MediaTek představuje nový čipset Dimensity 1000. Umí 5G i Wi-Fi 6

12
MediaTek představuje nový čipset Dimensity 1000. Umí 5G i Wi-Fi 6
Fotografie: MediaTek
  • Nová řada se jmenuje Dimensity a je založena na 7nm technologii
  • První model se jmenuje Dimensity 1000
  • Svým výkonem míří proti nejdražším Snapdragonům
  • Objevit by se měl v telefonech v druhé půlce příštího roku

Už od jara se spekuluje o tom, že MediaTek pracuje na čipu, který mu pomůže vymazat náskok konkurence v podobě podpory sítí 5G. I když jsme na jeho uvedení museli čekat o něco déle, než bylo původně plánováno, výsledek stojí za to. 5G je zde totiž integrováno přímo do čipsetu, což má nabídnout výrazně nižší spotřebu energie než současná řešení, která využívají samostatný modem.

Maximální teoretická rychlost stahování bude 4,7 Gb/s a pro upload toto číslo poklesne na 2,5 Gb/s. Nechybí ani možnost připojení dvou sítí najednou a podpora dalších moderních bezdrátových standardů, jako je Wi-Fi 6 („ax“) a také Bluetooth 5.1.

Mediatek Dimensity 1000

Co se výkonu týče, MediaTek se snaží zbavit nálepky výrobce „levných řešení“. Jeho 7nm procesor se bude snažit proniknout mezi špičku, i když stále se zpožděním za konkurenčním Snapdragonem. Výrobce udává, že jeho Dimension 1000 dosáhl v AnTuTu 480 tisíc bodů a 12 096 bodů v GeekBench 4.2. Jsou to přibližně takové hodnoty, jakých dosahuje Snapdragon 855+.

Působivé jsou i hodnoty pro fotografování. Čipset zvládne pořizovat snímky s rozlišením až 80 Mpx při 24 snímcích za sekundu. Video samozřejmě v rozlišení 4K při 60 FPS. Podporované paměti jsou typu LPDD4 na čtyřech kanálech, a to až do 16 GB.

Mediatek Dimensity 1000

MediaTek věří, že se první smartphony s Dimensity 1000 objeví na trhu v polovině roku 2020. Nejdříve v Číně a na dalších asijských trzích, v druhém pololetí pak i na ostatních trzích.

Diskuze ke článku
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
A nářek rádoby expertů nad Mediatekem za 3 2 1....
Tomason
Mediateku bude trvat delší dobu, než se zbaví nálepky, špatného výrobce. Ale už je na tom podstatně líp, než býval.
Kolemjdoucí
Tento čipset dosáhl hodnoty 511 000 bodů v AnTuTu. Ne 480 000.
Eedx
Vidim Mediatek... to mi staci, dal nectu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze