Máte věčně vybité hodinky? Wear OS 5 tomu slibuje udělat přítrž

Máte věčně vybité hodinky? Wear OS 5 tomu slibuje udělat přítrž
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Google slibuje, že po zaběhnutí maratonu zůstane hodinkám s Wear OS 5 o 20 % více energie
  • Na zvýšení energetické efektivity systému Wear OS 5 se má také výrazně podílet nový standard pro ciferníky

V druhé části letošní vývojářské konference Google I/O, která byla tentokrát namísto AI zaměřena na novinky v oblasti operačních systémů od Googlu, jsme se dočkali odhalení Wear OS 5 pro chytré hodinky. Na co Google láká?

Dlouhá výdrž v hlavní roli

Operační systém Wear OS má nepochybně velký podíl na tom, jak dlouho chytré hodinky vydrží na nabití. Na rozdíl od telefonů jsou totiž inženýři ještě více limitováni fyzickými rozměry, a tak jsou baterie v hodinkách relativně malé, zpravidla s kapacitou okolo 300 až 400 mAh. Kromě integrace energeticky efektivnějších čipsetů je jednou z dalších cest, jak prodloužit výdrž, optimalizace systému. Ideálně takovým způsobem, aby byl co nejméně energeticky náročný, přesto uživatelům poskytoval veškerý komfort. A právě na tuto oblast se zaměřil nový Wear OS 5. Pro lepší představu během konference zástupce Googlu uvedl, že pokud se majitel chytrých hodinek rozhodne zaběhnout si maraton, bude mít po doběhnutí o 20 % energie více právě díky Wear OS 5.


Jedním ze způsobů, jak bylo docíleno vyšší energetické efektivity Wear OS 5, jsou upravené ciferníky, kdy Google motivuje vývojáře, aby se snažili vytvářet ciferníky, jež nekonzumují tolik energie. Wear OS 5 však zároveň dokáže optimalizovat ciferník takovým způsobem, aby se vývojáři mohli více věnovat samotnému designu. Zároveň má uživateli zůstat velmi snadný přístup k počasí a různým komplikacím na ciferníku. V Obchodu Play na Wear OS, kde jsou různé ciferníky ke stažení, konkrétně bude vyžadováno, aby od začátku roku 2025 zde nabízené ciferníky vyhovovaly nejnovějšímu (energeticky úspornému) standardu. Dalším prvkem, který má zajistit energeticky vyšší efektivnost, je fakt, že Wear OS 5 staví na Androidu 14. Teoreticky bychom se tak v budoucnu mohli dočkat toho, že každá nová verze Wear OS bude stavět na aktuálním (či téměř aktuálním) Androidu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze