Je libo 8K video? Samsung prozradil, co všechno dokáže nový 8nm procesor Exynos 9820

12
Je libo 8K video? Samsung prozradil, co všechno dokáže nový 8nm procesor Exynos 9820
  • Procesor umožní nahrávání videa v rozlišení až 8K
  • Exynos 9820 dokáže spolupracovat s chystaným 5G modem od Samsungu
  • O grafický výkon se stará 12jádrové GPU Mali-G76 MP12

Srdcem nových vlajkových lodí od Samsungu, které budou představeny již 20. února, se stane zbrusu nový 8nm procesor Exynos 9820. Samsung se nyní rozhodl prozradit několik jeho funkcí a parametrů.

A proč nezačít často skloňovanými neuronovými sítěmi. Jak již asi tušíte, ani tento procesor nemůže zůstat pozadu – integrovaná NPU (neurální jednotka) se učí „za běhu“ z toho, jak je telefon používán. Podle výrobce díky NPU zvládne procesor provést výpočetní úkony, u kterých se vyžaduje přítomnost umělé inteligence až sedmkrát rychleji, než tomu bylo doposud. Složení samotného procesoru Exynos 9820 přitom čítá dvojici jader od Samsungu pro opravdu náročné výpočty, dvě jádra ARM Cortex-A75 pro optimální výkon a čtyři jádra Cortex-A55 pro méně náročnější úkoly. Architektura jádra typu „tri-cluster“ umožňuje inteligentní plánování procesů, jehož výsledkem je optimalizovaný výkon a delší výdrž baterie.

Samsung Exynos 9820

Důležité jsou ovšem i rychlé datové přenosy a ani zde Exynos 9820 nezklame. Podporuje LTE kategorie 20 s rychlostí stahování až 2 Gbps a zároveň disponuje 4×4 Multiple-Input, Multiple-Outpot (MIMO), 256-QAM a do v budoucnu bude rovněž podporovat 5G modem od Samsungu. Hráče zase potěší přítomnost GPU Mali-G76 MP12. Osazení 12 jádry může na první pohled působit jako zhoršení oproti 18jádrovému GPU, které se nacházelo u Galaxy S9, ale není tomu tak. Výkon jednotlivých jader u nového GPU je totiž dvojnásobný – při náročných grafických výpočtech má zajistit až 40% navýšení výkonu a 35% energetickou úsporu.

U vlajkových lodí se klade rovněž důraz na kvalitu fotografií. Procesor proto nabízí podporu hned několika senzorů a také umělé inteligence. Maximální počet senzorů vzrostl ze čtyř na pět a vylepšen byl také ISP procesor, který snímky zpracovává. Samsung slibuje, že pořízené snímky budou dosahovat větší ostrosti, lepší expozice, živějších barev a méně šumu. Nezapomnělo se ani na video, které budeme moci nahrávat v rozlišení až 8K a díky novému kodeku MFC nezabere zbytečně mnoho prostoru.

Obrázky či videa si budeme moci prohlížet na HDR+ displeji. Podpora je jistá až pro 4K displeje. Výrobce si dal rovněž záležet na poli bezpečnosti. funkce PUF (physically unclonable function) vytvoří digitální otisk nebo klíč za využití fyzických charakteristik každého individuálního čipu. Jak již víme, nové Galaxy S10 by měly obsahovat i kryptopeněženku. Co nový procesor přinese v praxi zjistíme již za pár týdnů.

Diskuze ke článku
Martin
Letos to stejně nebude.
hPa
Jsem zvedav na porovnani s cipem Apple A12.
Pesedm
Japonci už umí 99K
Petr
A k cemu je 8K video,vzdyt v tom nic neni u nas neni standart ani FHD natoz 4K-8K. Vsechno to je na hov....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze