Které země žádaly Apple o stažení aplikací? Čína, ale i evropské demokracie

1
Které země žádaly Apple o stažení aplikací? Čína, ale i evropské demokracie
  • 80 aplikací bylo staženo kvůli rozporům s místními zákony
  • Obvykle se jednalo o nepovolený hazard

Společnost Apple v rámci transparentnosti zveřejnila zprávy o tom, které země ji žádají o odstranění aplikací z jejího obchodu. Jedná se o takové, které porušují zákony té které země.

Za druhou polovinu loňského roku se jednalo o 80 žádostí z 11 zemí, které požadovaly odstranění 634 aplikací. Žebříček žadatelů vede Čína, která vygenerovala 517 žádostí, obvykle s odkazem na nelegální hazard a šíření pornografie. Odkaz na nepovolený hazard ovšem využilo také Rakousko, Nizozemí, Norsko, Rusko a Švýcarsko. Kuvajt argumentoval právem na ochranu soukromí, stejně tak jako Libanon a Saudská Arábie. Tureckým úřadům zase bylo trnem v oku porušování autorských práv a místních dopravních zákonů, Vietnamu vadily nelicencované herní aplikace.

App Store ios 11

Zpráva Applu také odhaluje, jak jej úřady jednotlivých zemí kontaktují se žádostmi o přístup k jednotlivým telefonům. Překvapivě v této statistice vede Německo, které podalo před 12 tisíc žádostí týkajících se 19 tisíc telefonů. V tomto případě se jedná hlavně o hledání odcizených telefonů. Jako druhé skočily ve statistice USA, kde 4,5 tisíce žádostí nechalo sledovat taktéž něco přes 19 tisíc telefonů. To napovídá něco o tom, že americké orgány se věnují vyšetřování jiné kriminality než prostých krádeží.