Uživatelé Samsung Galaxy Watch4 se brzy dočkají velké aktualizace

Podrobný přehled toho, co přinese
1
Uživatelé Samsung Galaxy Watch4 se brzy dočkají velké aktualizace
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Majitelé chytrých hodinek řady Galaxy Watch4 budou brzy moct aktualizovat své uživatelské rozhraní na verzi One UI Watch4.5
  • Rozhraní One UI Watch4.5 nabídne mimo jiné lepší možnosti vkládání textu, snadnější volání a celou řadu nových intuitivních funkcí

Jednou z hlavních změn, které uživatelské rozhraní One UI Watch4.5 přináší, je plnohodnotná dotyková klávesnice QWERTY přímo na displeji hodinek. Lze ji využít například při vyhledávání nebo při odpovídání na textové zprávy nebo e-maily, součástí výbavy je i funkce Swipe pro snadnější automatické vkládání textu. Komunikace prostřednictvím hodinek tedy bude ještě snazší než u předchozích verzí. Dosavadní způsoby vkládání (např. hlasem) samozřejmě zůstávají funkční, takže si majitel může vybrat a měnit způsob klidně i během vkládání jediného textu. Můžete tedy začít například diktovat a následně přejít na psaní na klávesnici, třeba kvůli většímu soukromí.

Aktualizace pro Samsung Galaxy Watch4
Funkce Swipe to Type na nové klávesnici QWERTY a snadná změna způsobu vkládání textu

Kromě toho nové uživatelské rozhraní podporuje systém duálních SIM karet, což výrazně vylepšuje možnosti telefonování přímo pomocí hodinek. Uživatelé si na telefonu zvolí preferovanou SIM kartu a hodinky se s ní automaticky synchronizují. Na displeji se přehledně a čitelně zobrazí, kterou kartu hodinky zrovna používají. Pokud v nastavení telefonu zvolíte variantu „Vždy se zeptat“, můžete si pokaždé vybrat, jakou kartu mají hodinky využít. To se hodí třeba v případech, kdy chcete někomu zavolat, ale nechcete, aby se mu na telefonu zobrazilo vaše osobní číslo. Prostě si vyberete, kterou z karet SIM1 nebo SIM2 využít.

Aktualizace pro Samsung Galaxy Watch4
Snadnější volání s podporou Dual SIM

Kromě lepších komunikačních schopností nabízí nové uživatelské rozhraní například víc možností při personalizaci ciferníku. Zevnějšek hodinek tak můžete snadno přizpůsobit třeba aktuálnímu oblečení. Jednotlivé ciferníky lze nově ukládat mezi oblíbené položky v různých barevných variantách a s různými zobrazenými funkcemi, jeden ciferník tedy můžete uložit v několika odlišných podobách. Seznam uložených ciferníků má navíc dvě úrovně, kromě celé kolekce můžete zobrazit jen nejoblíbenější varianty.

Aktualizace pro Samsung Galaxy Watch4
Rychlý a snadný přístup k nejoblíbenějším digitálním ciferníkům

Vylepšené ovládání i v případě obtíží

Uživatelské rozhraní One UI Watch4.5 nabízí vylepšené možnosti ovládání v každé situaci i pro uživatele se speciálními potřebami. Majitelé se sníženou schopností rozeznávat barvy si můžou na displeji nastavit odstíny podle libosti tak, aby grafické prvky viděli co nejlíp. Lze také zvýraznit kontrast kvůli čitelnějšímu písmu. Mezi další funkce k usnadnění viditelnosti patří možnost snížit průhlednost grafických prvků či odstranit animace. Uživatelé s poruchami sluchu zase můžou snadno nastavit vyvážení stereo zvuku mezi levým a pravým kanálem na sluchátkách s Bluetooth.

Aktualizace pro Samsung Galaxy Watch4
V nastavení lze měnit barevnost displeje, k dispozici je i vylepšené nastavení zvuku

Mají-li uživatelé problém s dotykovým ovládáním, lze prodloužit délku odezvy při doteku, případně využít funkci Ignorovat opakovaný dotyk, která vypne reakce na dvojí klepnutí.

Aktualizace pro Samsung Galaxy Watch4
Nastavit lze i reakce displeje.

Kromě toho můžou uživatelé nastavit, jak dlouho zůstanou na displeji zobrazené různé dočasné ovládací či jiné prvky (např. ovládání hlasitosti nebo notifikace). Tlačítko návratu na základní obrazovku lze nastavit tak, aby se s jeho pomocí přepínaly nejčastěji používané funkce. Ke všem nastavením pro uživatele se speciálními potřebami se dostanete z jediného menu, takže není nutno procházet nabídku celou.

Aktualizace pro Samsung Galaxy Watch4
Snadný a rychlý přístup k funkcím a nastavením.

Celkově tedy nové uživatelské rozhraní One UI Watch4.5 přináší opravdu hodně nového – plnohodnotnou klávesnici QWERTY, víc možností při telefonování a celou řadu nových funkcí mj. pro uživatele se speciálními potřebami. Nové uživatelské rozhraní bude k dispozici ve třetím čtvrtletí tohoto roku a nabídne i další funkce, o nichž se bližší informace zatím připravují.

Samsung Galaxy Watch4 44 mm LTE

Rozměry44,4 × 43,3 × 9,8 mm, 30,3 g
DisplejSuper AMOLED, 1,36" (450 × 450 px)
Fotoaparát
ProcesorSamsung Exynos W920,
PaměťRAM: 1,5 GB, úložiště: 16 GBne
Akumulátor361 mAh

Samsung Galaxy Watch4 Classic 46 mm Bluetooth

Rozměry45,5 × 45,5 × 11 mm, 52 g
DisplejSuper AMOLED, 1,36" (450 × 450 px)
Fotoaparát
ProcesorSamsung Exynos W920,
PaměťRAM: 1,5 GB, úložiště: 16 GBne
Akumulátor361 mAh