Nezávislé laboratorní testy naměřily nebezpečné hodnoty záření SAR u iPhonu 7

17
Nezávislé laboratorní testy naměřily nebezpečné hodnoty záření SAR u iPhonu 7
  • Naměřené hodnoty SAR u iPhonu 7 překročily předpisem stanovené limity záření a byly dvojnásobně větší, než hodnoty uváděné výrobcem
  • Testovací metodika byla vytvořena na konci minulého tisíciletí
  • Dnes nosí uživatelé telefony mnohem blíže k tělu

Nejnovější testy měření SAR (Specific Absorption Rate) neboli míry elektromagnetického záření, které se během používání telefonů dostává do těla uživatelů, naměřily u populárního iPhonu 7 hodnoty, které překračující limity stanovené vládní agenturou Federal Communications Commission (FCC).

Testy byly prováděny v akreditovaných laboratořích podle zákonem stanovené metodiky na žádost deníku The Chicago Tribune. Kvůli minimalizaci odchylek byly testy opakovaně provedeny na několika zcela nových kusech iPhonu 7.

Naměřené hodnoty u iPhonu 7 nejenže překročily předpisem stanovené limity záření, ale byly rovněž dvojnásobně větší, než hodnoty, které uváděl Apple ve specifikacích. K výsledkům se vyjádřila rovněž agentura FCC, která se s ohledem na výsledky testů u iPhonu 7 rozhodla do budoucna provádět více testů a nespoléhat se pouze na informace udávané výrobci.

Veškerá tvrzení o nedodržování limitů radiofrekvenčního záření bereme velmi vážně. Telefony budeme podrobně testovat, abychom zjistili, zda odpovídají požadavkům FCC,“ řekl mluvčí agentury Neil Grace.

Testování se však nevztahovalo pouze na smartphony s logem nakousnutého jablka. Mezi testovanými byly rovněž tři smartphony výrobce Samsung (model Galaxy S8, Galaxy S9 a Galaxy J3). Všechny tři však splnily zákonem stanovené limity. Způsob měření hodnot SAR je podle mnohých již značně zaostalý. Výrobci telefonů totiž mohou při testování SAR uložit zařízení až 25 milimetrů od napodobeniny lidské tkáně. Testovací metodika byla vytvořena ještě na konci minulého tisíciletí, kdy lidé obvykle nosili telefony v pouzdrech připnutých za opaskem.

V dnešní době ovšem většina uživatelů nosí telefony mnohem blíže k tělu, což znamená vyšší množství vstřebaného elektromagnetického záření. The Chicago Tribune tak požádal laboratoř o provedení další série testů, kdy měly být telefony uloženy pouze dva milimetry ve vzdálenosti od tkáně, tedy desetkrát blíž, než v jakých podmínkách záření testují výrobci. Dva milimetry byly stanoveny jako běžná vzdálenost mezi tělem a zařízením při nošení telefonu v kapse u kalhot. V tomto testu bohužel vykázaly všechny zkoumané telefony nadměrné limity.

Apple se k výsledkům již vyjádřil a tvrdí, že testy nebyly provedeny korektně, pročež bylo naměřeno větší množství SAR. Pokud se chcete dozvědět více o elektromagnetickém záření, doporučujeme vám zhlédnout zajímavou přednášku odbornice Devry Davis.

Technické parametry Apple iPhone 7

Kompletní specifikace
Konstrukce138,3 × 67,1 × 7,1 mm, 138 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 334 × 750 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetApple A10, CPU: 4×2,23 GHz
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 128 GB / 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor1 960 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:07 hodin
Dostupnostzáří 2016,
Diskuze ke článku
Rocco
NJ, Apple shit, od těch podvodníků, co vydělávají na lidské hlouposti, se neda nic jiného čekat.
Janek
A já jsem si myslel že ti kdo si kupují tyto předražené plácačky jsou hlupáci a oni jsou chudáci jen nadměrně ozařeni.
Chtělo by to zvýšit cenu ještě o 25% za novou funkci solárko :-)
htcjirka
htcjirka
Uz me je jasne, proc jsou uzivatele Apple produktu tak tupy a hloupy..
Porydge
Jak mi včera napsal jeden retard na YT... "Apple zařízení nemají vady a pokud se vyskytne vada, tak je chyba na straně uživatele." Žasnu nad tím jak ti dementi každý problém bagatelizují a lžou si do kapsy jen, aby jablku udrželi image dokonalosti. Kvalita zpracování není kdoví jak skvělá. HW nemá žádný potenciál do budoucna. SW je jednoduchej a šitej na míru pro pár HW konfigurací, takže šlape hezky, ale děravej je s trochou nadsázky stejně jako cedník. A samotná společnost se chová jak prase a sere si do huby.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze