Vyzkoušeli jsme telefon bez sluchátka Kyocera Torque (MWC 2013)

Kyocera u nás není příliš známý výrobce. I tak ale patří mezi přední světové technologické špičky. Jednou z okrajových částí jejího businessu jsou i mobilní telefony. Mimo domovské Japonsko nikdy nebyly jejich prodeje nijak zvlášť úspěšné. Jak si řekneme v tomto článku, snahu vývojového oddělení neúspěch rozhodně nijak nezasáhlo.

Na letošním ročníku mobilního veletrhu ve španělské Barceloně Kyocera kromě z pohledu běžného Evropana velmi exoticky vyhlížejících telefonů uvedla ještě jeden zajímavý model. Jmenuje se Torque, a jeho výjimečnost tkví v zajímavém způsobu přenosu zvuku při telefonování.

Chytrý zvukař z Japonska

Telefon vůbec nemá klasický malý repráček nad displejem. V jeho nitru je zjednodušeně řečeno umístěna membrána, která vydává zvuk ve formě speciálních vibrací, které putují přímo do vnitřního ucha. A k čemu je to vlastně dobré? Telefon si jednoduše nemusíte přikládat přímo na ucho, ale můžete jej přiložit v podstatě na libovolné místo na hlavě. Hlas člověka, se kterým voláte, se potom díky relativně silné resonanci dostane až k bubínku.

Reálné využití této technologie Kyocera demonstrovala na svém stánku s pomocí bezdrátových sluchátek. Když je máte na hlavě a někdo vám zrovna zavolá, stačí prostě telefon přiložit z vnější strany na sluchátka, a zvuk volajícího přehrávanou muziku úplně přehluší. Více než pro sluchátka je ale tato technologie určena do hlučného prostředí, například na fotbalový stadion či na rockový koncert. Díky tomu, že zvuk putuje přímo do vnitřního ucha, měli byste teoreticky slyšet i ve velmi hlučném prostředí.

Po praktickém vyzkoušení se nám dostavil mírný pocit zklamání. Deklarovaný efekt se sice dostavil, nebyl ale tak výrazný, jak se výrobce ve svých reklamních materiálech chlubí. I vzhledem k tomu, že se k nám oficiální cestou Torque nikdy nedostane, nás to ale až tolik mrzet nemusí. Mnohem důležitější je to, že se tato technologie dostavila v praxi do mobilu a velmi pravděpodobně se na ní bude i dále pracovat. A kdo ví. Třeba v budoucnu bude „Smart Sonic Receiver“ (oficiální název technologie) naprosto běžnou součástí výbavy každého mobilu a význam slova smartphone opět bude posunut o stupínek dál.

Kromě zajímavé inovace je Kyocera Torque hlavně odolný telefon. Podle norem by měl odolat prachu, vodě, nárazům a nějakým těm vyšším teplotám. V ruce je i přes absenci většího množství kovových prvků opravdu cítit, což je ale u outdoorového mobilu naprosto běžné. Běžná výbava zahrnuje 4 palcový dotykový displej, operační systém Android 4.0, dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon a 2500 mAh baterii. Zajímavá je také podpora rychlého připojení LTE.

Krom největšího taháku byly na stánku Kyocery na MWC vidět i klasické japonské "crazy smartphones"

Telefon se krom asijských zemí bude prodávat ještě v USA, a to od března exkluzivně u operátora Sprint za dotovanou cenu 99,99 dolarů, tedy asi 2 tisíce korun.

TIP! veškeré dění v Barceloně shrnuté ve článcích najdete na našem tagu MWC 2013

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze