Majitelé iPhonů v EU dostanou jedno neobvyklé privilegium

4
Majitelé iPhonů v EU dostanou jedno neobvyklé privilegium
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Novinka dorazí s nástupem iOS 18.2
  • Privilegium je ve své podstatě vynucené skrze tzv. Akt o digitálních trzích

Zatímco v případě Apple Intelligence jsou evropští uživatelé iPhonů „biti“, neboť zde Apple kvůli nařízením EU neumožňuje svou AI používat, v jiné oblasti iOS získají netradiční privilegium právě proto, že se nachází v EU. Jedná se o funkci, která dorazí s operačním systémem iOS 18.2 a umožní v souladu s tzv. Digital Markets Act neboli Aktem o digitálních trzích (více viz gov.cz) odinstalovat některé aplikace, které doposud odinstalovat možné nebylo.

Konkrétně se jedná o systémové aplikace jako App Store, Safari, Zprávy, Fotoaparát či Fotky, které aktuálně mohou uživatelé odstranit z domovské obrazovky, avšak kompletně je odinstalovat nelze. Nově má být možné odinstalovat vesměs všechny systémové aplikace s výjimkou aplikace Telefon a Nastavení. Odinstalované aplikace je pak možné znovu nainstalovat do telefonu právě skrze aplikaci Nastavení.


Volnost v podobě možnosti odinstalovat i zmíněné systémové aplikace může potěšit například někoho, kdo místo výchozí fotoaplikace používá aplikaci třetí strany, nebo preferuje jiný internetový prohlížeč a nechce mít v telefonu prohlížeč Safari. U jiných systémových aplikací, jako například Zprávy či App Store, si lze však jen těžko představit scénář, kdy by bylo smysluplné tyto aplikace odinstalovat a nahrazovat je aplikacemi třetích stran. Apple a jeho operační systém každopádně tímto (vynuceným) krokem začíná tak trochu připomínat Android.

Diskuze ke článku
Porydge Covername
Porydge Covername
Chudáci. Zlá EU jim dává možnost narušit jejich dokonalý systém. Dává jim svobodnou volbu. To iPhoňaci neznají. Zprvu se toho budou bát jako opice ohně. Ale nakonec to přivítají s otevřenou náručí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze