xx nebo 5xxx, ve kterých se mu daří nejvíce, dále pak na telefony pro firemní klientelu a dočkat bychom se měli i vlajkových lodí.

Ještě letos by přitom měl Microsoft představit dvě nové vlajkové lodě s Windows 10, které by měly podle spekulací nést označení Lumia 940 a Lumia 940 XL. Jak se toto pročištění projeví v nižší a střední třídě a zda se ještě letos dočkáme novinek i v těchto segmentech, však ukáže teprve čas. Spekuluje se však hned o čtyřech modelech, které by měly být představeny během 3. čtvrtletí.

Zdroje: theverge.com, news.microsoft.com, wmpoweruser.com

Diskuze ke článku
Honza
Už je to tady. Kachličky bez aplikací a podpory vývojářů jdou konečně do koše. A s nimi celý MS. A žádný widle 10 je nemohou spasit. Konečně to spolkněte.
satai
Mensi pocet zarizeni -> mensi pokryti cenovych segmentu na lowendu -> dalsi pokles marketshare.
dfs
kdyby neco, tak ms lumie nezahazuje, enom zmensuje pocet zarizeni, cos mna trochu stve, ale android si nikdy nekupim
Vašek
No nečtu nic o konci WP. A pokud by v budoucnu přeci jen MS zařízl mobilní platformu, tak jediné co je použitelné bude iOS. Ale podle prohlášení je na dva roky klid a pak se uvidí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze