Jaké novinky nás čekají v podzimní aktualizaci Windows?

33
Jaké novinky nás čekají v podzimní aktualizaci Windows?
Fotografie: Microsoft
  • Microsoft vydal Insider Preview build 17733, který naznačuje podzimní novinky
  • Půjde o změnu designu i nové funkce
  • Některé slibované novinky však vypadly

Chytřejší schránka

Schránku pro přenos textů mezi programy bereme jako něco naprosto samozřejmého, ale i tady existuje prostor pro vylepšení. Konkrétně jde o historii schránky, ke které se dostanete pomocí kombinace kláves Win+V. Půjde nastavit, aby se tento obsah synchronizoval napříč vašimi zařízeními. Všechno samozřejmě půjde vypnout nebo zablokovat pro určitá citlivá data, jako jsou hesla nebo čísla kreditních karet.

V budoucnu chce zajít Microsoft ještě dál a integrovat tyto funkce do klávesnice SwiftKey, a ještě více tak propojit svět počítačů a telefonů.

SwiftKey přichází do Windows

Když už jsme nakousli téma virtuálních klávesnic, dokončíme jej oznámením, že populární klávesnice SwiftKey, známá uživatelům Androidu i iOS, se dostane i do Windows 10. A to včetně její hlavní přednosti, kterou je psaní slov pomocí tahů namísto klikání na jednotlivá písmenka. Ve výčtu podporovaných jazyků však prozatím chybí čeština.

Swiftkey

Your Phone aneb Microsoft a mobily

Snaha Microsoftu ovlivňovat dění v mobilním světě asi jen tak neskončí. Posledním příspěvkem k této problematice je aplikace pro Android s názvem Your Phone. Ta se dokáže propojit s Windows 10.

Microsoft Your Phone

Prozatím toho však moc neumí, její funkcionalita se omezuje na přenášení fotografií mezi telefonem a počítačem. Čase bychom se mohli dočkat větší podpory, a to co do podporovaných mobilních platforem, tak i do výčtu nabízených funkcí.

Tmavý Průzkumník

Jestli vám vadí nadužívání bílé barvy v počítačových programech, tuto změnu určitě uvítáte s povděkem. V podstatě jde jen o to, že bílá barva nahradí odstíny šedé.

Dark Explorer

Vylepšení prohlížeče Edge

Změn se dočká i webový prohlížeč Microsoftu. Dostane nový boční panel a redesign čeká i hlavní menu. Co do funkčnosti se bude hodit nastavení, které může globálně nebo jednotlivým webovým stránkám zakázat automatické spouštění médií.

Změny v designu

Microsoft rovněž pokračuje v postupném vylepšování designu jednotlivých částí svého operačního systému. V tomto vydání půjde o průhlednost na více místech a také o odstranění rámečků, ale povětšinou jde jenom o kosmetické změny, kterých si všimnou jen pozorní uživatelé.

Lepší práce s fonty

Instalace nového fontu do Windows 10 by nyní měla být uživatelský příjemná záležitost čítající maximálně dvě kliknutí. Anebo se můžete pustit do tvorby vlastního písma pomocí aplikace Font Maker, kterou si už nyní můžete zdarma stáhnout v Microsoft Store.

Fonts

Sledování spotřeby programů

Správce úloh dostane dva nové sloupce. Ten nazvaný „Power Usage“ vám ukáže aktuální spotřebu jednotlivých programů. „Power Usage Trend“ zase jejich podíl na spotřebě v delším časovém horizontu.

Taskman

Spousta užitečných drobností

Nová verze Windows si nezakládá ani tak na velkých věcech, ale pomalu vylepšuje stávající části. Můžete se tak těšit na vylepšené vyhledávání v nabídce Start, lepší podporu HDR displejů, nový nástroj pro tvorbu screenshotů, vylepšené herní centrum, nové funkce v Notepadu a další.

Naopak se do podzimní aktualizace nedostanou některé dříve slibované funkce. Jde především u funkci Sets, která umožňuje práci s taby i v aplikacích.

Finální verze by se měla na počítačích uživatelů Windows začít objevovat během října.

Diskuze ke článku
Carda
Nejvíc se těším na tmavého průzkumníka po těch několika letech bílého prakticky všechno se snažím dávat do černé barvy prostě mi to přijde lepší. :-)
XYZ
Nečekají nás žádné novinky. Jenom zase přijde několikagigový update, který se bude 2 hodiny instalovat a přidá pár prkotin, které zvládnou utility třetích stran co mají pár MB. A když budete mít štěstí, tak se vám jenom přeháže asociace otvírání souborů a nebude vám blbnout žádný ovladač
Jiří
Tak minimálně tu spotřebu RAM a CPU má Win10 už teď...
Blue Sun
Blue Sun
To uz toho spravce uloh taky mohli predelat do noveho designu, pusobi to blbe. Jinak ta uprava ke sledovani spotreby neni nic tezkeho, notebooky spotrebu sleduji uz davno a je to v nastaveni.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze