Končí Glastonbury pro geeky: O2 Campus party v Londýně

1

Stejně jako minulý rok, i letos se naše redakce účastnila věhlasné Campus Party, jedné z největších akcí pro geeky svého druhu, které se účastní mnoho tisíc programátorů, nadšenců nebo odborníků z celého světa. Podívejte se, jak to na takové akci vypadá.

Moderátorka úvodního večera velmi trefně přirovnala Campus Party k známému festivalu Glastonbury, ovšem pro trochu jiné publikum, pro geeky. A je to skutečně tak, Campus Party není jen o přednáškách, ale i o hraní, hackathonech, hudbě, party a zábavě. To naznačil už jeden z úvodních hostů, beatboxer BeardyMan s podivným vynálezem složeným z několika iPadů, desítek drátů a ovládacích zařízeních, díky kterým si mohl sám mixovat a upravovat právě zpívanou hudbu a mohl se doprovázet mnoha vlastními zvuky, které do mikrofonu zařval před pár sekundami. A vystoupení to bylo působivé.

Co to vlastně je ta Campus party?

Setkání technických odborníků, programátorů a vůbec všech, které trochu hlouběji zajímají technologie, má už poměrně dlouhou tradici. Vše to začalo v Jižní Americe, kde se Campus party odehrávají už po mnoho let. Koncept byl přenesen do Evropy, kde se před dvěma lety konala menší Campus Party ve Španělsku a před rokem pak už jako velká evropská akce naostro v Berlíně, kde jsme nechyběli ani my a natočili například ještě tehdy vyvíjený Firefox OS. Celá akce je sponzorována mnoha subjekty, nejvýraznějším je pak operátor Telefónica O2, který nyní zakoupil i práva na používání ochranné známky Campus Party. Celá událost je ale podporována také Evropskou komisí, která má zájem na posílení inovací a konkurenceschopnosti Evropy a mnoha dalšími subjekty.

Dějiště letošní Campus party - londýnská The O2

Tolik k teorii, teď už ale do praxe. Jak to vůbec na Campus party vypadá a koho tam potkáte? Letošní evropská Campus Party se konala v londýnské O2 aréně, která pro akce tohoto typu nabízí skutečně velkorysé prostory. Na Campus party se, stejně jako loni, vydaly tisíce lidí, bydlících převážně ve stanech v nedalekém stanovém městečku (které bylo mimochodem v uzavřené fotbalové hale). Jsou to programátoři, hráči, techničtí odborníci na kdeco, zástupci startupů a vůbec pestrá směsice lidí. Mezi nimi potkáte různé začínající i významné řečníky a hosty, mezi nimi například i evropskou komisařku Neelie Kroes, jejímž cílem je například také zrušení evropského roamingu nebo takový Sandy Pentland z BigData. Mezi největší lákadla letošní Campus Party Europe patřil bezesporu Vint Cerf, který je považován za jednoho z otců internetu. S kolegou Robertem Kahnem totiž v sedmdesátých letech vytvořili sadu protokolů TCP/IP, díky kterým dnes existuje internet.

Slavnostního zahájení se účastnila evropská komisařka Neelie Kroes a o zábavu se poté postaral beatboxer

Přednášky, užitečné rady i zábava

Celých 5 dnů je do poslední minuty vyplněno přednáškami zajímavých osobností z technologické sféry. Nemyslete si ale, že jde o nějakou nudu. Někteří speakeři dokáží obecenstvo hodně zaujmout. Interaktivní přednášky, kde obecenstvo přes wi-fi ze svých mobilů ovládá hru na plátně nebo hází nápady na podnikatelské nápady nejsou výjimkou. Často se zde představují různé startupy i zaběhnuté úspěšné společnosti, které naopak těm začínajícím radí, jak překonat úvodní nástrahy podnikání, růstu a správného přístupu k získání financí. Mnoho firem se zde rekrutuje z mobilního businessu, přičemž jako příklad za všechny může sloužit společnost programující a vydávající klávesnice SwiftKey ,která se s účastníky podělila o recept na úspěch a poměrně rychlý růst.

kód nahraných obrázků vložit do článku

V průběhu celé Campus party probíhají také hackathony, kde se soutěží o tisíce EUR, které čekají na jednotlivce či tým, který zadaný úkol dokáže v časovém rozmezí dokončit nejlépe. Najde se mnoho nadšenců, kteří vůbec nebo skoro nespí, při životě je u jejich počítače drží Red Bull a čokoláda a programují a programují. To vše se odehrává u desítky metrů dlouhých stolů, kde metr co metr sedí účastníci a na svých laptopech nebo desktopech (ano, někteří si přitáhnou celou výbavu i s 26palcovým monitorem) cosi tvoří. A některé počítače opravdu stojí za to, však se podívejte sami na okolní obrázky. Nechyběly ani turnaje v různých on-line hrách, které trvaly klidně mnoho hodin i dnů bez přestávky.

Tady campuseros programují a hrají si ve dne v noci, často mají i hodně originální počítače

V sekci se stoly i na hlavní ploše O2 arény ale vystavují i výrobci mobilních telefonů a softwaru a ukazují své nejnovější hračky. Sony, BlackBerry, Microsoft a další zde prezentují nové telefony, tablety a další elektroniku. Třeba takové Sony mohutně propagovalo svou zatím nepředstavenou vlajkovou loď s 20Mpx fotoaparátem – Xperii Z1. Několik hodin po představení se ukázala i přímo v Londýně na stánku, kde si ji účastníci mohli vyzkoušet. BlackBerry pak nabízelo na svém stánku 1000 liber tomu, kdo přijde s nejlepším nápadem na mobilní aplikaci. Kuriózní bylo, že na takto technologicky důležité akci nebyla v prostorech z bezpečnostních důvodů přítomna Wi-Fi. O2 to ale vyřešilo tak, že účastníkům rozdávalo bezplatně SIM karty s datovým tarifem nebo jsme mohli využít klasické ethernet kabely.

Tradicí Campus Party je opravdu mezinárodní účast a i letos byli hodně vidět Češi. Nejen to, česká výprava byla s více než 300 členy po té britské a tradičně španělské třetí největší. Z počtu lidí si můžete udělat obrázek o tom, jak velká akce to je. A čeští Campuseros, jak se účastníkům Campus Party přezdívá, byli hodně dobře organizovaní. Měli svůj blog i Twitter s praktickými informacemi a nechyběl ani Google+. Po loňské zkušenosti ze stejné akce konané v Berlíně letos vzniklo totiž občanské sdružení CZcampuseros, které ve spolupráci se společností Telefonica Czech Republic informačně podporuje účastníky z České republiky a buduje komunitu z účastníků i zájemců o související témata.Jen pro zajímavost, Slováků se účastnilo zhruba 150. Účast je placená a vstup na celou Campus Party s pětidenním lístkem vás vyjde zhruba na 60 liber, což je opravdu hodně. Řada zemí však účastníkům cestu zajišťovala nebo na ni přispěla a řada lidí se tak do Londýna dostala i zcela zdarma. Telefonica Czech Republic i letos dala v soutěži pořádané spolu s CZcampuseros možnost stovce účastníků účastnit se akce zdarma, včetně zajištění bezplatné dopravy do Londýna.

Nechyběly ani soutěže v kódování a 3D tiskárny

Příští Campus Party se bude opět konat ve státě, kde jako mobilní operátora působí Telefónica a podle zákulisních informací je horkým kandidátem vedle Španělska také Česká republika. Tam by česká výprava byla určitě bezkonkurenčně největší. Tak zase za rok!