Fortnite obchází Obchod Play, Google na tom prodělá miliardu

14
Fortnite obchází Obchod Play, Google na tom prodělá miliardu
Fotografie: Epic Games
  • Po iOS zamířila herní pecka Fortnite také na Adnroid, v Epic Games se však rozhodli obejít Obchod Play
  • Namísto toho je hra dostupná skrze oficiální stránky výrobce, díky čemuž nemusí platit žádné poplatky Googlu
  • Ten tímto krokem přijde o zhruba 50 milionů dolarů, tedy více než miliardu korun

Fortnite Battle Royale zamířil s nemalou přestávkou na Android a hned vyvolal poprask. V Epic Games se v první řadě rozhodli dát přednost Samsungům, a to po dobu třech dnů. Ani po této lhůtě však hra není dostupná skrze běžný kanál, tedy Obchod Play, nýbrž jen přes oficiální stránky Epic Games. Vývojáři se ke kroku rozhodli na základě toho, že nechtěli Googlu platit poplatky.

To je špatná zpráva pro amerického giganta, jenž tak přijde odhadem asi o 50 milionů dolarů, tedy více než miliardu korun, a to se přitom bavíme jen o výdělcích po zbytek roku 2018. Studiu argumentuje také tím, že Fortnite je dostatečně známé samo o sobě, takže nepotřebuje být součástí Obchodu Play, kde by se (možná) zviditelnilo ještě více. Jedno je jisté, tento nestandardní krok je reklamou zdarma sám o sobě.

Například na iOS, kde byla hra v beta verzi dostupná skrze pozvánky již od března letošního roku, vydělala 180 milionů dolarů. Pokud zohledníme 30% marži Applu, dostáváme se na částku zhruba 54 milionů dolarů (1,2 miliardy korun). Zatímco ale u Applu neexistuje jiná oficiální cesta k instalování aplikací (alespoň ne pro běžné uživatele), platforma Googlu je otevřená, a uživatelé tak mohou hru nainstalovat i z jiných zdrojů (musí povolit takovou formu instalace přímo v nastavení).

Fortnite

Každá mince má však dvě strany. Vývojáři se sice vyhnuli poplatkům Googlu, ale uživatelé jsou kvůli tomu nuceni povolit méně bezpečnou formu instalace. V Obchodě Play se navíc dost pravděpodobně budou objevovat neautentické verze, které mohou být pro uživatele opravdu nebezpečné.

Uživatel, který o rozhodnutí Epic Games neví, může takovou podvodnou aplikaci nainstalovat a problém je na světě. Tohoto se bojí i samotný Google, všechny kontroly tak budou muset být mnohem důslednější. Ironií zůstává, že za zvýšenou obezřetnost při odhalování podvodných verzí hry Fortnite Google žádné finance inkasovat nebude. Google už dokonce přidal informaci přímo do svého obchodu. Pokud uživatel zadá výraz Fortnite přímo do Obchodu Play, Google oznámí, že hra Fortnite není skrze Obchod Play oficiálně dostupná.

Pro Google je rozhodnutí Epic Games velkým strašákem, další velká studia se v budoucnu mohou uchýlit k podobnému kroku, čímž by Google přišel o citelné množství peněz.

Stáhnout Fortnite

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
curcuss
Tak dlouho budeš monopolistcky tupý, až na to dojedeš, gugeli jeden.
Michal
Vec nazoru a kazdemu sa paci nieco ine,no mna tato hra nijak zvlast neoslnila.....
John
Však není normální chtít paušálně 30% z ceny bez ohledu na její výši a objem prodeje. Asi by mohl google mít různé podmínky podle objemu utrzenych peněz....
Petr
Já se přesně z tohoto důvodu hře vyhnu. Nemíním si instalovat software odněkud z netu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze