Nokia Lumia 930: zkušenosti po 3 týdnech používání

83

Ještě než vám přineseme podrobnou recenzi nové Lumie 930, můžete si přečíst naše podrobné uživatelské zkušenosti obohacené o videopohled. Je Nokia Lumia 930 skutečně tak dobrá, jak se říká, nebo má některé skryté neduhy? Jak je na tom výdrž baterie a dá se žít bez Glance Screenu? Na to vše odpovíme.

Design Finové zvládli na jedničku a Lumia 930 je pohledná a elegantní. Kombinuje masivní kovový rám, zaoblenou matnou plastovou zadní část a lesklou přední část se zakulacenými rohy. K dispozici jsou jak hodně odvážné barevné varianty v podobě brčálově zelené nebo signální oranžové, tak klasická elegantní bílá a černá, přičemž v posledním případě je v černé barvě vyvedený takto i kovový rám.

Nokia Luma 930 – oficiální fotografie

Zpracování je příkladné a neduh známý z Lumie 925, kdy vložená zadní plastová část u některých kusů povrzávala, zde nenajdeme, vše je velmi pevné a telefon působí hodně bytelně. Díky zaobleným zádům padne telefon i docela dobře do ruky a drží se jistě. Trochu omezující jsou snad jen méně zaoblené kovové rohy.

Nokia Lumia 930

Oproti Lumii 925 narostla kvůli většímu displeji samozřejmě velikost, kolem 5palcového displeje jsou ještě poměrně tlusté rámečky a telefon je tak větší, než by mohl být. 930ka je tak podobně velká, jako konkurence s většími displeji. Je také tlustší, 9,8 milimetrů ale ničemu nevadí, telefon se jistěji drží. Zamrzí vyšší hmotnost 167, způsobená zřejmě kovovým rámem, protože skoro stejně těžká je i Xperia Z1 se stejně velkým displejem.

Kovový rám vypadá dobře a dodává telefonu extrémní pevnost, na druhou stranu s sebou nese i nevýhody. Lumia 930 má tendenci se poměrně značně zahřívat ve spodní části i při relativně běžné práci a kovový rám, který slouží jako chladič, to jen umocňuje. Přidejte si k tomu například slunce a Lumie 930 je někdy až nepříjemně horká. Dokonce tak horká, že se za čelním sklem v autě, kdy telefon sloužil jako navigace, začal teplem sekat a přestával fungovat, což se mi zatím u žádného jiného přístroje nestalo. Díky kovu se ale telefon naopak velmi rychle schladí. I přesto je kov vítaným prvkem, dodává telefonu punc luxusu a pevnost.

Nokia Lumia 930 – videopohled

5palcový AMOLED displej s technologií Clear Black je naprosto špičkový. FullHD rozlišení dává nádhernou jemnost 441 ppi a na trhu budete už jen těžko hledat lepší. Potěší také výborné pozorovací úhly, opravdu temná černá a výborná čitelnost na přímém slunci. Barvy jsou sice trochu přepálené, snadno si je ale můžete přizpůsobit. V zimě oceníte ovládání displeje v rukavicích, potěší také možnost odemknout telefon dvojitým poklepáním, i když u Lumie 930 je reakční doba delší, než u jiných Lumií.

Velmi příjemné je zaoblení krycího skla Gorila Glass směrem ke krajům. Zamrzí absence Glance Screenu, tedy zobrazení hodin a notifikací i u zhasnutého displeje, tedy vlastnosti, která Lumie v podstatě definuje. Stále jde ale o vlastnost navíc, bez které se dá žít. U obou kusů, které máme v redakci, se projevuje zajímavý nešvar displeje v podobě mírného „vlnění“, které je někdy viditelné u čerstvě zobrazených bílých ploch. Po pár vteřinách anomálie zmizí a běžní uživatelé si jí asi nevšimnou, náročnější majitelé ale budou mít důvod pro reklamaci.

Oranžová barevná varianta je hodně výrazná

Nokia zatím nenavyšuje rozlišení přední kamerky, která má stále 1,2 Mpx, pod displejem pak nalezneme klasická kapacitní tlačítka, která se dobře ovládají, a také jeden z mikrofonů. Zadní strana hostí 20,7Mpx PureView fotoaparát s optickou stabilizací obrazu. Nokia opět kvalitou fotografií nezklame a zařadí se mezi nejlepší. Zatímco přes den je ale kvalita snímků spíše průměrná a ostatní vlajkové fotomobily fotí o něco lépe, za náročnějších podmínek nebo v noci si vede Lumia 930 právě díky optické stabilizaci velmi dobře a konkurenty poráží. Velmi překvapí také silný LED blesk, který scénu zmrazí a osvětlí podobně jako slabší xenonový blesk.

Nokia Lumia 930

K dispozici je také nahrávání FullHD videa, potěší kontinuální zaostřování, špičkový záznam zvuku díky HAAC mikrofonům, z nichž 2 najdeme na zadní straně, a vhod přijde i zjednodušená fotící aplikace. Chybí naopak oblíbené HDR, zpomalené video nebo možnost fotit při nahrávání videa. Velkou pochvalu si ale Nokia zaslouží za pohodlnou spoušť na boku přístroje, kterou většina konkurence už ignoruje. Podrobně jsme se fotoaparátu věnovali ve speciálním článku s s množstvím testovacích fotografií.

Takto fotí Nokia Lumia 930

Pod krytem, který nelze sejmout, se kromě NFC antény nachází Li-Pol baterie s kapacitou 2 420 mAh. To je na takto výkonný telefon s FullHD displejem papírově málo a bohužel se to ukazuje i v praxi. Lumia 930 je klasickým jednodenním telefonem, při náročnějším používání je často potřeba nabíjet dokonce už odpoledne. Vhod přijde integrované bezdrátové nabíjení. Stačí telefon položit na nabíjecí podložku nebo stojánek a už se nabíjí, odpadá otravné zapojování kabelu.

Pochvalu si Nokia zaslouží za hlasitý reproduktor na zadní straně, který je zatím z Lumií nejkvalitnější. Má vcelku slušné basy a celkově je velmi kvalitně naladěný a poslech hudby z něj je příjemný. Je také hlasitý. Obojí platí také pro reproduktor pro hovory, který má také velmi dobrý zvuk.

Elegantní boky telefonu tvoří jednotný kovový rám sloužící kromě chlazení i jako anténa. V horní a dolní části tak najdeme plastové předěly, které jsou ale dokonale zahlazeny a přechod mezi kovem a nimi je neznatelný. V dolní části najdeme microUSB konektor, nahoře potom 3,5mm Jack a slot pro nanoSIM kartu. Napravo to jsou pak klasické ovládací klávesy pro regulaci hlasitosti a vypínací tlačítko se spouští fotoaparátu.

Nokia Lumia 930 je správnou vlajkovou lodí co se týče výkonu a celkové hardwarové výbavy. Uvnitř tepe Snapdragon 800 se čtyřmi jádry a Adrenem 330, díky kterému si zahrajete i nejnáročnější hry. RAM paměť má kapacitu 2 GB, vnitřní úložiště pak 32 GB. Po prvním spuštění vám z něj zbude zhruba 26 GB, což většině lidí zcela postačí. I tak zamrzí, že není k dispozici větší varianta nebo slot pro karty, jako u větší Lumie 1520. Z datových funkcí je přítomno vše, co byste chtěli – nechybí LTE ani NFC nebo elektronický kompas a Glonass. Na druhou stranu Windows Phonu stále schází režim USB host, takže si nemůžete na rozdíl od Androidu připojit flashku a z ní kopírovat soubory.

Nokia Lumia 930

S vysokým výkonem souvisí také velmi svižný běh systému Windows Phone 8.1. Jak je zvykem, odladění je perfektní a Lumia 930 je stejně rychlá i po nainstalování stovek aplikací. Systém je stabilní a velmi spolehlivý a animace se nesekají. Na čem by ale měl Microsoft zapracovat je rychlost obnovování aplikací běžících na pozadí, třeba u Skypu nebo Facebooku to opravdu někdy trvá zbytečně dlouho, stejně tak některé aplikace by si zasloužily lepší optimalizaci pro rychlejší běh.

Černá verze

Nové Windows Phone 8.1 přinesly množství nových funkcí. Ty jsme podrobně probrali v našem samostatném článku. Dočkali jsme se notifikačního centra, hlasové asistentky Cortany, odlišností v provázání s Facebookem, nového Internet Exploreru 11, kalendáře, kvalitní synchronizací s Googlem i funkcí pro snadnější ovládání Wi-Fi nebo režimu pro šetření baterie.

Nokia Lumia 930 je povedenou vlajkovou lodí s Windows Phone. Zaujme designem a hodnotným kovovým rámem, špičkovým displejem a kvalitním zvukem i fotoaparátem. Nepotěší naopak horší výdrž baterie nebo větší zahřívání, mnoho uživatelů předchozích Windows Phonů bude postrádat také Glance Screen. Oproti konkurenci s Androidem nečekejte tolik softwarových vychytávek, odměnou vám ale bude spolehlivý a svižný systém. Oproti konkurenci potěší také nižší cena necelých 14 tisíc korun.

Recenzi Nokie Lumia 930 připravujeme, vydáme ji tento týden.

Technické parametry Nokia Lumia 930

Kompletní specifikace
Konstrukce137 × 71 × 9,8 mm, 167 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (4 992 × 3 744), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor2 420 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 2:10 hodin
DostupnostQ2 2014,
Diskuze ke článku
mirne
Po týdnu vrže zadní kryt.
polis
Recenze 1+, jak to čtu tak obnovovani dat vcetne statusu na pozadi je trochu zpozdene. Me to zas tak nevadi nepouzivam FB,Skoda male kapaciti baterie,jinak povetsinou souhlas vcetne zahrivani zadniho krytu
Jan Vidim
Jan Vidim
Co znamená několik stovek aplikací?
Jakub
Škoda že narozky mám až v únoru. Aspoň pak budu mít Lumiii 935/940.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze