Nová Nokia Lumia 630 s WP 8.1: první dojmy, video a fotogalerie

105

Na pražské akci jsme vyzkoušeli nedávno představenou novou Nokii Lumia 630, jež je prvním telefonem, který se začne prodávat s výrazně vylepšeným operačním systémem Windows Phone 8.1. Jaké jsou naše první dojmy z levné novinky, zjistíte z našeho článku, doplněného o fotogalerii a videopohled.

Nová Nokia Lumia 630 byla společně s její LTE variantou, Lumií 635, představena na konferenci BUILD v San Franciscu. Levné novinky doplnil i vlajkový model Lumia 930 a samozřejmě výrazně vylepšený systém Windows Phone 8.1, který nalezneme právě v těchto nových Lumiích nejdříve ze všech telefonů. Jaký na nás udělal model Lumia 630 první dojem?

Poznámka: dřívější článek jsme doplnili o nové informace a fotografie

Nepřehlédněte:

Nokia Lumia 630
Nokia Lumia 630 a v pozadí Lumia 1520

Známé barvičky

Finové opět použili známý design a polykarbonátové tělo s unibody konstrukcí, u které se jako vanička snímá celý kryt. Díky tomu je konstrukce dokonale pevná a i přes nízkou cenovku nepůsobí telefon levně, i když samozřejmě je na první pohled jasné, že jde o levnější telefon. Lumia 630 bude k dispozici v mnoha barevných variantách, naše žlutá má matný a mírně drsný povrch, stejně tak zkoušená černá varianta. Naopak oranžová a zelená verze jsou lesklé. I přes hranatější tvar sedí v ruce velmi dobře a pohodlně, a to díky zkosený a zaobleným hranám. Telefon také působí lehce. Vzhledem k cenovce, která by se měla dostat pod 4 tisíce Kč, lze Nokii opravdu pochválit.

Přední stranu zabírá na tuto třídu velký 4,5palcový displej s IPS technologií, který je rovněž překvapivě kvalitní. Má dobrý jas, pozorovací úhly, potěší také živé barvy a zvýšená citlivost pro ovládání v rukavicích. Na druhou stranu ocenili bychom lepší maximální jas pro snadnější používání venku. Rozlišení činí dostatečně jemných 854 × 480 pixelů. Zamrzí naopak, že Nokia kvůli úspoře nákladů neimplementovala čidlo regulace jasu, takže musíte měnit jas ručně, díky notifikační liště ve Windows Phone 8.1 už je to ale mnohem pohodlnější, než tomu bylo na předchozích telefonech s Windows Phone 8. Displej má horší oleofobní úpravu, a tak počítejte s větším ulpíváním otisků prstů než u dražších modelů. V tomto směru je na tom novinka podobně jako Lumia 520 nebo Lumia 620. Celkově ale musím displej zhodnotit jako dobrý a je dobře, že i přes nízkou cenovku Nokia nešetřila právě v této oblasti, která je pro dobrý uživatelský zážitek z používání telefonu ta nejdůležitější.

Nokia Lumia 630 – první pohled

Tlačítka na displeji a žádná spoušť

Pod displejem nás čeká překvapení, vůbec poprvé v historii Windows Phone zde totiž nemáme tlačítka. Ta se totiž přesunula přímo na lištu na displeji. Díky tomu ušetřila Nokia další náklady a mohla stlačit cenovku níže.

Boky telefonu jsou na poměry Windows Phonů prázdnější. Kromě microUSB a 3,5mm konektoru najdeme na pravém boku klasickou vypínací klávesu a tlačítka pro regulaci hlasitosti. Spoušť fotoaparátu však, opět kvůli úspoře nákladů, chybí. Zadní strana hostí kromě hlasitého reproduktoru také 5Mpx fotoaparát s autofokusem, který je opravdu hodně rychlý a dostal do vínku i mnoho nových funkcí. Bohužel zde ale nemáme LED diodu, takže na snímky v noci zapomeňte.

Nokia Lumia 630

Nová Nokia Lumia 630 má uvnitř čtyřjádro Snapdragon 400 a 512 MB RAM, což se nezdá být moc, ale systém je dokonale plynulý a rychlý, odezvy na dotyk jsou promptní a novinka v tomto ohledu v žádném případě nepůsobí jako přístroj za 4 tisíce. Operační systém Windows Phone 8.1 přináší celou řadu novinek, které jsme vám ukázali v samostatném videpohledu a článku. V ČR bude k dispozici také varianta Lumia 635 s podporou LTE, bohužel však neobsahuje podporu pro frekvenci 900 MHz, kterou u své LTE sítě používá v ČR zejména Vodafone.

Levně i v ČR?

Nokia Lumia 630 se začne v ČR prodávat v polovině května. Cena činí 3 990 Kč za variantu pro jednu SIM a 4 190 Kč za Dual SIM variantu 630 a Lumii 635. Zatímco Lumia 635 bude také v nabídce O2 a T-Mobile, varianta pro jednu SIM bude k dispozici kromě volného trhu také u operátora Vodafone. Dual SIM varianta Lumia 630 nebude u operátorů k dispozici vůbec a v prodeji bude pouze na volném trhu. Za tyto ceny se může jednat pro mnoho uživatelů o hodně zajímavý telefon, zejména vezmeme-li v potaz velký a velmi kvalitní displej a velmi rychlé prostředí. Škoda, že se Nokia dopustila několika zbytečných omezení, zejména absence čidla regulace jasu běžného uživatele nepotěší, stejně tak zamrzí absence frekvence 900 MHz u LTE varianty. Další omezení se ale přežít dají a s danou cenou by Microsoft mohl dosáhnout s novinkami potřebného objemu prodejů a tak i zvýšení podílu systému Windows Phone na trhu, což nutně potřebuje.

Poznámka: dřívější článek jsme doplnili o nové informace a fotografie

Nepřehlédněte:

Technické parametry Nokia Lumia 630

Kompletní specifikace
Konstrukce129,5 × 66,7 × 9,2 mm, 134 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 456), , autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 MSM8928, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor1 830 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostkvěten 2014,
Diskuze ke článku
Jan
Bomba! To je rychlost! Mobilenet je zase nerychlejší.
Proto7
Skoda tej chybajucej LED diody....Fatalna chyba...bez ledky je fotak absolutne nepouzitelny....inak by to bol perfektny nastupca za moju lumiu 520
bodion
takto nazivo vyzera prekvapivo velmi dobre
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Prečo? Prečo tie tlačítka na displeji?! A pod ním metrová prázdna brada ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze