Je váš smartphone v bezpečí? Noční můra tvůrců hry Fortnite se stala realitou

13
Je váš smartphone v bezpečí? Noční můra tvůrců hry Fortnite se stala realitou
Fotografie: Epic Games
  • Instalační soubor hry Fortnite v sobě obsahoval závažnou bezpečnostní chybu
  • Hráči mohli přijít o kontrolu nad zařízením a uloženými daty, aniž by o tom věděli
  • Nejvíce zranitelné byly Samsung smartphony, které aplikaci stáhly z Galaxy Apps
  • Epic Games již vydali bezpečnostní záplatu instalačního souboru ve verzi 2.1.0
  • Uživatelům je doporučeno zkontrolovat zařízení pomocí Google Play Protect

Pokud patříte mezi hráče Fornite, raději zbystřete. Android zařízení byla vystavena vážnému bezpečnostnímu riziku pramenícímu z nezabezpečeného instalačního souboru. Uživatelé iOS se tedy mohou zůstat klidní.

Fortnite

Soubor potřebný k instalaci hry v sobě obsahoval kritickou chybu, která umožňovala po odsouhlasení instalace nainstalovat i jakoukoliv jinou aplikaci, která navíc mohla získat veškerá oprávnění.

Nutno poznamenat, že k tomuto došlo v návaznosti na rozhodnutí vydavatele hry, společnosti Epic Games, nenabízet hru ke stáhnutí skrze Obchod Play, ale pouze prostřednictvím svých stránek ve formě instalačního souboru.

Pro majitele smartpohonů řady Samsung Galaxy se tak rázem stala konkurenční výhoda nezamýšlenou hrozbou. Nejsnáze totiž mohly být napadeny právě zařízení Samsung. V jejich případě byla aplikace stažena z Galaxy Apps, jež pro zařízení pochopitelně představuje ověřený zdroj. Uživateli tedy ani nebyl položen klasický dotaz, zda chce aplikaci z neověřeného zdroje nainstalovat.

Dobrou zprávou je, že nyní už by se smartphony hráčů (alespoň těch nových) měly nacházet v relativním bezpečí. Vydavatel hry vydal bezpečnostní záplatu a aktuální instalační soubor ve verzi 2.1.0 by už chybu neměl obsahovat. Všechny starší instalační soubor by měly být při spuštění rovněž aktualizovány na nejnovější verzi.

Doporučená rada pro všechny hráče této kooperativní střílečky na platformě Android je otestovat zařízení přes Google Play Protect.

Otázkou zůstává, jaký bude mít tato ukázka možných bezpečnostních rizik v případě distribuce hry mimo Obchod Play dopad na další vydavatele her a aplikací. Napište nám o tom, co si myslíte, rádi bychom znali váš názor.

Stáhnout Fortnite

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
Lukáš
Podobné problémy se daly očekávat, na internetu určitě koluje mnoho různě upravených instalačních balíčků, kterým se raději vyhnout. Obecně instaluji jen věci z google play, takže tato hra má u mě smůlu. Ostatně i kvůli hamižnému jednání samotných vývojářů, pravidla jsou pro všechny stejná, ale oni chtějí "koláče bez práce".... Jediný jehož pozice se ještě více posílí je PUBG, které si ve chvíli vyjímečného volna rád zahraju.
Petr
Dobre jim tak. To maji zaslouzenou odmenu za ty bejkarny, co pri vydani vymysleli.
Mio
Google Play Protect nijak nepomôže, minimálne nie v tomto prípade.
Blue Sun
Blue Sun
Možná jsem jen hloupý, ale co by se na chybě změnilo, kdyby se Epic Games rozhodli pro klasickou distribuci prostřednictvím Google Play? Tam by bylo riziko ještě vyšší, protože Play je ověřený zdroj a nikdo nekontroluje, zda je v souboru chyba.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze