Nokia Lumia 925 oficiálně představena: je libo trochu hliníku?

69

Nokia dnes pořádala tiskovou konferenci v Londýně, kde měl pokračovat příběh Lumia. Tak se i stalo a dočkali jsme se představení novinky Lumia 925, která volně navazuje na loňskou Lumii 920. Dočkali jsme se hodnotnějších materiálu, nový model je také tenčí a podstatně lehčí. Zbylá výbava zůstala víceméně zachována.

Finská Nokia před malou chvíli rozšířila své portfolio o nový model Lumia 925. Již dle číselného označení je jasné, že se bude jednat o nejvýše postavený model. Samozřejmě pokud nepočítáme Lumii 928, která se představila minulý týden, avšak pouze pro amerického operátora Verizon. Novinka svou výbavou značně vychází ze staršího modelu Lumia 920. V čem se vlastně liší a je vůbec lepší?

Plast, hliník a chytrý fotoaparát

Již delší dobu se spekulovalo, že bude nová Lumia kovová. To se nakonec splnilo, avšak zřejmě ne tak, jak si mnozí mysleli. Větší část telefonu je plastová, například zadní kryt. Hliníkový je pouze rám telefonu, do kterého je zakomponována také anténa. Je však nutné říci, že tato kombinace novému modelu sluší. Novince prospěla také zeštíhlovací kůra. Lumia 925 má v pase jen 8,5 milimetrů. Zbylé rozměry činí 129 milimetrů na výšku a 70,6 milimetrů na šířku. Jde o hodnoty téměř totožné s Lumií 920. Vítanou změnou je pokles hmotnosti na již příjemných 139 gramů.

Nokia Lumia 925 - oficiální fotografie

Menší tloušťka se však podepsala na zadní straně, ze které trčí fotoaparát. Jemu patřila značná část pozornosti. Kdo však čeká převratné změny, bude spíše zklamán. Rozlišení 8,7 megapixelů, automatické ostření a přisvětlovací LED dioda. Ano, to jsme viděli u Lumie 920. Nejvíce asi zamrzí, že se nedostalo na xenonový blesk, který nabízí Lumia 928. Nokia se však chlubí, že model Lumia 925 bude ještě lépe pracovat se světlem, než Lumia 920, a fotografování za zhoršených světlených podmínek bude snadné.

Ukázkové fotografie z Nokia Lumia 925

Se samotným fotoaparátem si především vyhrajete a to díky aplikaci Nokia Smart Camera, která zvládá spoustu věcí, avšak nejde o nic převratného. Samozřejmostí je sekvenční snímání, skládání různých snímků do sebe, nebo vybírání toho nejlepšího obličeje při skupinových fotografiích. Nejzajímavěji vypadá funkce Emotion Blur, pomocí které rozmažete pozadí fotografie a ostrý necháte pouze objekt v popředí. Pokud se vám tyto funkce líbí, vězte, že se jej s aktualizací i všechny ostatní Lumie s Windows Phone 8.

Ukázky snímků z aplikace Smart Camera

Návrat AMOLEDu

Další změnou, které si všimnete, prošel displej. Nejde o úhlopříčku, která je 4,5 palce, ani rozlišení, které činí 1280 x 768 pixelů. Změnil se typ displeje, již nejde o TFT IPS panel, ale vrátil se AMOLED. Nechybí vylepšení ClearBlack a také ochrana Gorilla Glass proti poškrábání displeje.

Loňská Lumia 920 oslovila také díky bezdrátovému nabíjení. To nabízí i Lumia 925, avšak k jeho zprovoznění je potřeba nasadit speciální kryt. To jsme viděli už i u modelu Lumia 720. Na druhou stranu potěší, že s tenkým těle zůstala zachována kapacita baterie 2000 mAh. Nokia slibuje například 6,5 hodiny sledování videa, nebo až 55 hodin poslechu hudby.

Jak jsme naznačili již v úvodu, výbavy je do značné míry shodná s modelem Lumia 920. To platí třeba o hardwarové stránce, kde se opět objevuje dvoujádrový Snapdragon S4 Pro s taktem 1,5 GHz a 1 GB RAM. V případě interní paměti došlo k poklesu na 16 GB. Výhodu 32 GB budou mít pouze ti, kteří si telefon zakoupí u Vodafonu. Samozřejmostí je cloudový prostor na SkyDrive o velikosti 7 GB. Za zmínku stojí také nová aplikace Hipstamatic, která dovolí upravovat fotografie a posléze je rovnou sdílet s přáteli na mnoha sítích. Půjde například o Facebook, Twitter, Foursquare či Flickr.

Datová nadílka čítá GPRS, EDGE, HSDPA, HSUPA, ale i LTE. V případě České republiky si budete moci užívat maximální rychlosti 42 Mb/s u technologie HSDPA. Dále nechybí Bluetooth 3.0, NFC nebo GPS s navigací Here Maps.

Na samotný závěr samozřejmě neopomeneme údaje o ceně dostupnosti. Nokia Lumia 925 bude dostupná ve třech barvách – černé, bílé a šedé. Prozatím je tedy pryč doba pestrobarevných Lumií. Jako první se ji dočkají zákazníci v Německu, Velké Británii, Itálii a Číně, konkrétně již během června. Na další trhy se Nokia dostane zřejmě až v průběhu letních prázdnin. Startovací cena bez daní činí 469 eur, v přepočtu tedy zhruba necelých 12 000 Kč, respektive 14 500 Kč s DPH.

Technické parametry Nokia Lumia 925

Kompletní specifikace
Konstrukce129 × 70,6 × 8,5 mm, 139 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 4,5" (1 280 × 768 px)
Fotoaparát8,7 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano (nutno dokoupit kryt), doba nabíjení: 2:04 hodin
Dostupnostsrpen 2013,
Diskuze ke článku
hadas
Velice dobrý nápad je, snížit u nástupce vnitřní paměť... To je neuvěřitelný. Jinak zajímavý telefon s kvalitním displejem a fotoaparátem. Nejraději bych takového křížence. Foťák a displej z této Nokie nacpat do ostatního HW Xperie SP :-)
mikis
Škoda té malé vnitřní paměti, 32GB by rozhodně slušelo víc.
Ondy
To je celá Nokia, udělá vcelku dobrý telefon a jako tradičně ho něčím zabije, tentokrát je to mizerná vnitřní paměť a znovu absence paměť. karet, přitom u unibody 720 to udělat šlo, prostě je nechápu .... Čekám už léta, kdy budu moci vyměnit moji stařičkou N82 za něco pořádného od Nokie, ale vždy tomu něco chybí :-)
Stanley
Ondy - tak si poříď nokii 808 ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze