Mark Zuckerberg se staví čelem k úniku dat. Zavedou se mnohem přísnější opatření

2
Mark Zuckerberg se staví čelem k úniku dat. Zavedou se mnohem přísnější opatření
  • Facebook čelí skandálu kolem úniku citlivých dat uživatelů
  • Mark Zuckerberg vydal prohlášení, ve kterém vinu nepopírá
  • Současně slibuje mnohem přísnější bezpečnostní opatření

Největší sociální sítí dnešní doby je bezpochyby Facebook. Cokoliv se kolem něj šustne ví v podstatě okamžitě celý svět. Tím spíše pokud jde o zásadní událost bezpečnostního rázu. Aktuálně totiž vyšlo najevo, že před lety došlo k úniku značného množství citlivých dat uživatelů bez jejich vědomí. Po několika dnech mlčení se k celé situaci vyjádřil sám zakladatel Mark Zuckerberg. Ve svém prohlášení uvedl, že celou situaci pečlivě studoval, aby správně pochopil, co se událo a mohl tak zabránit jakémukoliv opakování v budoucnosti.

Mark Zuckerberg

Zuckerberg poskytl i přibližný časový plán těchto událostí. Klíčový problém měl nastat již v roce 2013, kdy skrze aplikaci osobnostního kvízu mělo dojít ke sběru dat od uživatelů. Ta však neměla být nijak dále šířena. Bohužel o dva roky později byla tato citlivá data společností Cambridge Analytica dále sdílena bez vědomí uživatelů. Za vším má stát konkrétně pracovník jménem Aleksander Kogan. Facebook okamžitě požadoval nejen od samotného Aleksandera Kogana, ale i od společnosti Cambridge Analytica potvrzení, že došlo alespoň k definitivnímu vymazání všech získaných dat. Způsobenou škodu, tedy samotný únik dat, však již nelze navrátit.

Zásadní bezpečnostní prvky Facebook přijal již v roce 2014, tedy rok po úniku dat, avšak Zuckerberg si je vědom, že je zapotřebí opatření zpřísnit a celkově vylepšit. V prvé řadě tak Facebook hodlá vyšetřit veškeré aplikace, které před rokem 2014 sbíraly větší množství dat. Současně budou zástupci Facebooku kontaktovat jakoukoliv podezřelou aplikaci a zásadně omezovat přístup aplikací k datům uživatelů. Pokud uživatel danou aplikaci po dobu 3 měsíců nepoužije, dojde k zamezení přístupu. Taková aplikace po uplynutí této doby bude moci nakládat jen se jménem, profilovou fotografií a e-mailovou adresu.

Nakonec dojde během příštího měsíce k zobrazení speciálního nastavení v horní části hlavní stránky Facebooku, kde si uživatelé budou moci snadno a rychle zkontrolovat, kterým aplikacím dali v minulosti oprávnění k nakládání s jejich daty. Tato možnost je dostupná již nyní, avšak pouze skrze podrobné nastavení. Nově tak bude mnohem více na očích.

Stáhnout Facebook

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Zdroj: newsroom.fb.com, gsmarena.com

Diskuze ke článku
Standa
Udělal jsem to opatření sám už před lety a účet kompletně zrušil. Co jsem viděl u známých jak to tam dnes vypadá, vůbec o nic jsem nepřišel. Možná jen o pár rádoby kamarádů, který jinak než přes Facebook neumí komunikovat. Ale co s takovýma....
Petr
Ale prd že se staví čelem, udělá a řekne cokoliv, aby to vypadalo jako že mu o soukromí jde a nedostal pokutu nebo zabránil nějakým regulacím, kterým by se musel podvolit. Prostě si sedli, řekli si co bude tentokrát nejlepší, aby z toho vyšli co nejlépe, vyšlo jim sypání popela protože popřít to už nejde, tak sypou. Rozhodně nesypou proto, že by to byli hodní kluci a ten únik je mrzel lidsky, je mrzí jen případná ztráta peněz.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze