Nový Huawei Ascend P2: HD displej, čtyřjádro a super rychlé LTE

6

Čínský výrobce Huawei se chce zbavit nálepky výrobce spíše levnějších telefonů a zamířit do vyšších tříd. Jednou z novinek, která této nové strategii odpovídá, je Huawei Ascend P2, který výrobce prezentuje se sloganem: nejrychlejší telefon na světě. Zákazníkům nabízí čtyřjádrový procesor s taktem 1,5 GHz a super rychlé LTE s rychlostí až 150 Mbps.

Huawei Ascend P2 - oficiální fotografie

Nový Huawei Ascend P2 zůstává věrný hranatým liniím svého předchůdce, loňského modelu Ascend P1. Proti němu však přináší velké množství vylepšení a téměř nenaleznete oblast, ve které by nedošlo ke zlepšení. Ascend P2 má pouze 8,4 milimetrů tenké ostře řezané tělo, které má na délku 136,2 milimetrů a na šířku 66,7 milimetrů. Ručička váhy se přitom zastavila na 122 gramech. K dispozici přitom bude v černém provedení s matnými zády a v bílém s lesklými zády. V obou případech se však jedná o tvrdý plast bez jakéhokoli měkčení.

Tip:Huawei Ascend P2: první živé fotografie z Barcelony

Do vínku dostal jemný 4,7palcový IPS displej s HD rozlišením (1280 x 720 pixelů) a jemností 315 ppi. Displej je vybaven technologií Magic Touch, která umožňuje ovládat telefon i v rukavicích. Překrytý je druhou generací ochranného sklíčka Corning Gorilla Glass.

Srdcem telefonu je výkonný čtyřjádrový procesor taktovaný na 1,5 GHz. Huawei v tomto případě nesáhl po čipsetu cizího výrobce, ale použil své vlastní řešení K3V2. Rychlému procesoru sekunduje 1 GB RAM, díky čemuž jsou všechny reakce telefonu bleskurychlé. Interní paměť má hodnotu 16 GB, ale bohužel je to vykoupeno absencí slotu na microSD karty, takže si s ní budete muset vystačit.

Ascend P2 jsme si na místě hned vyzkoušeli

Mobilní data frčí rychlostí až 150 Mbps

Druhým hlavním lákadlem kromě rychlého procesoru, jsou rychlá mobilní data. Huawei, který je známým výrobcem síťové infrastruktury, do svého nového modelu Ascend P2 zabudoval podporu nejrychlejšího LTE s rychlostí až 150 Mbps, což je například o rovných 50 procent více, než kolik nabízí Apple iPhone 5. Tuto rychlost však v ČR ještě hodně dlouho nevyužijeme a ani jinde ve světě to není tak růžové. V řadě státech operátoři maximální rychlost LTE omezují a nabízí řádově nižší rychlosti. Jak na tiskové konferenci přiznali zástupci Huawei, plnou rychlost si užijí zákazníci snad jen v Norsku a v Japonsku.

Kromě rychlých mobilních dat nabízí Ascend P2 samozřejmě Wi-Fi ve verzích 802.11 b/g/n s podporou funkce Wi-Fi router. Telefon je dále možné připojit přes Bluetooth 4.0+EDR a microUSB. Je škoda, že výrobce trochu pozapomněl na HDMI. Z dalších funkcí nesmíme zapomenou ani na navigaci, která kromě amerického systému GPS, podporuje i ruský GLONASS, díky čemuž dosahuje mnohem vyšší přesnosti především ve městech, kde vysoké budovy brání výhledu na družice.

Kvalitní fotoaparát s hardwarovou spouští

Huawei si zakládá i na kvalitním fotoaparátu. Zadní fotoaparát s autofokusem a LED diodou dostal třináctimegapixelový BSI senzor a Huawei u něj propaguje také HDR režim a pokročilý digitální zoom bez ztráty kvality. Samozřejmostí je přitom nahrávání FullHD videa. Přední kamera pro videohovory dostala CMOS senzor s rozlišením 1,3 megapixelu. Co však oceňujeme především, je hardwarová spoušť, kterou naleznete na pravém boku telefonu.

Takový výkon, který nabízí Ascend P2, však má svůj vliv i na výdrž telefonu. Huawei si je toho však vědom a telefon vybavil akumulátorem s kapacitou 2 420 mAh. I zde však Huawei ukazuje svou sílu v síťových řešeních. Jeho Ascend P2 údajně spotřebuje až o 10 procent méně energie než konkurenční smartphony při komunikaci se sítí. V síti LTE by měl vydržet v pohotovostním režimu až 270 hodin a v síti 3G pak až 310 hodin. Huawei také propaguje až o čtvrtinu rychlejší dobu nabíjení díky technologii Quick Charge.

K dispozici bude i černá varianta

Android doplňuje nadstavba Emotion UI

Telefon běží na Androidu 4.1.2 Jelly Bean, který si však výrobce výrazně pozměnil nadstavbou Emotion UI. Huawei přitom vyzdvihuje především funkci UniHome, která kombinuje domácí panely s hlavním menu. Všechny důležité informace a funkce, jako jsou čas, počasí, oblíbené kontakty apod. jsou soustředěny v jediném widgetu, který si můžete maximálně přizpůsobit podle svého gusta.

Manažerů je však v systému předinstalováno více. Nejen, že budete mít pod palcem energii a přenos dat, ale jsou zde i funkce pro periodické čištění systému, čištění mezipaměti, ochranu soukromí, správu aplikací a samozřejmě nechybí ani antivirus.

Huawei Ascend P2 by se měl na trhu objevit v průběhu druhého čtvrtletí a bude stát 399 euro, což by mohlo být v přepočtu na koruny kolem deseti tisíc korun.

Technické parametry Huawei Ascend P2

Kompletní specifikace
Konstrukce136,2 × 66,7 × 8,4 mm, 122 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px
ChipsetHuawei K3V2, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 420 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčervenec 2013, 13 000 Kč
Diskuze ke článku
kazan
Bez slotu na karty??Takže to prece jen musely podělat:( To není možny..
Petr
hmm bez slotu na karty, ale 16 GB by mohlo celkem stačit, ne..? Super je kapacita akumulátoru. Kdy se dozvíme, jestli bude i menší verze - Ascend P2 mini??
oscar
vo videu ma slot na karty,v popise uvedene,ze nema,tak ako to je?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze