Huawei P10 míří do fotomobilní elity. Jak fotí? (rozsáhlá galerie)

46

Huawei P10 nabízí druhou generaci duálních fotoaparátů s certifikací Leica. Soustavě čoček a softwarovým vylepšení věří Huawei natolik, že se nebojí ani srovnání s těmi nejlepšími telefony a útočí na post fotomobilu roku 2017. Jsou tato tvrzení přehnaná, nebo Huawei skutečně skloubil tu pravou dávku techniky a postprocesu a povedlo se mu něco jedinečného? To odhalí náš test fotoaparátu.

Dvojice, respektive trojice, fotoaparátů je tím hlavním lákadlem telefonu. Bez kvalitního fotoaparátu by totiž Huawei P10 snadno zapadl mezi řadu tuctových telefonů. Již úvodem prozradíme, že se tak nestane. Uvnitř najdeme duální fotoaparát Leica 2.0, na jehož vývoji spolupracovala legendární fotografická firma. Hlavní fotoaparát disponuje 12Mpx RGB (barevným) a 20Mpx monochromatickým (černobílým) snímačem. Jak v barevném, tak v černobílém režimu lze pracovat s hloubkou ostrosti. Z technických parametrů určitě čekáte na světelnost, ta se zastavila na f/2.2, což není zrovna nejlepší, ale jak si ukážeme, tak s dvojicí fotoaparátů lze čarovat i ve tmě. Zapomenout nesmíme ani na optickou stabilizaci, duální LED diodu, laserové ostření a na zakomponování celé soustavy do těla telefonu. Nikde totiž nic nevyčnívá!

TIP: První dojmy z Huawei P10 a P10 Plus: fotograf profesionál

TIP: Huawei P10 Lite: neoznámená novinka kompletně odhalena

Huawei P10

Samotné prostředí fotoaparátu je jednoduché a přehledné. Tahem z pravé části displeje vyvoláte základní nastavení a „swajpnutím“ z levé části zase režimy. Několik režimů a nastavení máte navíc již v náhledu. Jedná se například o možnost aktivace ovládání clony, kde si snadno můžete hrát s hloubkou ostrosti. Nechybí již zmiňovaný portrétní mód s možností zkrášlení nebo nastavení barev. Kdyby vám to přesto nestačilo, lze pohybem od spouště aktivovat plně manuální režim a nastavit expozici dle libosti. Pokud rádi fotíte, tak si s P10 skutečně užijete.

Prostředí fotoaparátu

Fotografie můžete pořizovat v maximálním rozlišení 20 Mpx, v tomto režimu není možné zoomovat. Pokud snížíte rozlišení na 12 Mpx, tak lze využít dvojnásobný bezztrátový zoom a následně i klasický digitální.

Fotografie jsou vysoké kvality a nebudou se bát srovnání s těmi nejlepšími fotomobily. Dokonce i za tmy nejsou výsledky vůbec špatné, i když v některých případech je vhodné nastavení trochu pomoci. P10 nezklamal a fotit skutečně umí – černobíle i barevně. Chválit musíme i portrétní mód. Ano, není 100%, ale to není ani ve výrazně dražším iPhonu, tam navíc jen v Plus verzi. U Huawei ale funguje skenování tváře skutečně dobře a telefon nepřekvapíte ani tím, když do záběru přidáte další objekt, třeba psa v náručí. iPhone bude mít silnou konkurenci a možná jej i Huawei překoná. Doplníme ještě, že v případě režimu portrét fotíte na 12 Mpx.

Jak vidíte, fotografie jsou plné detailů a mají hezké barvy. U některých portrétních režimů sice najdete drobné či i větší chyby, ale s tím je potřeba počítat. Naopak zde máme i několik portrétních záběrů, které jsou skutečně 100%. Několik vydařených fotografií jsem i zaslal svému známému – fotografovi a podařilo se mi jej oklamat. Že takto dobré fotografie pocházejí z telefonu? Nevěřil.

Pokud bychom měli najít aspoň trochu kritiky, tak je to u nastavení expozice. Automat si občas neporadil a výsledný snímek byl podexponovaný, případně přeexponovaný. Tyto chyby se ale objevovaly pouze při náročnějších podmínkách, typicky u nočních snímků, makra nebo v případě silného světla. Řešením je pořízení snímku opakovat, změnit pozici při focení, případně přepnout do manuálního režimu. V některých případech je také vidět až zbytečně silný postproces, ale je to spíše důsledkem špatně zvolené expozice. Pokud chcete hledat chyby, tak foťte ve špatných podmínkách, v portrétním režimu, případně na nízké clonové číslo. Za těchto situací Huawei občas zaváhá, ale i tak jsou výsledky na telefon výborné a některé přešlapy vynahradí následující fotka, která je dokonalá. Každopádně v naší galerii najdete i nevydařené kousky.

Huawei P10 testujeme opravdu krátce po jeho oficiální premiéře. Nicméně už Huawei stihl vydat aktualizaci, která portrétní režim značně vylepšila. Koncový zákazník se k první verzi nikdy nedostane a ani my ji nebudeme nijak hodnotit. Pouze tím chceme poukázat na fakt, že v tomto směru hodně záleží na softwaru a oceňujeme, že na něm Huawei pracuje a chce z P10 dostat absolutní maximum.

P10 vyslyšela výtky, které padaly na její předchůdkyni a nově nabízí natáčení 4K videa, případně Full HD s 60 snímky za vteřinu. Výsledek je opět vysoce nadprůměrný, přeostřování je rychlé, stejně tak i reakce na přechody světla. Nechybí ani zpomalené video ve Full HD se 120 snímky za vteřinu. Ani jemu nemáme příliš co vytknout, ale po zkušenostech se Xperia XZ Premium a 960 snímky za vteřinu bychom prostě chtěli více.

TIP: Vyzkoušeli jsme jak nahrává nové Sony Xperia XZs s funkcí Motion Eye

Huawei P10 – testovací video, 4K, exteriér

Huawei P10 – testovací video, 1080p, 60 FPS

Huawei P10 – testovací video, 1080p, slow-motion

Záruku kvality dává Leica i přednímu fotoaparátu. Ten má 8 Mpx, světelnost f/1.9 a v případě šera či tmy si přisvětluje displejem. Při pořízení selfie umí navíc sám upravit šířku záběru a není problém si udělat selfie i ve skupině. I přední kamera podporuje portrétní režim, ale není si v něm tak jistá jako zadní dvojice snímačů. I přesto ale můžeme P10 všem selfie nadšencům doporučit. Kvalita je opět nadprůměrná, ale čekali jsme trochu více.

A jak zhodnotit soustavu fotoaparátů? Huawei míří hodně vysoko. V roce 2016 by rozhodně mohl pomýšlet na příčky nejvyšší, jak to ale bude letos? Připomeňme, že Samsung Galaxy S7 nyní pořídíte ještě levněji a nabídne lepší světelnost. Navíc ještě před oficiálním prodejem P10 v České republice, tedy před 31. 3. 2017 bude představen nový Samsung Galaxy S8 a lze očekávat, že i on fotoaparát mezigeneračně vylepší. I když je tedy duální snímač P10 dobrý, tak to v porovnání s konkurencí nebude mít snadné.

Technické parametry Huawei P10

Kompletní specifikace
Konstrukce145,5 × 69,6 × 7,4 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 5,1" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx (5 120 × 3 840), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 960, CPU: 4×2,4 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: ARM Mali-G71 MP8
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:42 hodin
Dostupnostbřezen 2017, 15 999 Kč
Diskuze ke článku
Dragereker
No ja nwm...Fotí konkurencioschopne ale nie na 100%, ale asi tak na 95 ...
haha
Takže umí to co moje S7 až teďka komedie :D
Petr
Nijak extra mi to nepřijde (ve tmě špatný, na světle průměr), čekal jsem od topmodelu víc. Podle mě to nemá ani na S7 a S8 bude o kus lepší (a to nemám Samsungy rád)
fry
ophone už dávno nie je etalónom kvality v mobilnej fotografií.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze