Meizu MX2: ultimátně vybavený Číňan s příznivou cenou podruhé

Čínský výrobce mobilních telefonů Meizu, který se na začátku roku proslavil vyráběním levného a dobře vybaveného modelu MX Quad-core, který jako první přinesl čtyřjádrový procesor do mobilních telefonů, se nyní opět činí. Výrobce nyní přichází s nástupcem, který by měl na úspěch populárního smartphonu navázat.

Čínští výrobci napříč všemi odvětvími v poslední době ukazují, že kvalita jejich výrobků se rychle zvyšuje. Už se vždy nemusí jednat jen o laciné a okopírované levné modely. Jedním z těchto výrobců je i firma Meizu. Ta na jaře vzdula vlny mobilního moře tím, když představila smartphone Meizu MX Quad-core. Ten jako vůbec první mobilní telefon v historii nabídl podporu procesoru se čtyřmi výpočetními jádry. Telefon se prodával velmi dobře a tak není divu, že výrobce uvádí nyní nástupce.

High-end opět "za pusu"

Novinka nese nejlogičtější možné označení MX2. Design se příliš nezměnil a opět zejména při pohledu na přední stranu připomíná legendární iPhone v jeho novějších generacích. Zajímavý a pohledný je bílý kroužek pod displejem, který slouží jako tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku. Rozměry činí 124,9 na výšku a 64,9 milimetru na šířku. V pase má telefon 10,2 mm. Výrobce se tedy nepouští do závodu o co nejtenčí smartphone. To samé platí i o hmotnosti, která činí 142 gramů, což taktéž rozhodně nelze označit za zrovna nízkou hodnotu.

Meizu MX2 - oficiální fotografie

Dominantním prvkem přední strany je displej. Ten má úhlopříčku trošku netypické 4,4 palce. Zatím není jasné, zda se jedná o klasický LCD či OLED panel. Každopádně rozlišení je WXGA, tedy 1280 × 800 pixelů, což znamená velmi vysokou jemnost zobrazení 347 ppi (počet pixelů na jeden palec).

Lákadlem Meizu MX2 bude ale určitě kromě displeje i výpočetní hardware. Tomu kraluje čtyřjádrový procesor s označením MX5S, který si vyrábí samo Meizu. Jedná se o SoC čip s architekturou Cortex-A9, vyráběný 32 nm výrobním procesem. Každé jádro procesoru je taktované na frekvenci 1,6 GHz. To by spolu s operační pamětí RAM s kapacitou 2 GB mělo zajistit více než dostatečně svižný běh i při náročnějších operacích. Když už jsme u paměti tak ještě zmiňme, že telefon bude dostupný ve verzi s 16, 32 a 64 GB vnitřní paměti bez možnosti rozšíření paměťovými kartami.

Oficiální promo video

Na zadní straně "em-x-dvojky" je umístěna čočka fotoaparátu. Ten se může chlubit BSI senzorem, vysokou světelností f/2.4, maximálním rozlišením fotografií 8 Mpx a nebo automatickým zaostřováním. Nechybí mu ani praktická přisvětlovací LED dioda. Video lze nahrávat v rozlišení Full HD (1080p) s 30 snímky za vteřinu. Přední kamerka nad displejem má rozlišení 1,2 Mpx, a zvládá video v HD ready (720p) rozlišení.

U softwaru se Meizu chlubí tím, že do své nové vlajkové lodi dostalo téměř nejnovější verzi operačního systému Android 4.1 Jelly Bean. Rozhodně ale nepočítejte s téměř čistým Androidem s minimem úprav. Meizu se totiž po vzoru jiného čínského výrobce (Huawei) snaží připravit co nejpropracovanější uživatelskou nadstavbu. Její označení zní Flyme 2.0, a její vzhled je velice moderní, až futuristický. Model MX2 bude určitě oblíbený u všech kutilů, kteří si svůj telefon rádi vylepšují. Meizu jej totiž bude prodávat již rootovaný. Zkušenější uživatel tedy v případě potřeby bude mít možnost i právo v systému změnit prakticky cokoliv.

Živé fotografie novinky MX2 po boku předchozí generace MX Quad-core (Zdroj: engadget)

Na závěr si pojďme říct informace o ceně. Ta je odstupňována podle toho, kolik úložného prostoru v telefonu potřebujete. Pokud vám stačí 16 GB, zaplatíte 400 dolarů (cca 7 800 Kč). Vyšší varianta 32 GB stojí 480 dolarů (cca 9 300 Kč) a nejvyšší verze s 64 GB pamětí vás přijde na 640 dolarů (cca 12 500 Kč). Nutné je upozornit na to, že k ceně není připočteno DPH. I tak se ale v porovnání se srovnatelnou nabídkou ostatních výrobců jedná o výrazně nižší cenu. Zatím není jasné, jestli se telefon podívá i za hranice Číny. Na tamním trhu se každopádně bude prodávat od poloviny příštího měsíce.

Zdroje: en.meizu.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze