Kybernetické útoky z čínských IP adres na země NATO vzrostly o 116 %

Na ČR dokonce o 226 %
Kybernetické útoky z čínských IP adres na země NATO vzrostly o 116 %
Fotografie: pixabay.com
  • Může se však jednat i o hackery z cizích zemí, kteří pro útoky využívají čínské IP adresy
  • Růst hackerských aktivit odborníci spojují s rusko-ukrajinskou válkou

Výzkumný tým kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies zaznamenal výrazný nárůst kyberútoků na země NATO pocházející z čínských IP adres. Check Point analyzoval trendy před a po ruské invazi na Ukrajinu a zjistil, že kybernetické útoky z čínských IP adres vzrostly o 116 % na země NATO a o 72 % celosvětově. Zatím se nepodařilo tyto útoky spojit s žádným čínským subjektem ani hackerskou skupinou. Zdá se, že hackeři, a to nejenom čínští, používají pro své útoky stále častěji čínské IP adresy.

  • V minulém týdnu byl průměrný celosvětový týdenní počet útoků pocházejících z čínských IP adres na jednu organizaci o 72 % vyšší než před invazí a o 60 % vyšší než v prvních třech týdnech konfliktu.
  • V minulém týdnu byl týdenní průměr kybernetických útoků pocházejících z čínských IP adres na podnikové sítě v zemích NATO o 116 % vyšší než před invazí a o 86 % vyšší než v prvních třech týdnech konfliktu.
  • V minulém týdnu byl týdenní průměr kybernetických útoků pocházejících z čínských IP adres na podnikové sítě v ČR o 226 % vyšší než před invazí a o 133 % vyšší než v prvních třech týdnech konfliktu.
  • Nárůst těchto útoků je výrazně vyšší, než je celosvětový růst útoků.

Rusko-ukrajinská válka je stále intenzivnější, v této souvislosti pozorujeme nárůst kyberútoků pocházejících z čínských IP adres. Zaznamenali jsme jejich výrazný nárůst, je ale důležité upozornit, že útoky nemůžeme připsat výhradně čínským subjektům, protože v oblasti kybernetické bezpečnosti je obtížné bez dalších dat a důkazů určit, kdo je skutečný útočník. Je ovšem zřejmé, že hackeři využívají čínské IP adresy ke kyberútokům po celém světě. Terčem jsou zejména země NATO. Tyto IP adresy pravděpodobně používají hackeři v Číně i v zahraničí, přičemž tento trend může mít řadu důvodů. Například to může naznačovat, kde je nyní snadné nebo levné zřídit a provozovat službu nebo kde je vhodnější skrýt skutečný původ útoku. Nebo to může naznačovat, jak je v daném okamžiku směrován globální kybernetický provoz. Situaci budeme dále analyzovat, v tuto chvíli pouze upozorňujeme na trend, který vidíme,“ říká Miloslav Lujka, Country Manager Czech Republic, Slovakia & Hungary z kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies.

Více informací najdete v analýze výzkumného týmu Check Point Research na tomto odkazu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze