Konec platebních terminálů? Brzy by měl stačit jen iPhone s NFC

Konec platebních terminálů? Brzy by měl stačit jen iPhone s NFC
Fotografie: pixabay.com
  • Zpracování plateb bude zajišťovat speciální aplikace od společnosti Mobeewave
  • Do ní Apple investoval zhruba 100 miliónů dolarů
  • Platby proběhnou pouhým dotykem zadní strany iPhonu

Platby mobilním telefonem jsou v posledních letech běžné již i na českém trhu, a to především díky dvojici Google a Apple, která zprovoznila své platební brány. V brzké budoucnosti by však placení mobilním telefonem mohlo být ještě jednodušší. Za vším stojí kanadský start-up Mobeewave, o kterém informuje theverge.com. Mobeewave vyvinul aplikaci, která z vašeho iPhonu vytvoří vlastně běžný platební terminál. K provedení celé transakce bude tak stačit pouze NFC.

Nadějného projektu si všiml Apple a rozhodl se start-up za zhruba 100 miliónů odkoupit. Získal tak tým zaměstnanců, kteří budou na aplikaci dále pracovat. Platby skrze Mobeewave mají probíhat velmi jednoduše a rychle. Zadáte částku a k zádům iPhonu přiblížíte jiný iPhone, případně platební kartu. Vše zařídí pouze NFC, uživatel tak nebude potřebovat žádné kabely či platební terminál. V tomto ohledu by nová aplikace mohla velmi usnadnit bezkontaktní platby obchodníkům, kterým by stačil pouze vhodný iPhone.

Jak správně tušíte, bude zapotřebí, aby iPhone nabízel NFC. Velký problém to však nebude, neboť NFC se v iPhonech stabilně objevuje již od roku 2014, tedy od iPhonu 6. Starší telefony od Applu jsou již mezi uživateli ve výrazné menšině.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze