Testujeme Nokia Lumia 930: podívejte se, jak fotí

92

Tento týden nám do redakce dorazila nová Nokia Lumia 930 a první věc, kterou jsme vyzkoušeli, byl samozřejmě její 20,7Mpx fotoaparát s optickou stabilizací, a to rovnou na karlovarském filmovém festivalu. Podívejte se, jak novinka fotí a také na porovnání s Lumií 1520, Samsungem Galaxy S5 a LG G3.

Nokia Lumia 930 je očekávanou vlajkovou lodí Microsoftu, která nyní vstupuje také na český trh. My jsme telefon vyzkoušeli již začátkem května. Pokud vás tedy zajímají naše první dojmy a podrobné video, nepřehlédněte náš dřívější článek.

Nokia Lumia 930 má kvalitní 5palcový FullHD displej, 2 GB RAM paměti, 32GB vnitřní paměť, bezdrátové nabíjení a například 20,7Mpx PureView fotoparát s optickou stabilizací. A právě na ten jsme se zaměřili. Jak tedy Lumia 930 fotí?

Nokia Lumia 930

PureView opět na scéně

Fotoaparát je samozřejmě velkým tahákem telefonu, ostatně jako u všech vlajkových Lumií, které jsou kvalitními fotoaparáty pověstné. Fotoaparát je velmi podobný tomu, který se nyní nachází v modelu Lumia 1520. Opět zde máme rozlišení 20,7 Mpx, optiku CarlZeiss a technologii PureView pro velmi dobré noční snímky. Škoda světelnosti, clonové číslo f/2,4 už bylo i na mobilech překonáno, ale velký čip by to měl vynahradit. Nechybí optická stabilizace obrazu a bezztrátový zoom. Opět se můžeme těšit na čtyři mikrofony a výborné nahrávání zvuku u FullHD videí.

Prostředí fotoaparátu

Fotoaparát lze opět rychle spustit přidržením spouště na boku telefonu, pro fotografování opět slouží Nokia Camera s několika chytrými funkcemi a manuálním režimem, díky kterému lze nastavit i expoziční čas nebo manuálně ostřit. Vhod přijde také mód bracketingu nebo fotoaplikace, ke kterým se lze dostat klasicky rychle přímo z menu fotoaparátu.

Zaujme také mód chytrá série, ve kterém dojde automaticky k vyfocení mnoha snímků v rychlém sledu za sebou a pak lze využít svoji kreativitu ke spojení fotografií, vymazání objektů z nich a podobně. Naopak aplikace bohužel neumí například fotografovat v průběhu natáčení, což je věc, kterou konkurenční vlajkové lodě s Androidem nějaký čas již ovládají. K dispozici je opět možnost uložit současně dvě fotografie – jednu v 5Mpx a druhou v 16Mpx rozlišení, k dispozici je dokonce i bezztrátový formát. Novinkou jsou takzvané obrázkové klipy. Po aktivaci tohoto režimu telefon zaznamená před každou fotografií 2vteřinové video, které se automaticky přehrává při prohlížení fotografií. Je to milý prvek, který zajímavě oživí fotografie.

V něčem lepší, v něčem horší

Tolik k teorii. Jak si Nokia Lumia 930 vede v praxi a jak kvalitní produkuje snímky? Telefon rozhodně nezklame a opět se zařadí mezi nejlépe fotící telefony. Fotografie jsou prokreslené, s malým množstvím šumu a slušným podáním detailů. Věrné jsou také barvy, někdy ale scénu Nokia změří špatně a oproti jiným fotomobilům vyváží jinak, nepřirozeně, bílou.

Silnou stránkou Lumie 930 jsou opět večerní a noční snímky. Šumu ve fotografiích je málo, barvy jsou věrné a detailů je mnoho díky optické stabilizaci obrazu. Velmi silná je i dvojice LED diod produkující intenzivní krátký záblesk, který je podobný xenonovému blesku a velmi dobře osvětlí scénu do vzdálenosti 2 až 3 metrů. Trochu horší to je za dobrých světelných podmínek, kde Lumia 930 na konkurenci ztrácí – snímky jsou na první pohled povedené a kvalitní, v porovnání s jinými vlajkovými loděmi ale nejsou snímky tak kontrastní a nemají tak živé barvy, což by ani tak nevadilo, také úroveň detailů ale není špičková, stále však velmi dobrá. Opakuje se tak situace, která nastala i v případě Lumií 920, 925 nebo 1520, které měly přesně stejné výsledky.

Testovací snímky

Porovnání s Nokií Lumia 1520, Samsungem Galaxy S5 a LG G3

Pokud snímky porovnáme s Lumií 1520, jsou takřka totožné. Přinášíme i porovnání s LG G3 a Samsungem Galaxy S5, kde jsou dobře vidět výše popsané rozdíly.

Velký test fotomobilů pro vás již chystáme a samozřejmě do něj zařazujeme i Lumii 930.

Technické parametry Nokia Lumia 930

Kompletní specifikace
Konstrukce137 × 71 × 9,8 mm, 167 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (4 992 × 3 744), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor2 420 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 2:10 hodin
DostupnostQ2 2014,
Diskuze ke článku
jarda
Dobrý den, přidejte do porovnání i nokia lumia 1020,ať vidíme ten rozdíl
xzeit
Ten záblesk podobný xenonovému blesku bych chtěl vidět....a zmrazí také pohyb, jako xenon? :-)
Martin
Když koukám na to porovnání snímků, tak si prostě nemůžu pomoct, ale Samsung S5 fotí za světla prostě nejlíp.
lojza
Samsung S5 fotí nejlépe tedy za deního světla.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze