iOS 15 přináší vylepšený FaceTime, režim soustředění i chytré notifikace

iOS 15 přináší vylepšený FaceTime, režim soustředění i chytré notifikace
Fotografie: Apple
  • FaceTime (video)hovory lze nyní snadno naplánovat na konkrétní čas
  • Videohovory mají nově několik možností přenosu audia včetně podpory prostorového zvuku
  • Novinkou je také schopnost převést vyfocený text do digitální formy

Apple považuje platformu FaceTime za jeden z nejdůležitějších komunikačních nástrojů, který během pandemie koronaviru uživatelům dokázal zprostředkovat kontakt s jejich blízkými. Proto se rozhodl jej vylepšit o prostorový zvuk Spatial audio, což má ještě umocnit dojem, že komunikujete s někým, s kým sedíte v jedné místnosti. Nová je však také funkce „Voice isolation“, díky které software identifikuje ruchy v okolí a nechá vyniknout hlas uživatele. Přesně opačně pak funguje „Wide spectrum“, který má za úkol přenést kromě hlasu volajícího také veškeré okolní ruchy.

Apple iOS 15

Praktickou novinkou je zobrazení volajících v mřížce, kdy se obličeje uživatelů objeví ve stejně velkých dlaždicích s indikátorem, kdo právě mluví. Jedním z vylepšení je také portrétní režim.

Pro lepší naplánování budoucích (video)hovorů lze využít tzv. FaceTime Link. Pomocí funkce lze jednoduše vytvořit odkaz na konkrétní datum a čas hovoru. Pomocí odkazu lze pozvat i majitele telefonů s Androidem, kteří se připojí skrze internetový prohlížeč. Samozřejmostí je zachování end-to-end šifrování.

SharePlay

SharePlay představuje celou řadu novinek pro FaceTime hovory. S přáteli lze takto společně poslouchat hudbu, sledovat filmy nebo sdílet obrazovku. Apple vyvinul také speciální SharePlay API, které funkci umožňuje integrovat do dalších aplikací, mezi kterými najdeme například HBO Max, TikTok, Disney+ nebo Paramount+.

Notifikace

Notifikace mají nový design, který se vyznačuje většími ikonami pro snadnější rozpoznání toho, o jaký typ obsahu se jedná. Vítanou novinkou je i režim soustředění „Focus“, který má uživatelům pomoci se zaměřit na to, co je v danou chvíli opravdu důležité a nenechat se zbytečně rozptylovat. Takto lze například aktivovat režim soustředění v případě, že chce uživatel odpočívat, pracovat nebo se věnovat jiné aktivitě.

Apple iOS 15

Live Text

Apple představil (po vzoru Googlu a dalších společností) funkci, která dokáže převést text z fotografií na klasický text. S takto převedeným textem lze dále pracovat, různě jej upravovat a sdílet. Funkce má podle výrobce využívat strojové učení a všechna data zpracovávat přímo v zařízení, nikoliv v cloudu.

Apple iOS 15
Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
A žena s vousy ? :D Jak není tak nezájem :D
Lukáš Müller
Lukáš Müller
Ve zkratce - iOS 15 kromě upravených notifikací nepřináší vůbec nic? 😅
Pavel Pacák
Pavel Pacák
Koukám, že skoro nic z hlavních novinek ve článku není zmíněno. Za mě je iOS15 velmi vydařený upgrade. Focus rozhodně využiju, vylepšené Safari taky, iCloud+ je pecka, SharePlay má obrovský potenciál pro firemní využití, protože si tam do toho třeba softwarová firma může napojit libovolnou aplikaci a tak bych mohl pokračovat. Naprostá spokojenost :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze