Jak dopadl podrobný test nočního režimu fotoaparátu Huawei Mate 30 Pro?

S komentářem Petra Vojtěcha
Jak dopadl podrobný test nočního režimu fotoaparátu Huawei Mate 30 Pro?
  • Vyfocení snímku s nočním režimem vyžaduje delší čas a drobný pohyb nebo třes ruky snímek dovede rozmazat
  • Noční režim zachytí oproti standardnímu režimu mnohdy věrnější barvy a více detailů

Již dávno neplatí, že dobré noční fotky dostanete jen z Pixelů. Jedním z výrazných hráčů v této disciplíně je i Huawei. Jeho nejnovější Mate 30 Pro jsme proto podrobili testu. Srovnáváme snímky zachycené automatikou s těmi, kde je zapnutý noční režim. Výsledky naleznete v tomto článku, a můžete tak sami zhodnotit, jak se povedly.

Než začnete používat noční režim, je dobré si promyslet, co od něj očekáváte. Již automatický režim pořizuje povedené snímky i v noci. Jak z porovnání poznáte, mají zpravidla tmavší noční oblohu a kontrastnější obraz. Zároveň je z nich poznat, že jsou foceny v noci. Noční režim se vyplatí používat ve chvíli, kdy chcete do fotografie dostat co nejvíce informací. V první řadě je rozdíl vidět v obloze, která je světlejší a netrpí tolik šumem. Dalším výrazným efektem nočního režimu je kresba. Snímek zachytí výrazně více detailů. Zatímco v automatickém režimu se například ze vzdálených stromů stanou nezřetelné tmavé šmouhy, druhá fotografie ukazuje detailní strukturu. Oproti denním fotografiím si ale i zde všimnete výrazné komprese obrazu.

Dalším zajímavým úkazem jsou výrazné zdroje světla. Tmavý režim v zásadě funguje tak, že se snaží vytáhnout tmavá místa, zatímco již světlé plochy nechává beze změny. To Mate 30 Pro zpravidla zvládá, jen při pohledu na lampu, měsíc nebo osvětlený objekt v pozadí můžete pozorovat, že dojde ještě více k jeho přepálení. S tím navážu na zajímavý postřeh. Ačkoliv bych focení s bleskem v zásadě nedoporučoval, v některých situacích může fungovat dobře. Hlavně pokud nefotíte odrazivé plochy, ale jde vám o blízký předmět. Zatímco noční i automatický režim přepálil světla v pozadí, focení s bleskem přineslo lepší výsledek. I co se týče pozadí. Na druhou stranu stále platí, že tím vytvoříte ostré stíny a celý zbytek obrázku se bude topit ve tmě. To ale ne vždy vadí, že?

I na těchto několika fotografiích je vidět, že ani noční režim nepřinese záruku ostrosti. Vyfocení snímku stále vyžaduje delší čas a drobný pohyb nebo třes ruky snímek dovede rozmazat. Na závěr ještě musím dodat, že se nočnímu režimu často povedlo podávat věrnější barvy. Automatika se mnohdy topí v zelených odstínech. Jsou však situace, kdy noční režim přidá až příliš modré nebo žluté. Co na výsledky říkáte vy?

Ukázkové fotografie v originálním rozlišení

Snímky si můžete prohlédnout i v plném rozlišení. Fotografie stačí přiblížit v galerii pomocí ikony lupy.

Huawei Mate 30 Pro

Technické parametry Huawei Mate 30 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce158,1 × 73,1 × 8,8 mm, 198 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejAMOLED, 6,53" (2 400 × 1 176 px)
Fotoaparát40 Mpx (7 296 × 5 472), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetHuawei Kirin 990, CPU: 2×2,86 GHz + 2×2,36 GHz + 4×1,95 GHz, GPU: ARM Mali-T970
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: nanoSD
Datové funkce5G: ano, LTE: 2 000 / 300 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostúnor 2020,
Diskuze ke článku
nezmar
by ma zaujimalo kolko percent fotiek co fotia ludia sa robi v noci...lebo vsade iba same nocne testy.... ja osobne odfotim tak 99 percent veci za denneho svetla...
Areon
Přes den umí fotit každý vlajkový model obstojně, v noci pak vychází na světlo rozdíly. Já jsem příkladně na dovolené fotil asi půl na půl den a noc. Protože osvětlené města a přístavy vypadají zkrátka pěkně :-) .
Effe
No tak tá fialová obloha v nočnom režime vyzerá strašne, lepšie vyzerajú pôvodné fotky na automatike. Pixel a IP11 majú nočný režim lepší.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze