Apple Music hraje v bezztrátové kvalitě výhradně přes drát. Proč tomu tak je?

4
Apple Music hraje v bezztrátové kvalitě výhradně přes drát. Proč tomu tak je?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Poslech v bezztrátové kvalitě je možný jen přes drát
  • Výjimkou nejsou ani velmi drahá AirPods Max
  • Řešením by mohl být proprietární kodek od Applu

Uživatelé hudební streamovací služby Apple Music od cupertinského giganta obdrželi skvělou zprávu o zpřístupnění poslechu s využitím Spatial Audia, Dolby Atmos a také dlouho očekávané bezztrátové kvalitě. Má to však háček, neboť právě bezztrátová „Loseless“ kvalita nebude přístupná uživatelům, kteří rádi využívají hlavní výhodu bezdrátových sluchátek – absenci kabelů.


9to5mac.com kontaktoval zástupce Applu, který uvedl, že ačkoliv bude možné bezztrátovou kvalitu v nastavení „aktivovat“ u jakýchkoliv sluchátek, nebude tato možnost fungovat při poslechu skrze Bluetooth. Pro poslech je potřeba mít sluchátka drátová, čímž pádem vypadávají ze hry takřka všechna AirPods. Ještě větší zklamání přišlo, když zástupce prozradil, že bezztrátovou kvalitu nebudou podporovat dokonce ani extrémně drahá AirPods Max, která lze propojit také skrze 3,5mm jack. Majitelé sluchátek AirPods si tak užijí pouze poslech jen v Dolby Atmos a Spatial Audio.

Proč jen drátově?

Běžná kvalita při poslechu přes Apple Music (se kterou se většina uživatelů spokojí) s kodekem AAC činí 256 kbps. U bezztrátové kvality je však využíván ALAC (Apple Lossless Audio Codec) s bitratem 16bit/44,1 kHz (tedy v běžné kvalitě nahrávek na CD médiích) s maximálním bitratem 24bit/48 kHz. Datový tok je v tomto případě zhruba šestinásobný oproti AAC a dosahuje 1 411 kbps. Množství kilobitů za sekundu se pochopitelně ještě zvýší při aktivaci „Hi Res Lossless“ kvality, která vyžaduje externí DAC (zesilovač). Bluetooth zvládne maximálně 2 000 kbps, a to jen v ideálních podmínkách, na které má vliv například vzdálenost. Jediným řešením by tedy bylo, kdyby Apple vyvinul bezztrátový kodek, podobně jako LDAC od Sony (990 kbps).

K poslechu v bezztrátové kvalitě je tedy nutné mít sluchátka drátová, AirPods Max připojená drátem však nefungují. U ještě vyšší „Hi Res Lossless“ kvality je potřeba mít drátová sluchátka a externí DAC. V případě Spatial Audio naštěstí stačí vlastnit AirPods či Beats s čipem W1, případně H1.

Diskuze ke článku
Hanz S
Hanz S
Řešení je nasnadě, Apple by měl přijít s BT sluchátky, která vysokou kvalitu zvládnou, samozřejmě za lidovou cenu (50k+) - Když poslouchám ve vysoké kvalitě, chci aby o tom všichni věděli, že nejsem břídil, to dá rozum
Martin (Superhuman)
Martin (Superhuman)
Tak protože neumí Apt-X..
Owl 81
Owl 81
Takže představili totální krávovinu která je stejně pro 90% uživatelů nedostupná. A je to v podstatě úplně jedno protože těch 90% zákazníků stejně nerozezná prdícího slona od hejkání osla😀 a sluchátka mají v ceně do dvou tisíc maximálně. Hlava mi nebere hlavně z toho, že jako první zařízli jack a pak vylezou s tímhle kde to chce sluchátka drátová. To se zase inženýři předvedli 🤦
Martin Edy
Martin Edy
No tak to by nejdriv bylo take treba zlepsi bluetooth jako takove.
Ale casem to bude. Je to vy vyvoji.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze