Ubuntu pro mobily se blíží, vyzkoušeli jsme ho na MWC (video)

Ubuntu používá už dlouhou dobu specifická skupina lidí na svých počítačích, ale se chystá průnik i do sféry mobilních operačních systémů. Průnik to je hodně ambiciózní a systém je hodně jiný než vše, co doteď známe. Prim hrají různá gesta, kterých je však opravdu velké množství a i my jsme měli co dělat, abychom se zorientovali.

Ubuntu jinak. S gesty

Po těch několika letech, co zkoušíme různé mobilní systémy, už jsme si říkali, že nás nic nemůže překvapit. Omyl. Dokázal to právě nyní systém Ubuntu pro mobily, který si jde svou cestou a ovládání je, pokud použijeme eufemismus, hodně pokročilé. Ačkoliv systém sdílí jméno se svým počítačovým kolegou, ovládání je samozřejmě zcela jiné, i když je zde vidět snaha o určitou podobnost. Graficky se snaží Ubuntu trochu na svůj známější počítačový produkt navázat a opět se setkáme s oranžovými, hnědými nebo lehce fialovými prvky, které jsou pro tento systém typické. Design je ostatně hodně povedený, elegantní a je silnou stránkou nového systému.

Není to ale moc složité?

Zajímavě působí například zamykací obrazovka, na které díky svítícím tečkám hned po odemčení poznáte, jaké nové události na vás čekají. Více už však uvidíte ve videu, ve kterém vás provedeme kompletně systémem jako takovým a ukážeme vám zejména všemožná gesta, na kterých systém stojí. A že jich je opravdu hodně, se budete moci přesvědčit právě na videu níže. Zajímavě vypadají i interaktivní úvodní obrazovky, které přicházejí s dost jiným konceptem, než s čím se setkáváme u dnes běžných systémů, jako je například Android nebo iOS. Originální je také horní vysouvací lišta, ve které se lze také navigovat za pomocí gest a zobrazovat tak pouze určitý obsah. Video však vydá za tisíc slov, takže se na něj podívejte, abyste se s poměrně složitým ovládáním seznámili.

Ubuntu for phones – představení na MWC 2013

Zástupci Ubuntu nám přímo na stánku sdělili, že to chce několik dní, než se člověk s novým konceptem ovládání sžije, což nevím, jak uživatelé v dnešní uspěchané době přijmou. Na druhou stranu možnosti a jejich zpracování jsou skutečně velmi zajímavé a jsme rádi, že se opět setkáváme s novým konceptem, který je jiný, než ty ostatní.

Finální kód Ubuntu pro telefony a tablety by měl být dostupný koncem roku 2013 a v roce 2014 bychom se tak mohli dočkat prvních zařízení s ním.

Diskuze ke článku
Velda
No některé ty gesta jsou pěkné, většinou ty co jsou pěkné jsem už asi někde viděl (BlackBerry OS 10, MeeGo). Ale tím gestem zleva na vytáhnutí toho doku to úplně zabily. Jednak se to nehorázně překrývá s gestem na vrácení na domovskou obrazovku a jednak nesmíte gesto ukončit a přímo najet na aplikaci. Tuto koncepci by měli ještě změnit. :-)

Když člověk viděl ty gesta na MeeGo nebo dokonce teď na BlackBerry, což mi přijde jako úplně dokonalé, tak tohle mi přijde trochu jako horor. :-)
Orion
Vypadá to, že to s Ubuntu myslí vážně a už tam je vidět dost práce.
Naecken
Gest používá až moc a hlavně se vzájemně přebíjejí. Bohužel HW nároky jen pro běh systému jsou dost vysoké. Sice se za rok trochu HW dostane kupředu, přesto podle mě bude systém trpět nedostatečnou rychlostí.

Jolla se svým Sailfishem je dále a hlavně dokáže plynule a poměrně rychle běžet na více jak 3 roky starých N950.
Vlastimil
Tak to je povedeny. Mozna to pak vymenim za Android :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze