Jak fotí OnePlus 5? Srovnali jsme ho s Galaxy S8+ a iPhonem 7 Plus

Jak fotí OnePlus 5? Srovnali jsme ho s Galaxy S8+ a iPhonem 7 Plus
  • OnePlus 5 stále v redakci testujeme
  • Nyní jsme jej srovnali s aktuálně nejlépe fotografujícími telefony, tedy s Galaxy S8+ a iPhonem 7 Plus

OnePlus 5 je nejnovější telefon, který byl představen zkraje června letošního roku. Říká si zabiják vlajkových lodí, a proto jsme se rozhodli vyzkoušet, zda proti nim obstojí v jedné z nejtěžších disciplín – fotografování. V souboji vyzve Samsung Galaxy S8 a Apple iPhone 7 Plus. K tomu, aby je porazil, by měl využít duální fotoaparát na zadní straně disponující rozlišením 16 megapixelů a světelností f/1,7, přičemž jeho sekundární fotoaparát nabízí hned 20 megapixelů a světelnost f/2,6. Druhá kamerka funguje primárně jako teleobjektiv a dokáže scénu optickým zoomem 1,6násobně přiblížit.

Samotný výrobce sice uvádí dvojnásobný zoom, avšak ten vznikne již za pomoci digitálního přiblížení, což už se projeví na výsledné kvalitě snímku. Kromě dvojnásobného zoomu lze duální fotoaparát využívat také k vytvoření bokeh efektu. Ten dokáže za dostatečného světla rozmazat pozadí za osobou, kterou fotíte. Výsledek je velice slušný. Dva fotoaparáty také lépe a rychleji ostří, což je při potřebě zachytit momentku nedocenitelné.

Zarazit by někoho mohla absence optické stabilizace obrazu. Ta skutečně chybí a místo ní OnePlus vsadilo na kombinaci elektronické stabilizace a gyroskopu. Její hlavní práce začíná u videí, avšak dostupná je maximálně do Full HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Pokud zvolíte 4K rozlišení, případně nebo Full HD s 60 snímky za vteřinu, zůstanete bez stabilizace. Velká škoda.

OnePlus 5 Samsung Galaxy S8+ Apple iPhone 7 Plus
hlavní fotoaparát duální – 16 Mpx + 20 Mpx 12 Mpx duální – 12 Mpx
velikost čipu 1/2,8" 1/2,5" 1/3"
světelnost f/1,7 f/1,7 f/1,8
optická stabilizace obrazu ne ano ano
optický zoom 1,6× ne
čelní kamerka 16 Mpx 8 Mpx 7 Mpx

Srovnávací snímky

Snímky jsou řazeny následovně – OnePlus 5, Samsung Galaxy S8+, Apple iPhone 7 Plus

1. fotografie

1. fotografie

Na první pohled působí fotografie OnePlus jako povedené, ovšem až srovnání s konkurenty prozradí, že má velké sklony k přehnaně saturovaným barvám, které neodpovídají realitě. Dochází také k většímu digitálnímu šumu, čehož si lze povšimnout například u oblohy. Velmi dobře si se scénou poradil Samsung, který věrně zachytil barvu oblohy a pozorujeme nejméně digitálního šumu po celé ploše snímku. iPhone je barevně lehce mimo a výsledek připomíná ten z OnePlus, přesto si s detaily vyhrál lépe než právě OnePlus. V případě OnePlus můžeme pochválit alespoň věrné zachycení detailů. Naopak OnePlus musíme pokárat za horší ostrost a rozmazání v levé části snímku.

2. fotografie

2. fotografie

V druhém testovacím případě se OnePlus 5 více přiblížilo kvalitám Samsungu, Apple zvolil saturovanější barevné podání a bohužel i samotný automobil vyobrazil příliš tmavě. Nejreálněji scénu zachytil opět Samsung, který si dobře poradil se světelností snímku a samozřejmě také se zachycením detailů. OnePlus tentokrát směle dvěma sokům konkuruje, ani rozmazání v levé části není příliš patrné.

3. fotografie

3.fotografie

Ve třetím případě musíme OnePlus pochválit za věrné barevné podání a také za zachycení detailů, Samsung v tomto ohledu lehce zaváhal a barva oblohy je spíše narůžovělá, reálně se scéně nejvíce přiblížilo OnePlus. iPhone je barevně více mimo kvůli automaticky aktivovanému HDR režimu, všimnout si lze také horšího zachycení jemných detailů, především pak listů na stromě v pozadí. Zde tedy OnePlus 5 vcelku zabodovalo a konkurenčním vlajkovým lodím se bez problému vyrovná. Škoda jen opět viditelného rozmazání v levé části.

4. fotografie

4. fotografie

Fotografování pestrobarevných rostlin vždy prozradí, jak si jednotlivé smartphony poradí s realističností barev. Scéně se nejvíce přiblížil Samsung. OnePlus i iPhone použily tmavší a více saturované barvy, které možná působí přirozeněji, ovšem opak je pravdou. Se zachycením detailů si nejlépe poradil iPhone a Galaxy S8+.

5. fotografie

5. fotografie

Se scénou v metru si dobře poradilo OnePlus i iPhone, Galaxy S8+ se svezl na vlně zeleného osvětlení a snímek má tedy lehce odlišný barevný nádech. Na druhou stranu, díky dobré světelnosti zachytil velké množství světla a i detaily působí přirozeně, stejně tak šum je na velmi nízké úrovni. Snímek v podání OnePlus 5 působí více rozostřeným dojmem, v případě iPhonu chválíme věrné barevné podání a tah na detail, oproti Galaxy S8+ ale iPhone nemá šanci, stejně tak OnePlus zůstává Samsungem také poraženo.

6. fotografie

6. fotografie

Umělecké dílo na zdi za velmi špatných světelných podmínek zachytili všichni soupeři odlišně, nejblíže realitě je však iPhone. Galaxy S8+ snímek zbytečně přesvětlil a i když působí nejvíce čistým dojmem, je fotografie zřejmě nejdále od pravdy. OnePlus 5 vyprodukovalo zřejmě nejtmavší snímek, zachycení detailů je však poměrně slušné. I když fotografie z iPhonu působí nejvíce „opotřebovaným“ dojmem, realitě se přiblížila nejvíce. Na druhou stranu trpí mírným rozmazáním, nejostřejší snímek naopak pořídil Jihokorejec.

Portrétový režim

Vzhledem k tomu, že Samsung Galaxy S8+ nedisponuje duálním fotoaparátem, portrétní režim jsme otestovali pouze na OnePlus 5 a iPhonu 7 Plus. Zatímco OnePlus vytvořilo vcelku málo důvěryhodnou mazanici, navíc se zbytečně saturovanými barvami, iPhone zachytil scénu opravdu kvalitně a důvěryhodně. Apple zapracoval na výsledcích portrétního režimu a je to znát. Scéna působí přirozeně a i když bokeh efekt není dokonalý, rozhodně působí kvalitnějším a přesvědčivějším dojmem.

Závěr? Není to zlé, ale...

OnePlus se snaží tvořit snímky krásně barevné a plné detailů, ne vždy to však vyjde dle představ. Barvy jsou mnohdy zbytečně saturované, snímky trpí ve srovnání se špičkovou konkurencí na digitální šum a zachycení některých detailů působí průměrným dojmem. Na druhou stranu, když OnePlus dostane kvalitní světelné podmínky, jsou snímky slušné. Musí se však Samsung bát, že by jej OnePlus předstihlo? Určitě ne, v disciplíně fotografování OnePlus 5 za vlajkovými konkurenty zaostává. Fotí sice nadprůměrně a běžného uživatele ve většině situací nezklame, určitě ho ale po stránce fotoaparátu nelze označit za „zabijáka vlajkových lodí“, jak činí OnePlus. A jak je na tom celkově? To se dozvíte v naší podrobné recenzi.

Diskuze ke článku
Karel
Stabilizace pro 4K video už byla u OnePlus 5 vyřešena poslední aktualizací systému, údaj v článku o její absenci je tudíž neaktuální ;-)
Pavel
Přijde mi úsměvné, že neporovnáváte fotoaparát s tím nejlepším co se dnes dá koupit. Myslím tím HTC U11.
Michal
HTC už je mimo hru. To už jen kupují skalní příznivci značky. Nikdo jiný už s ním nepočítá.
K
musim rict, ze vsechny fotky vypadaj hrozne ale Samsung se zda z nich nejlepsi. Pak iPhone. Ale co predvadi ten cinskej kram...to uz foti lip muj obstarozni iPhone 5S :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze