iPhone 8 a bezdrátové nabíjení? Analytici se přou, co Apple chystá

Zářijovým iPhonem Apple oslaví deset let svého revolučního smartphonu a zákazníci i technologičtí experti a publicisté očekávají, že se firma po delší době vytasí s něčím skutečně velkým. Jednou z novinek iPhonu 8 má být i bezdrátové nabíjení. Právě použití této nabíjecí technologie ale vzbuzuje čím dál více otázek a možné scénáře se množí.

V souvislosti s chystaným nástupcem iPhonu 7 se často spekuluje o bezdrátovém nabíjení. Mezitímco konkurence v čele se Samsungem indukční nabíjení již delší dobu nabízí a umožňuje tak nabíjet telefon pouhým položením na speciální podložku, Apple u iPhonů nadále spoléhá na klasický kabel. Firma totiž podle expertů prozatím technologii nepovažuje za dostatečně vyspělou a pohodlnou na to, aby stálo za to ji implementovat, takže zatím čeká na větší průlom v odvětví. Letošním modelem ale Apple oslaví 10 let iPhonu, a očekává se proto, že firma přijde s něčím velkým.

Jednou z těch větších novinek budoucího iPhonu má být právě bezdrátové nabíjení, přičemž firma dle agentury Reuters paralelně pracuje hned na několika různých řešení. Nedávno Apple vstoupil do skupiny výrobců, která vyvíjí bezdrátové nabíjení standardu Qi. Mezi členy skupiny, jež nese název Wireles Power Consorcium, najdeme mimo jiné společnosti jako Samsung, Nokia, BlackBerry, HTC, Sony či IKEA. Jak již ale bylo řečeno, touto technologií využívající k nabíjení speciální podložku a princip indukce Apple není příliš oslněn. Podle Reuters proto v Applu na projektu bezdrátového nabíjení pracuje dalších minimálně pět skupin.

Přečtěte si také:

Qi bezdrátové nabíjení

Podle analytika Harlana Sura z JPMorgan Apple na technologii nabíjení bez drátu pracuje i s firmou Broadcom. Obě společnosti prý na novém řešení pracují již zhruba dva roky. Nová technologie má dle Sura pro iPhone 8 znamenat i návrat ke skleněným zádům, protože použití kovového materiálu by bezdrátové nabíjení značně komplikovalo.

Harlan Sur věří, že Apple přijde s řešením, které bude na trhu výjimečné, ale zároveň vyjadřuje obavu, aby Apple technologii stihl dotáhnout již před vydáním letošního modelu. Po velkých problémech Samsunugu Galaxy Note 7 totiž výrobci mají důvod být obezřetnější než kdy dříve.

Uznávaný analytik Ming-Chi Kuo naproti tomu věří, že Apple bezdrátové nabíjení nasadí již letos, a to do všech tří nových iPhonů. Jiní experti ale zastávají názor, že bezdrátově půjde nabíjet jen nejvyšší verze iPhonu, která by se mohla atakovat až tisícidolarovou cenovku.

Nad tím, jak to s iPhonem a bezdrátovým nabíjením dopadne, tedy visí velký otazník a ve hře je hned několik variant. Tou první je, že firma vsadí na vyzkoušený i když ne až tak revoluční standard Qi a alespoň tak dožene konkurenci. Druhou možností pak je, že se firmě podaří v rámci některé z pracovních skupin vytvořit lepší řešení a v září ho do iPhonů (nebo alespoň do některého z nových modelů) nasadí.

Další varianty se pak odvíjejí od scénáře, kdy Apple větší inovaci v této oblasti nestihne. V takovém případě je otázkou, zda bude s nasazením technologie nadále vyčkávat až do té doby, než vyvine lepší vlastní řešení, nebo standard Qi v mezidobí dočasně přijme, než se mu podaří dosáhnout v oblasti většího průlomu.

Zdroje: 9to5mac.com, reuters.com, 9to5mac.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze