Jára Cimrman slaví 50. výročí, Google připravil kvíz a hry na YouTube

Dnes uplynulo přesně 50 let od chvíle, kdy se Češi poprvé doslechli o postavě Járy Cimrmana, českého velikána, vynálezce a učitele. Právě tuto kultovní postavu českých dějin dnes celé zemi připomíná upravené logo na domovské stránce Googlu.

Jára Cimrman

U této příležitosti Google v rámci galerie Street View zpřístupnil virtuální 360° prohlídku Cimrmanova muzea v Příchovicích. Můžete si prohlédnout místnosti v muzeu, nebo se rozhlédnout z Cimrmanova majáku. Navíc připravil pro všechny české cimrmanology online test, který prověří hloubku znalosti díla tohoto génia. Na serveru YouTube pak zájemci naleznou nový oficiální kanál se sbírkou her Divadla Járy Cimrmana. Kromě samotných her se na kanálu objevují také sestřihy populárních scének z jednotlivých her.

Zdeněk Svěrák Cimrmana poprvé představil 16. září 1966 v přímém přenosu rozhlasové hudební vinárny U pavouka jako naivního sochaře-samouka a povoláním řidiče parního válce u národního podniku Stavby silnic a železnic. Dodnes má Jára Cimrman v České republice velký kulturní význam a nebýt přísných pravidel ze strany BBC, mohl se v anketě Největší Čech umístit na prvním místě.

Jára Cimrman
Své znalosti českého velikána Járy Cimrmana si můžete vyzkoušet v online testu

„Je hezké, že si v Googlu vzpomněli na svého otce zakladatele,” říká scénárista a publicista David Smoljak. „Trvalo to sice 18 let, ale Cimrman byl na ústrky a zapomnění zvyklý. Díky bohu, že teď bude i tahle drobná historická jizva zacelena!” dodává David Smoljak.

Kromě výše zmíněných připomínek změnil Google také své logo v české mutaci jeho vyhledávače. Logo vytvořil animátor ze San Francisca Nate Swinehart. Vzhledem k tomu, že skutečná podoba mistra není známa, rozhodl se v logu znázornit pouze jeho siluetu v pozadí se všemi jeho zásadními vynálezy.

„Málokdo ví, že Cimrman stál u zrodu tzv. informačního šapitó, které se stalo předchůdcem dnešních vyhledávačů,” říká ředitelka českého Googlu Taťána le Moigne. „Chtěli bychom proto život a dílo tohoto našeho největšího vynálezce představit i mladší generaci. Věřím, že postava Járy Cimrmana i jeho specifický humor přežije navzdory současným i budoucím technologiím a potěší ještě mnoho generací Čechů,” dodává.

Zdroj: Tisková zpráva Google

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze