Lenovo odhalilo Moto Z, extrémně tenký modulární smartphone

21

Den D nastal, Lenovo představilo svůj modulární telefon s logem již mrtvé Motoroly. Model Moto Z nabídne kromě špičkové funkční výbavy také zajímavou možnost dokoupení různých dílů, které rozšiřující funkčnost, například projektor, reproduktor JBL nebo baterii. Nabíjení samotné bude u Moto Z velmi rychlé, 15 minut postačí k 8 hodinám provozu.

Moto Z

Lenovo na dnešní tiskové konferenci představilo spoustu zajímavých novinek, mezi nimi i Moto Z se špičkovou výbavou a podporou Moto Mods, tedy modulů rozšiřujících funkčnost. Nejedná se o modulární pojetí ve stylu projektu ARA, blíže má spíše k LG G5.

Design mrtvé Motoroly

Lenovo Moto Z po designové stránce navazuje na starší modely Motoroly, což však není přímo na škodu. Inovativní prvky jsou patrné na první pohled, přesto zůstala jedna malá pozůstalost – logo společnosti Motorola. Pod displejem zaujme výrazný designový prvek, a to tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku, ve kterém je ukrytý i senzor otisků prstů. Potěší kovové zpracování (kombinace hliníku a oceli), méně už pak výraznější prostor pod displejem. Lenovo se chlubí, že novinka bude odpuzovat vodu, a to díky speciálnímu povrchu, avšak voděodolnost není deklarována. Neuvěřitelná je tloušťka – konkrétně 5,2 milimetru. Díky tomu se Lenovo Moto Z stává nejtenčím TOP smartphonem, avšak za cenu ztráty 3,5milimetrového jack konektoru. Zde tedy Lenovo „předběhlo“ chystaný iPhone.

TIP: Lenovo Moto Z Force: modularita s nadprůměrnou kapacitou baterie

Moto Z

Uvnitř? Skvělá výbava...

Moto Z nebude žádné ořezávátko, což dokazuje funkční výbava. O výkonnostní stránku se bude starat čtyřjádrový procesor Snapdragon 820, interní paměť zajistí od základu 32 GB prostoru. Paměť RAM má k dispozici 4 GB. Chybět nebude ani slot pro paměťové karty (až 2 TB). Moto Z je postavena na Androidu ve verzi 6 Marshmallow a nepochybně se uživatelé dočkají i aktualizace na Android N. AMOLED displej nabídne poměrně velkou úhlopříčku 5,5 palce, na níž se bude vyjímat QHD rozlišení. Narozdíl od vyspělejšího modelu Moto Z Force chybí nerozbitné provedení, i tak se však můžeme těšit na kvalitní podívanou.

Primární fotoaparát nabízí rozlišení 13 Mpx, sekundární fotoaparát klasičtějších 5 Mpx. Primárnímu fotoaparátu nebude chybět laserové ostření a ani optická stabilizace obrazu. Vzhledem k těmto specifikacím a tloušťce 5,2 milimetru by málokdo předpokládal, že se čočka vměstnala do těla zařízení. Bohužel se skutečně nevešla a nad okolní povrch vystupuje poměrně výrazně. Potěšující je však přítomnost moderního USB-C konektoru. Baterie má kapacitu 2 600 mAh a potěší rychlým dobíjením – během 15 minut se Moto Z nabije pro práci na dalších 8 hodin.

Moto Mods: budoucnost, nebo zbytečnost?

Největší důraz je kladen na speciální Moto Mods, tedy moduly, které rozšiřují funkčnost a nacvakávají se na zadní stranu Lenova. S telefonem následně komunikují skrze speciální piny ve spodní části přístroje. Moduly mohou být různé, zpočátku bude dostupný modul pro promítání, modul JBL pro kvalitní poslech hudby a také modul, ve kterém je ukrytá další baterie. Lenovo chce motivovat také vývojáře, pokud vymyslí další zajímavý modul rozšiřující funkčnost a stane se nejlepším, vyplatí jim milion dolarů z vlastního rozpočtu.

TIP: Právě představené Lenovo Moto Z: fotogalerie ze San Francisca

Moto Z

Kupříkladu modul InstaShare Projector nabídne vlastní baterii, která zajistí až hodinové promítání. Obraz bude možné zvětšit až na úhlopříčku 70 palců. Uvidíme, jak kvalitní obraz InstaShare Projector zprostředkuje. JBL SoundBoost pak výrazně zesílí zvuk z reproduktoru. Stačí nacvaknout a zvuk se hned přesměruje. Modul Power Pack, který plní roli náhradního zdroje energie, zajistí provoz na dalších 22 hodin.

TIP: Novinky od Lenova pohromadě: rozsáhlá fotogalerie ze San Francisca

Dostupnost?

Moto Z bude globálně dostupná od září, zprvu na ni bude mít exkluzivitu operátor Verizon. Spolu s novinkou se do prodeje dostanou také Moto Mods, a to jak ty představené, tak také další, které má Lenovo v záloze. O ceně novinky i modulů však můžeme prozatím jen spekulovat. S největší pravděpodobností se však na nové Moto Z můžeme těšit i u nás, některé modely se zde díky Lenovu již oficiálně prodávají. Jak se nové Moto Z líbí vám?

Technické parametry Lenovo Moto Z

Kompletní specifikace
Konstrukce153,3 × 75,3 × 5,2 mm, 136 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 820 MSM8996, CPU: 2×2,15 GHz + 2×1,6 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:51 hodin
DostupnostQ4 2016, 16 999 Kč
Diskuze ke článku
Petr
Vypadá to, že má Home tlačítko mechanické???
Šimon
Som jediný, komu pripadá ten telefón naozaj škaredý?? A to z oboch strán, jedna horšia od druhej...
Tonda
Ahoj, v textu máte asi překlep - v části 'Uvnitř? Skvělá výbava...' zřejmě nemá být Android L ale N, pokud se nemýlím.
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Zabudli ste spomenúť, že nové "Motá" disponujú taktiež ďalšou "vychytávkou" - absenciou 3,5 mm jacku pre pripojenie slúchadiel.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze