Jak se žije s novým Home Buttonem iPhonu 7? Jde především o zvyk

62

Každá inovace něco stojí, některé změny jsou však natolik výrazné, že mohou změnit uživatelskou zkušenost i pohled na celý přístroj. Inovovaný Home Button nových iPhonů prošel poprvé za celou existenci série opravdu radikální změnou, a proto je nasnadě si o jeho fungování říci něco trochu více...

Pamatujete si na dotykové telefony před rokem 2007, kdy Apple představil první generaci iPhonu? Telefony i přes přítomnost dotykového displeje disponovaly množstvím tlačítek pro snazší manipulaci, o komfortu ovládání prstem si zákazníci mohli nechat ještě zdát. Tlačítek sice postupně začalo ubývat, ale až Apple přišel s opravdovou revolucí. Displej se dal snadno ovládat pomocí konečků prstů, bez nutnosti stylusu a navíc si iPhone vystačil jen s jedním hlavním tlačítkem s označením Home Button. Toto tlačítko se dá považovat za hlavní poznávací znak všech iPhonů, za dobu své existence totiž prošlo jen minimální změnou.

TIP:

Apple iPhone 7 Plus

Za dobu své existence se lehce upravily rozměry, zapuštění a od generace iPhone 5s byl odstraněn piktogram uprostřed tlačítka. Odstranění piktogramu bylo logické, do tlačítka byla integrovaná čtečka otisků prstů, jejímuž správnému fungování by bránil. Nic jiného se však nezměnilo, stále se jednalo o hardwarové tlačítko, které iPhony využívají k mnoha úkonům (návrat na domovskou obrazovku, zobrazení multitaskingu, odemknutí zařízení skrze Touch ID, zmenšení displeje u verzí Plus pomocí dvojitého poklepání, aktivace Siri/Voice Control/Voice Over a samozřejmě také k samotnému probuzení).

Počínaje letošní generací nových iPhonů se však změnilo fungování Home Buttonu. Ten již není hardwarový, nýbrž jde o senzor s haptickou odezvou, kterou dotváří vibrační motůrek pod tlačítkem samotným. Tento motůrek se pod tlačítko vešel i díky odstranění 3,5mm jacku. Senzor je stále lehce zapuštěn pod okolní povrch a i nadále je Home Button obehnán kovovou obručí. Jistě se vás však napadne otázka, proč se Apple k tomuto kroku uchýlil a klasické tlačítko vyměnil za senzor. Vysvětlení má být přitom poměrně jednoduché.

Apple iPhone 7 Plus Taptic Engine

Kvůli zajištění voděodolnosti dle certifikace IP67 zkrátka Apple odstranil nejrizikovější část, tedy již několikrát zmíněné domovské tlačítko. Stejný způsob „klikání“ jsme si již mohli otestovat na některých MacBoocích. Na těch funguje promáčknutí touchpadu velmi dobře, a tak jsme při úvodní Keynote nebyli ani tolik nervózní. Jakmile se nám však nový iPhone dostal do rukou, dostali jsme tak trochu studenou sprchu.

Ano, nový Home Button je hodně jiný, a to ještě více, než se dalo čekat. Hned při úvodním nastavení vás iPhone provede i možnostmi nastavení domovského tlačítka. Celkem si Apple pro své uživatele přichystal na výběr ze tří různých intenzit přítlaku, aby tak tlačítko věrně kopírovalo běžný stisk. Pro něžné pohlaví bude stačit první, maximálně druhý stupeň, u stupně třetího je již zapotřebí o trochu více síly, tlačítko navíc velmi výrazně vibruje. I u nás v redakci jsme intenzitu časem měnili, začali jsme u třetího stupně přítlaku, postupně jsme se propracovali ke zlatému středu, tedy ke druhé intenzitě.

Apple iPhone 7 Plus Taptic Engine

První hodiny s novým tlačítkem byly celkem obtížné. K tlačítku je opravdu nutné přistupovat zcela odlišně, je nutné zvyknout si také na tupý odpor přítlaku. Klikání rozhodně není tak přirozené, jako u předchozích generací, chtěli jsme však dát novému způsobu alespoň šanci.

Po zhruba denním používání jsme si na Home Button zvykli, rozhodně však nebudeme tvrdit, že jej považujeme za ideální alternativu. Pokud pro nás bylo používání předchozího řešení 100% příjemné, u nových iPhonů jsme spokojeni tak na 60 %. I po pár dnech totiž vnímáte, že je něco jinak a jak víme, zvyk je železná košile.

Závěr: revoluce, ale stojíte o ni?

Pokud Apple často napadáme proto, že není dostatečně inovativní, u Home Buttonu se revoluce odehrála. Je totiž úplně jiný, než jak ho známe. Na druhou stranu nemůžeme říci, že by nás tento posun nějak potěšil. Tlačítko funguje jinak, do značné míry hůře, a tak doporučujeme navštívit prodejnu. Jen tak si otestujete, zda vám nový styl tlačítka vyhovuje a nebudete s ním zbytečně zápasit.

Apple iPhone 7 Plus – první pohled

Technické parametry Apple iPhone 7 Plus

Kompletní specifikace
Konstrukce158,2 × 77,9 × 7,3 mm, 188 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetApple A10, CPU: 4×2,23 GHz
PaměťRAM: 3,00 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 128 GB / 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor2 900 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:02 hodin
Dostupnostzáří 2016,
Diskuze ke článku
Lukáš
Ale jo, lidi si zvyknou na všechno. Kdosi jim takovou dobu vtloukal do hlavy jen displej s malou úhlopříčkou a jak si najednou zvykli, tak se nebojím ani toho, že by si nezvykli na kapacitní hb.
mekensi
iPny mam od roku 2010. Vcera mi prisel iP7 plus a na novy home b. sem si zvykl za 3 hodiny pouzivani a naprosta spokojenost.
Johny350
taká banalita sa dá obkecať jednou vetou, nie robiť o tom článok...
Xwert Is
Xwert Is
Naposledy upraveno: 27. 9. 2016 16:06
Tiež sa mi zdá akosi priveľa článkov o iPhone a zbytočných pretože takáto vec sa má objaviť v recenzii.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze