Applu a „protestní aplikace“ si všimli američtí zákonodárci. Co Applu vzkazují?

2× aktualizováno
Applu a „protestní aplikace“ si všimli američtí zákonodárci. Co Applu vzkazují?
  • Ze svého obchodu stáhl aplikaci, která monitoruje protesty a policejní aktivitu
  • Po vlně kritiky svůj postoj přehodnotil
  • Po tlaku čínské strany zase otočil

Aktualizováno 21. 10. 2019

Kauzy kolem aplikace HK Map Live si všimli také američtí zákonodárci, konkrétně „žonglování“ s dostupností aplikace na AppStoru ze strany Applu. Generálnímu řediteli Applu Timu Cookovi poslali dopis, v němž vyjádřili hluboké zklamání a znepokojení z kroků společnosti. Apple se dle jejich slov podvolil tlaku čínské trhu, respektive čínské vlády. Američtí zákonodárci v dopise Cooka žádají, aby si vzpomněl na slova své společnosti a při svých krcích dbali na základní hodnoty a nikoliv pouze na tržní zájmy. Apple by se tak měl postavit po bok obyvatel Hong Kongu, kteří bojují za základní práva a důstojnost.

Aktualizováno 10. 10. 2019

Vývoj v kaze HK Maps má další pokračování. Apple opět změnil názor a zdá se, že definitivně – aplikace umožňující sledovat na mapě demonstrace a policejní opatření v asijské metropoli zmizí z jeho obchodu s aplikacemi. Zde je jeho vyjádření, které získal theverge.com:

„Vytvořili jsme App Store, aby to bylo bezpečné a důvěryhodné místo pro objevování nových aplikací. Zjistili jsme, že aplikace Hkmap.live byla využívána k ohrožování policistů a obyvatel Hongkongu. Mnoho znepokojených zákazníků z tohoto města nás kontaktovalo, načež jsme zahájili vyšetřování. Aplikace ukazuje polohu policistů a máme od místních úřadů ověřeno, že byla zneužita k útokům na ně, chystání léček, ohrožování veřejné bezpečnosti a napadání obyvatel v místech policejní nepřítomnosti. Taková aplikace odporuje místním zákonům a našim pravidlům, a proto jsme se rozhodli ji odstranit.“


Autoři aplikace s tím nesouhlasí a podporují své tvrzení mnoha argumenty. Jedním z nich je i to, že se jedná o politické rozhodnutí – Apple měl otočit po nátlaku čínské vlády, kterou například reprezentují takovéto články ve státem kontrolovaných médiích. Ty si neberou servítky a tvrdí, že Apple touto „toxickou aplikací“ podněcuje k násilí.

Webová verze je však stále funkční, a to i na iPhonech. Alespoň prozatím.

Původní obsah z 7. 10. 2019

Protesty v Hongkongu sílí a nevypadá to, že by měly někdy v dohledné době utichnout. A protože se jedná o jedno z nejvíce technologicky rozvinutých území na světě, navíc se silnými mezinárodními vazbami, tamní problémy rezonují po celém světě, často v nečekaných souvislostech.

Kupříkladu jsme se naučili, že chytré telefony mohou v případě potřeby komunikovat i bez přístupu na internet. Další kontroverze se týká projektu HK Map Live, konkrétně jeho aplikace pro iOS. Ta funguje podobně jako Waze, ale místo kolon a uzavírek v ní najdeme policejní hlídky, uzávěry nebo další místa spojená s nepokoji. Takový obsah podle Applu „umožňuje, usnadňuje a nabádá k nelegálním aktivitám“.


Každá mince má dvě strany. V tomto případě si Apple vybral tu horší. Podle autorů aplikace je ale jejich původním záměrem informovat spořádané lidi o místě uzavírek a nepokojů, aby se jim mohli vyhnout, a neskončili tak uprostřed pouličních bojů. Společně s masivní kritikou to vyvinulo na Apple takový tlak, že raději otočil a aplikaci ve svém obchodě ponechal. Alespoň prozatím.


Diskuze ke článku
pavel tesař
to je ale nespravedlonost, to jsou kokoti nééééée,
podívejte se na ty hnusné smajlíci, https://emojipedia.org/apple !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!,
apple možná napadl nějáký zloděj, apple je kokot,
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![néééééééééééééééé]!!!!!!!!!!!!!!!,
jen te se podívejte na ten hnusný web o applu a iphonech, https://apple.com https://iphone.cz
pavel tesař
com.iphone=[sspatnyy aifoon]=[-špatnýý aifón-]
[apple je pěkně hnusný blbeček, iphone 11, ne]
_________________________________________________
https://apple.com
_________________________________________________apple je pěkně hnusný blbek, lepší je apple zakázat
pavel tesař
nainstalujte android do iphonu

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze