Huawei Ascend P2: skvěle vypadá a dobře fotí (první dojmy z MWC)

V Barceloně dnes Huawei představil jednu ze svých klíčových novinek pro rok 2013, a sice zbrusu nový Ascend P2. Ten bude pozicován pod vlajkovou loď Ascend D2, ale stále nabídne špičkovou výbavu. Podívejte se na náš komentovaný videopohled přímo z Barcelony, doplněný o živé fotografie a první dojmy.

Huawei v Barceloně představil svůj nový brand a nový směr marketingu, a je opravdu vidět, že už v žádném případě nechce být viděn jako druhořadá čínská společnost. Na tiskové konferenci v Barceloně jsme se tak dozvěděli, že cílovou skupinou pro Huawei jsou vizionáři a lidé, kteří věří, že je vše možné. Huawei svou novou vizi ale podložil zajímavými produkty, jako je Ascend D2 z Las Vegas nebo právě dnešní Ascend P2, který se výbavou zařadí těsně pod něj.

Nový Huawei Ascend P2 přímo navazuje na loňský model Ascend P1 a v mnoha ohledech ho vylepšuje. Konkrétní specifikace naleznete v našem katalogu mobilů, případně v preview, které jsme pro vás již vydali.

Huawei Ascend P2 – první dojmy z MWC

Lehký elegán s 4,7palcovým displejem

Design zůstal v podstatě zachován a opět zde máme zajímavou černou stranu s oblým spodním a horním okrajem, zasazenou do jakési objímky. Na rozdíl od P1čky už v dolní části nenalezneme bradu a celý design je ještě čistší a uhlazenější. Zaujme také minimální tloušťka, která je však 8,4 milimetry o něco větší, než u předchůdce.

Čekali jsme, že Huawei představí i model P2 S, stejně jako loni, který by byl opravdu hodně tenký, ale tentokrát se tak nestalo. Rovněž jsme se nedočkali žádné kompaktnější verze s menším displejem.

Ascend P2 je rozhodně velmi pohledný telefon, který je rovněž v ruce překvapivě lehký. 122 gramů je u telefonu s 4,7palcovým displejem a touto výbavou úctyhodná hodnota. Může za to kompletně plastové tělo, které je ale dobře zpracováno. Výhradu bychom měli k ne úplně přesně vylisovaným stříbrným bokům, na kterých jsou vidět malinké nepřesnosti na spojích.

Srovnání velikosti se Samsungem Galaxy S III a Sony Xperia T

Telefon padne dobře do ruky, a to díky zaobleným zádům. Ještě kdyby byly spodní strany zaoblenější, bylo by to pro držení ještě ideálnější. I tak je ale poměrně komfortní obsáhnout celou plochu HD displeje. Vyznavači vyjímatelných baterií mají tentokrát smůlu, Ascend P2 má zadní stranu napevno nainstalovanou, slot na microSIM se nachází pod krytkou na boku.

Ascend P2 se bude prodávat v černé a bílé variantě, které se mírně liší i zpracováním. Zatímco bílá má kompletně hladká a lesklá záda, černá verze je má v matné úpravě s drsnějším povrchem, který je však tvrdý a nejedná se o příjemný soft touch.

Černá barevná varianta

Největší překvapení? Fotoaparát!

Na telefonu nás rozhodně zklamala absence slotu pro paměťové karty, což je mínus, který je pro mnoho uživatelů poměrně výrazný. Vnitřní paměť telefonu s kapacitou 16GB reálně nabídne zhruba 10 GB volného místa, což už pro řadu uživatelů jistě málo. Jinak je ale výbava ultimátní a pochválit můžeme zejména 13 Mpx fotoaparát, který produkuje opravdu hodně povedené snímky a je pro nás velkým a příjemným překvapením. Pokud budou takto fotit i produkční modely, může se rázem Huawei Ascend P2 stát jedním z nejlépe fotících telefonů na trhu. Kdo by to byl před pár lety řekl že? Ostatně podívejte se na fotografie níže.


Huawei Ascend P2 fotí opravdu velmi dobře

Výborný displej a Emotion UI

Pozitivně hodnotíme také 4,7palcový IPS displej, který má špičkové pozorovací úhly, věrné barvy a jemnost přes 300 ppi je výrazným vylepšením oproti modelu P1. Pochvalu si zaslouží také špičková rychlost prostředí systému Android 4.1.2 s nadstavbou Emotion UI, který pohání tovární čtyřjádrový procesor s taktem 1,5 GHz. Nadstavba je graficky povedená a plynulá, efektní a přitom vkusné jsou také animace a přechody. Zajímavostí prostředí, které už jsme vyzkoušeli dříve, je absence seznamu aplikací. Vše je ve stylu iPhonu naskládáno do pohotovostních obrazovek, přičemž na té první jsou umístěny widgety. Huawei si pohrál také s horní výsuvnou lištou nebo nastavením, které mají jiný design. Mnohem lépe to však uvidíte na videu.

Prostředí Emotion UI

V rychlosti jsme také provedli několik benchmark testů, ze kterých vyplývá, že nový čipset od Huawei není zdaleka tak výkonný, jako konkurence. Zatímco takové HTC One v Quadrant benchmarku dosáhlo přes 11 tisíc bodů a Xperia Z od Sony přes 8 tisíc bodů, Ascend P2 od Huawei dosáhl „jen“ něco málo přes 5 tisíc bodů. Je však nutno brát v potaz, že Ascend P2 bude stát zhruba 10 tisíc korun, což je výrazně méně, než tyto vlajkové lodě, a s daným výkonem stále překonává například loňské HTC One X a většinu dalších telefonů.

Celkově se nám tedy Ascend P2 opravdu líbil a nemáme příliš, co bychom mu vytkli, mimo chybějícího slotu pro paměťové karty. 10GB paměť je opravdu málo. Jinak se ale telefon komfortně drží, dobře vypadá a výbava je našlapaná. Teď už jen doufat, že se co nejdříve dostane také na český trh, a to za uvedenou cenu.

Technické parametry Huawei Ascend P2

Kompletní specifikace
Konstrukce136,2 × 66,7 × 8,4 mm, 122 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px
ChipsetHuawei K3V2, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 420 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčervenec 2013, 13 000 Kč
Diskuze ke článku
kazan
Tak ty zkušební fotečky vypadají vytečne.
tom
Ten foťák je fakt mazec kam se na něj hrabe htc one a možná i iphone 5.
tom
Ten foťák je fakt mazec kam se na něj hrabe htc one a možná i iphone 5.
metatron
Díky za prvé info, foťák vyzerá byť veľmi použiteľný na to že je v mobile a Emotion UI sa mi tiež celkom páči. MWC začína dobre :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze