HTC HD 2 v redakci: sledujte náš blog

6

Poslední dobou se společnost HTC činí a nabízí nám velmi povedené a kvalitní přístroje. Hero, Touch Pro, HD, to jsou jen zlomky ze sérií, které zaujaly pozornost mnohých uživatelů. Do redakce k nám nyní dorazil nástupce modelu HD, označený jednoduše HTC HD2, jenž oslňuje hned na první pohled. Obrovský displej, elegantní vzhled a tělo přímo nabité funkcemi. Aktualizováno 04.12.2009

Kvůli velkému zájmu a ještě větší očekávanosti výše zmíněného modelu jsme se rozhodli vám umožnit pohled na jednotlivé funkce telefonu už počas jeho testování. Než na web dorazí samotná recenze, můžete si přečíst první dojmy (jak pozitivní, tak negativní) ze všeho, co zaujme na první pohled. Pokud byste navíc byli zvědavi na konkrétní funkci či detail, můžete se na nás obracet v diskuzi pod tímto článkem.

Internetový prohlížeč: surfování jedna radost - 04.12.2009

Jak jsem již zmínil v popisu displeje, HD2 nabízí jeden z největších na trhu, celých 4.3 palců. K samotné kvalitě ale přidává i funkce, které využívání velmi usnadňují. Z toho pak vychází jednoduchý fakt – pokud rádi surfujete internetem na cestách, nemohli jste si vybrat lépe. Obrovský širokoúhlý displej vám pojme velký kus stránek, díky čemuž musíte scrollovat o to méně. Díky nepostradatelné funkci multi-touch lze zoomovat velmi jednoduše a intuitivně. Tak, jak jsou zvyklí uživatelé iPhonů. Displej je navíc natolik velký, že při rychlém hledání není třeba otáčet telefon naležato. Jak psaní na klávesnici při hledání, tak surfování samotné je pohodlé i nastojato, což v přeplněné dopravě příjde vhod. Prohlížeč Opera (k dispozici je i IE, ten se ale červenému Očku rovnat nemůže) pracuje rychle a precizně, stránky se načítají rychle a bez chyb. Nechybí ani podpora flashe, tudíž nemusíte zdlouhavě hledat pluginy či doplňkové aplikace ( i když YouTube prohlížeč je tu také).

Nedílnou součástí jsou v dnešní době i sociální funkce, v HD2 zastoupené interním klientem Facebooku a Twitteru. Po prvním přihlášení tak ani nemusíte do prohlížeče, vše máte dostupné jedním kliknutím z programů či TouchFLO lišty. HD2 se může chlubit všemi nejnovějšími technologiemi připojení včetně GPRS, EDGE (obojí třídy 12), 3G, Bluetooth a Wi-FI, navíc poslouží jako bezdrátový rooter. Jediné, co v těle přístroje nenajdete, je infraport. Celkově lze nabízené možnosti a funkce internetu posoudit jako více než uspokojivé.

Uživatelské prostředí: TouchFLO, nebo Sense? - 02.12.2009

Zde jsem jaksi v rozpacích. HTC oficiálně uvádí implementaci prostředí Sense, které je tak důvěrně známé z modelu HTC Hero, nebo posledně také Tattoo. Pro zapnutí a úvodním průzkumu je však jasné, že se díváme na stáré známe, i když patřičně upravené prostředí TouchFLO 3D. Díky většímu displeji se sice nyní na obrazovku najednou vejde mnohem více informací, některé záložky domácí obrazovky jsou navíc zbrusu nové (alespoň graficky), stále se ale jedná o TouchFLO. To samozřejmě není na škodu, opravdové Sense UI mi ale přišlo mnohem živější, přizpůsobivější a vůbec lepší.

Výše vyřčené samozřejmě nemění nic na faktu, že se nové TouchFLO graficky velmi povedlo, i když mi příjdou některé lišty již lehce ohrané. Úvodní obrazovka nyní spojuje analogové hodiny a poznámky s vysouvací lištou nejoblíbenějších programů, které se dříve nacházely na konci. Najdete tu další nejpoužívanější části systému, jako kalendář, zprávy, hudební knihovnu, galerii fotek atd., tudíž do samotného WM budete muset jen zřídka. Největším bonbónkem pro oko je jednoznačně počasí, které bylo obohaceno o milé efekty. Na obrazovce vám tak prší, fouká vítr, zamrzává displej či se na slunci leskne Měsíc. Nádhera. Ještě větší peckou je pak možnost implementace počasí na úvodní stránku k digitálním hodinám (pokud budete mít štěstí a budete v dostupné lokalitě), přičemž se vám bude obrazovka měnit v závislosti na tom, jaké je zrovna počasí ve vašem okolí. Briliantní nápad.

Baterie a výdrž: displej žere, baterie drží - 02.12.2009

Jedna z věcí, která mě zajímala hned od začátku, byla výdrž baterie. Přístroj, kterému v těle tluče procesor taktovaný na 1 GHz a jenž nabízí jeden z největších displejů na trhu přece musí něco vydržet, jinak si jej nikdo do kapsy nevezme. HD2 drží nad vodou baterie Li-lon s taktem 1230 mAh, což rozhodně není moc. Výrobcem sebevědomě nastavené hodnoty – 390 hodin v pohotovostním režimu (v síti 3G) a až 6 hodin nepřetržitého hovoru – jsem raději přehlédl a pustil se do vlastního testování. První dny většinou dostává přístroj zabrat nejvíce, protože si na něm člověk zkouší všechno možné, snaží se s telefonem sžít. Jak by také ne, je to přece novinka. S tak nádherným displejem se navíc nelze udržet od neustálého surfování a hraní si s UI. Dvoudenní maratón mi přístroj vydržel se ctí, baterie šla ke dnu až druhý den večer. Poslední čárka akumulátoru má navíc tendenci vydržet při šetrném zacházení až celý další den, tudíž hodnotím výdrž vzhledem k zaměření modelu jako nadprůměrnou.

Fotoaparát: na stojan i do kapsy - 02.12.2009

Oficiální detaily od výrobce zněly více než lákavě. Rozlišení 5 MPx (2592 x 1944 pixelů), autofocus, duální přisvětlovací LED dioda, možnost manuálního zaostření. Čočka na zadní straně příjemně překvapila a nabídla slušnou kvalitu fotek jak v exteriérech (i když ne v úplně ideálních světelných podmínkách při dnešním zataženém počasí), tak v interiérech, bohužel s menším problémem. Softwarová chybka totiž zapříčiňuje lehký oranžový nádech fotografií, což bude odstraněno oficiálním novým firmwarem. Po vyzkoušení vám do recenze samozřejmě přineseme fotky v plné kvalitě tak, jak je HD2 může nabídnout.

Zkušební fotografie

Srovnání fotografií: zleva HTC HD 2, zprava Samsung i8910 HD

HD2 vám natočí i video ve VGA kvalitě s rychlostí 30 snímků za vteřinu. Využijete jej tedy jak doma, tak na cestách, a to nejen na momentky.

Konstrukce a vzhled: elegance bez kompromisů - 01.12.2009

Hned po vybalení udeří HD2 do očí obrovským displejem, který zabírá téměř celou přední stranu. Po všech možných přístrojích, které mi prošly rukama, bych HD2 jako jediný označil za opravdové zrcadélko v kapse, které není poskvrněno téměř žádnými tlačítky (ano, ani na iPhone jsem nezapomněl). Pod displejem se v jedné úzké řadě na sebe tlačí čtyři základní a také jediná tlačítka, bez kterých se gigant HTC prostě neobejde. Mluvím o sluchátkách pro započetí a ukončení hovoru, obligátní domeček pro návrat na hlavní obrazovku a nakonec jakési dvojtlačítko se šipečkou pro krok zpět a již klasickým okénkem Windows, které si výrobci mohli odpustit. Ale budiž. Na levé straně je nakonec regulace hlasitosti a tím výčet vystupujících tlačítek končí.

Dolní hrana nabídne kromě miniUSB již nepostradatelný 3.5 mm Jack konektor pro vlastní sluchátka. Zadní strana se pak chlubí ničím nechráněnou čočkou fotoaparátu s duální diodou. Menší kritiku si tak HTC zaslouží za absenci krytky objektivu, kvůli čemuž je vystaven neustálým oděrkám a škrábancům od pohybu po jakékoliv ploše, na kterou přístroj položíte. Pro mě opravdu velkým mínusem (a to od prvního vzezření) se mi jevil zadní kryt baterie, a především způsob jeho snímání. Ten se totiž otevírá ze strany. Na to musíte pořádně zatlačit z jedné strany, díky čemuž se pustí záchytka ze strany druhé. Jsem si téměř jistý, že tak násilný způsob tělo přístroje nijak netěší a pokud patříte mezi uživatele, kteří řasto vyměnují SIMky (případně paměťové karty, jejichž slot je taktéž pod krytem), bude váš plastový miláček trpět.

Celková konstrukce je velmi dobrá. HTC využilo při výrobě HD2 jak lesklých, tak matných plastů, čímž modelu přidalo na hodnotném vzhledu. Přední strana se hezky leskne, zadní pak skvěle sedne do ruky a díky matnému povrchu přístroj nevyklouzává. Vzhledem k hardwaru je tenkost přístroje působivá, což se však nedá říci o jeho šířce. Ta je totiž úctihodná a i přesto, že jej v ruce udržíte, na ovládání jednou rukou můžete rovnou zapomenout. Oficiální hodnoty udávají 120.5 x 67 x 11 mm a je to znát. Na druhou stranu váha 157g téměř není cítit a na poměry své velikosti vám příjde HD2 lehký jako pírko.

Displej: bezkonkurenční obr - 01.12.2009

Jak už vám možná napověděly předchozí řádky, HD2 se pyšní největším displejem na trhu. Uhlopříčka činí 4.3 palců a za celý den jsem si prostě nemohl zvyknout, jak je velký (doteď nevím, zda je to dobře, či nikoli). Pokud bych měl hledat jasné pozitivum, jedná se jednoznačně o velmi pohodlné ovládání, kde díky větším tlačítkům i fontu vůbec nedochází k překlepům či omylům. Psaní je, především po otočení do landscape režimu, lahodou jak pro prsty, tak pro oči. Listování v galerii či hudební knihovně bonbónkem pro oko, o surfování po internetu či zhlížení filmů ani nemluvě. Na tak velký displej je rozhodně potřeba si chvíli zvykat, první chvíle mi HD2 připadal jako přístroj pro slepce, kde by digitální hodiny na úvodní obrazovce byly vidět snad i z oběžné dráhy.

Co se týče samotných parametrů, rozlišení 480 x 800 pixelů dokáže zvednout náladu, barevná paleta 65k barev už však nikoli (je ale třeba si uvědomit, že se do komunikátorů s Windows Mobile se větší počet prostě nedává). Tento menší prohřešek však hravě smazává jak rozlišení, tak perfektní kontrast a podání barev, stejně jako zahrnutí nejpokročilejších technologií včetně multi-touch, akcelerometru a světelného senzoru. HTC prostě nešetřilo.

Diskuze ke článku
MR
Asi máte narušený farbocit. Čo ten príšerný ružový odtieň v strede fotografie. Tomu hovoríte verné podanie farieb. Oproti staršiemu HTC Touch HD fotí strašne. Mali by s tým niečo páni z HTC urobiť, pretože inak je to vynikajúci kúsok.
Michal Maliarov
Michal Maliarov
Bohužel světelné podmínky při prvních zkušebních fotkách byly hrozné, po čase příjdou další fotografie, které ukáží kvalitu podstatně víc. Proto berte první fotky s nadhledem :)
jardapro
jen mám pocit trošku pocit, jakoby měla ještě pokračovat a hledal jsem další stránku se závěrem. I tak ale moc díky. Chci poděkovat za srovnávací fotky z LEA a ze Samsungu. A já osobně jsem zděšen jak má nevýrazné fotky právě Samsung. U LEA jsem čekal více hrůzy z jeho foťáku.
Michal Maliarov
Michal Maliarov
Jsem rád, že se článek líbí, jedná se ale pouze o blog s postřehy a dojmy z prvních dnů užívání. Plnohodnotná recenze dorazí trochu později. Co se týče fotek, jak jsem již psal, softwarová chybka znemožňuje fotit plnou kvalitou, proto si opět počkejte na recenzi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze