Kolik dat spotřebujete v karanténě? Infografika T-Mobile prozrazuje zajímavá čísla

aktualizováno o další data
Kolik dat spotřebujete v karanténě? Infografika T-Mobile prozrazuje zajímavá čísla
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Průměrně zákazníci spotřebovali 15 GB dat měsíčně
  • Nabídku neomezených dat v zahraničí využilo 27 800 zákazníků
  • Celkově v síti operátora došlo k prosurfování 56 635 TB dat za období od 18. 3. do 20. 4.

Aktualizováno 4. 5. 2020

T-Mobile se s námi podělil o další zajímavá data související s provozem v síti během nouzového stavu, a to formou infografiky, kterou můžete vidět níže. Z ní například vyplývá, že více než 50 % zákazníků, kteří akci využili, neomezená data aktivovalo během prvních tří dnů – v 92 % pomocí internetové samoobsluhy Můj T-Mobile. Rekordní týden z hlediska spotřeby dat pak byl v datu 23. až 29. března, rekordním dnem byl 21. březen, kdy zákazníci prosurfovali v síti operátora 1 612 TB.

T-Mobile

Stáhnout Můj T-Mobile

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Původní zpráva z 2. 5. 2020

Koronavirus a s ním spojená opatření mění celý svět – nejenom ten technologický. Český T-Mobile nyní v souvislosti s celostátní karanténou a dalšími opatřeními prezentoval pár čísel, na která se můžete podívat níže.


Jak vidíte, operátor zveřejnil pár dat souvisejících s využitím jeho sítě v období od 18. 3. do 20. 4. Z toho se dozvídáme například, že:

  • zákazníci operátora prosurfovali 56 635 TB dat
  • každý den využíval data víc než 1 milion zákazníků, z toho 66 % jich bylo firemních
  • průměrná měsíční spotřeba činila 15 GB na osobu
  • 27 800 lidí využilo neomezená data v zahraničí

Zvýšená spotřeba dat je z velké části bez debat výsledkem toho, že T-Mobile zákazníkům nabídl jejich neomezené využívání v době koronavirové krize, a to právě od 18. března. Spotřeba se pak příliš neliší od letní akce, kdy T-Mobile zdarma nabízel přes prázdniny neomezená data (i zákazníkům s předplacenými kartami, nyní jen paušálním) a průměrná spotřeba na osobu činila 12 GB dat měsíčně.

Diskuze ke článku
Neo
Jaká paní z vlády tenkrát tvrdila, že si Češi sami můžou za malé množství dat, protože víc využívají veřejné wifi? 😂
pikatchu
ocividne nic nespadlo, nic nezkolabovalo. Je cas pritlacit na FUPech, zaklad by mel byt urcite nekde okolo 15GB. No a co ne/udelal VDF je dost jasne... jeho sit by to proste neustala takze zadny bezlimitni mesic se nekonal, v mnoha a mnoha lokalitach jen LTE800, kdyz O2/TM osazuji uz treti rok? to minimalne... LTE1800 potazmo LTE2100 k 800.
Viktor
Průměrná hodnota je nic neříkající údaj .... Věřím tomu, že hodně lidí internet v mobilu stále pořádně nevyužívá. Navíc podmínky pro tento "průzkum" jsou dost nevhodné, protože většina lidí celý den dřepí (nebo alespoň skoro celý den) doma, kde má internet přes Wi-Fi většinou. Kdyby toto proběhlo v létě bez karantény, tak říkám, že i ty nic neříkající hodnoty budou jiné a pravda bude +/- někde uprostřed. Medián by byla zajímavější hodnota. Celkově by mě zajímala metodika, jak k těm hodnotám došli. Oni skutečně mohli brát v úvahu i x procent uživatelů, kteří prostě internet v mobilu nevyužívají (většinou důchodci atd.), dělala se statistika za každý den a následně se z toho vypreparovaly ty výsledné hodnoty, nebo se nějak všechno mlelo najednou a z toho pak výsledné hodnoty? Opravdu si myslím, že toto není vhodné období pro nějaká reprezentativní data - je to spíš nástřel "nezbytného minima" viz to, že jsme všichni doma zavřeni s domácím internetem, tak proč používat ještě internet v mobilu (já ho využil na upload, ale kolik takových jako jsem já je?). Musí se brát taky v úvahu to, že existují lidé s více čísly, a to nejen od jednoho operátora + sdílení v domácnosti, a to je věc, kterou nelze 100% eliminovat ani s daty o poloze telefonu.
zlodeji zlodejsti
ukazka toho jak nas okradaji. neomezena data by mela byt davno samozrejmost kterou by mel nakazat stat ale misto toho rozdal frkvence a tise prihlizi jak operatori brzdi vyvoj i ekonomiku jako celek

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze