GLOSA: Hvězdou se stal 17 let starý telefon. O čem to vypovídá?

60

Určitě jste si toho také všimli. Největší ovace i pozornost médií nesklidil na letošním MWC poslední výkřik techniky, ale předělávka téměř dvě desetiletí starého telefonu – Nokie 3310. Vypadá to jako zdařilý marketingový tah, ale odhaluje to zároveň mnohé o dnešním světě mobilů, kdy se technologické inovace limitně blíží nule, a tak fandům odvětví zbývají jenom vzpomínky na dobu, kdy celou noc nespali, aby prozkoumali funkce nového telefonu.

Když jsme loni na podzim přemýšleli na tím, jaká by nová Nokia (ne)měla být, bylo nám už dopředu jasné, že nás žádné velké překvapení nečeká. Poměr ceny a výkonu u nových strojů vypadá více než dobře a ve spojení se zvučným jménem si své zákazníky najde. Ale stále je to asi milióntá variace stále téhož. Jediná zajímavá věc je tak příslib rychlých aktualizací Androidu, ale to by měla být samozřejmost pro každého výrobce, který to myslí s telefony alespoň trochu vážně.

TIP! První dojmy z novinek Nokia 3 a Nokia 5 s Androidem

Stačí ale říct magickou frázi „one more thing“, prohodit, že to má hada a ukázat telefon, jaký má snad každý ještě někde v šuplíku – a úspěch je zaručen. Samozřejmě by se dalo říci, že je to taková kuriozitka, ale vypovídá to mnohem více. Třeba o totální neschopnosti velkých firem přinést něco nového a originálního. Prakticky každý velký výrobce se zabetonoval v zaběhlém designu a výbavě a bez špetky nějaké vize řeší naprosté marginality. Důkazem toho budiž fakt, že součástí představování Huawei P10 byla desetiminutová přednáška o zelené barvě. Bez legrace.

Nokia 3310 (2017)

Navíc úniky, ať už opravdové nebo řízené, nám zprostředkují prakticky celý telefon před jeho odhalením, a tak tolik kýžené „one more thing“ se skutečným představením nepřichází a jen tak nepřijde. A tak je únik do minulosti kýženým zpestřením technologicky dokonalé, leč sterilně nudné přítomnosti a blízké budoucnosti.

Dobře to můžeme vidět například ve filmech. V poslední době se více než kdy jindy točí remaky, sequely, prequely, rebooty a spin-offy – jako by posledních deset scénáristů s původními nápady skoupil Netflix a zbytek se snaží nastavovat kaši, která se vaří už od sedmdesátých let. Podobně začíná například fungovat i automobilismus – lidé jsou znuděni sterilností dnešních vozidel svázaných bezpečností, ekologií a všudypřítomnou elektronikou. Ceny veteránů letí raketově vzhůru a na srazech Trabantů vidíme šťastnější tváře než v autosalonech supersportů.

Vlna retrománie ostatně pronikla i na stránky mobilenetu. Náš seriál Retro nedávno oslavil sté vydání a nevypadá to, že by měl v dohledné době skončit. Zajímavé je, že zatímco diskuze pod moderními novinkami se nezřídka kdy zvrhnou ve flamewar plný „hejtů“, pod staršími kousky jsou všichni nostalgicky rozněžnění při vzpomínání na staré dobré časy. Tento jev prostupuje celou společností. Pokud sledujete South Park, pak si určitě vzpomenete na „Member Berries“ z poslední, dvacáté sezóny.

Pokud se Nokii 3310 (2017) podaří přetvořit prvotní nadšení v prodejní čísla, pak se můžeme těšit na vlnu retro zařízení i v oblasti mobilů. Jedna prvotní vlaštovka už by tu byla. Pomocí crowdfundingové kampaně se vybírají peníze na komunikátor Gemini, který až nápadně připomíná zašlou slávu kapesních počítačů Psion. Jste připraveni na cestu do minulosti? A jaké zařízení byste nechali „reinkarnovat“ vy?

Diskuze ke článku
Ferda
Toto NENÍ Nokia 3310. Má s ní pouze podobný vzhled. Jinak prostředí je stejně špatné a stejné,jako Nokia 216, 222, 230...
kvok
A na co by se mělo čekat? Co by jako mělo tak velice vytřít zrak? Ani ten iPhone nebyl tak mrtě výjimečný, vždyť LG uvedlo to samé ve stejnou dobu, takže i tak by se trend vydal dotykovým směrem, maximálně o pár měsíců později. Všechny ty věci, co se zdají při představení jako drobnosti, ve finále dělají velký dojem. Statut legendy nezískáte při představení. Třeba HTC HD2 dostala do historie až neobyčejně plná vývojářská komunita.
Miki
Ja by som si prosil Nokiu E90. A kľudne nech stoji 30 litrov ako vtedy. :-)
Pet
Vůbec se nedivím. Lg g6 i Sony X něco jsou obří těžké cihly s funkcí pádla. Mobil bez rámečků nahoře i dole s 5,5 palci pod 140 mm a 145 g opět nepřišel :-( a na nesmyslné funkce nikdo není zvědavý

to je sakra takový problém udělat mobil c bude nit nahoře do 5 mm, dole do 5 mm, dole v rámečku tlačítka a nahoře senzory, 64 gb paměť, infraport, dobrý foťák, ip68?
Žádné nesmyslné čtečky čehosi, klidně žádný přední foťák..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze