Klasické programy pro Windows 10 Mobile? Možná již v Redstone 3

37

Pracovat na telefonu se systémem Windows 10 Mobile s klasickými desktopovými programy? Ano, ale prozatím pouze pomocí vzdálené virtualizace. Microsoft ovšem dle informací již pracuje na emulaci x86, která zvládne místní spuštění. Dočkáme se novinky již v Redstone 3, který se chystá na konec příštího roku?

Microsoft Continuum

Plnohodnotný počítač v telefonu je přesně to, na co Microsoft sází od vydání Windows 10 Mobile. Pomocí prostředí Continuum si tak můžete z vašeho telefonu udělat pracovní stanici dle momentální potřeby. Alespoň to byl původní záměr Microsoftu, který se nyní údajně snaží vylepšit Windows 10 Mobile pomocí „Project Cobalt“.

O co vlastně jde? Aplikace, které zprovozníte jak na telefonu, tak počítači sice jsou, ale stále jich ještě není mnoho. Spousta uživatelů touží spouštět i klasické „staré“ desktopové programy právě na Windows 10 Mobile. Prozatím to bylo možné pouze za pomoci vzdálené virtualizace, což není ten nejefektivnější způsob.

Microsoft ale pracuje na emulaci x86, tedy možnosti lokálního spuštění těchto programů. Váš telefon s Windows 10 Mobile by se tedy stal téměř plnohodnotným pracovním nástrojem se vším všudy. Uživatelům se tak otevřou brány k tisícům desktopovým programům.

Microsoft se prozatím nevyjádřil, avšak uživatel Twitteru s přezdívkou „WalkingCat“ narazil na indicie ve Windows Kit, kde je zmínka o technologii se zkratkou „CHPE“, což by mohlo dle dalších zdrojů znamenat „Cobalt Hawlett-Packard Emulation“. Dle zkratky se tak předpokládá, že Microsoft na projektu Cobalt spolupracuje se společností HP.

Je vidno, že redmondští ještě Windows 10 Mobile ani zdaleka nepohřbili a uvidíme, s čím se v následujícím roce pochlubí. Nakročeno má Microsoft ode dneška velmi slibně.

Zdroje: windowscentral.com, zdnet.com, twitter.com

Diskuze ke článku
Jay Kei
Jay Kei
Jen by mě zajímalo jaké desktopové aplikace potřebuje běžný uživatel spouštět na mobilním zařízení (mobil,tablet)?. Rádoby univerzální aplikace Office, skype a další nízkonárokové app.. byly na mobilních zařízeních dostupné již před spuštěním toho slavného continua. Nedovedu si představit, že si na mobilu spustím např. nějaký CAD program, Photoshop, nebo třeba nějaký náročnější editor videí. V dnešní době sice není již problém vyrobit smartphone s 3GB RAM, ale i tak si nemyslím, že by na např. Catia V5 takovýto (mobilní) výkon stačil.
mm
Microsoft ma unikátní schopnost, spoustu výborných nápadů totálně pohnojí. Doufám že to nebude tento případ.
filip
Dalsi dukaz, ze MS nema zadnou strategii
K
Haha, baví mě každý rok poslouchat tyhle kecy o tom, jak Mrdkosoft příští rok přijde s něčím převratným a widláci jim to stále žerou. Banda najivních idiotů co se nechá opít rohlíkem :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze