HTC HD2 ještě neřeklo poslední slovo: rozběhlo Android 5.0 Lollipop

7

Kdysi dávno existoval jeden telefon s názvem HTC HD2, který byl schopný rozběhnout téměř jakýkoliv operační systém. Ano, o HD2 se vypráví legendy, však je to také legendární telefon. Původně na něm běžel Windows Mobile 6.5.3, ale komunitě se povedlo do něj dostat i Android, MeeGo, Ubuntu, Windows RT, Windows Phone 7 a dokonce i Windows Phone 8. I když se u mnoha projektů nepodařilo dosáhnout konce, přesto komunita žije dál a dokázala spustit na HD2 i Android 5.0 Lollipop.

Model HTC HD2 přišel v nesprávnou dobu. Moc pozdě pro Windows Mobile 6.5.3 a příliš brzo pro Windows Phone 7, ale co se nestalo, komunitě se podařilo odemknout bootloader a zařízení bylo najednou schopné nabootovat prakticky jakýkoliv operační systém. Dokonce byl později napsán UEFI bootloader, který umožnil spustit Windows Phone 8 a Windows RT, i když ani jeden z těchto systémů se nepodařilo dovést do plně funkčního stavu.

HTC HD2 v celé své kráse

Přeci jen, jedná se o téměř 6 let starý stroj a zaostává tak výbavou i za dnešním low-endem, který je v mnohých případech výkonnější. Ale ani to nezabrání komunitě si s tímto zařízením hrát. Telefon nabízí jednojádrový procesor na frekvenci 1 GHz a 448 (512) MB operační paměti. Na svou dobu se jednalo o nejvybavenější telefon s Windows Mobile a vlastně i nejvybavenější telefon vůbec. Přední straně dominoval displej s úhlopříčkou 4,3 palce a rozlišením 800 × 480 pixelů. Měl kapacitní dotykovou vrstvu, která se na ovládání WM příliš nehodila.

HTC HD2 a Windows Phone 7

Hned po Windows Mobile je druhým nejlépe fungujícím systémem Windows Phone, už jen proto, že telefony s WP měly stejný hardware jako HD2. Díky MAGLDR bootloaderu nebyl problém systém nabootovat a ovladače byly dostupné také. Svým způsobem byl model HD7 jen převlečený a přeznačený model HD2. To až s příchodem Windows Phone 8 se stal systém více roztříštěným, co se týče podporovaného hardwaru.

Windows Phone 8 na HTC HD2

Slabý hardware však komunita nebere v potaz a uživatel macs18max vytvořil ROM se systémem Android v nejnovější verzi 5.0 i pro HTC HD2 a dokonce funguje. I když ne úplně, funkčnost je jen částečná, správně funguje jen zvuk a displej, ale autor chce vyladit chyby a stvořit tak něco, co bychom před šesti lety asi těžko očekávali. Tedy vytvořit plně funkční ROM Androidu 5.0 pro HTC HD2.

Android 5.0 na HTC HD2

Pokud macs18max deaktivuje a smaže nějaké přebytečné aplikace, služby a podobně, mohl by se systém dostat do použitelného stavu, ovšem teď záleží na tom, jestli se mu to povede. Nebude to snadné, to první zvládl a tím je samotné spuštění systému. Teď už na řadu přichází dlouhá doba, kdy se bude systém optimalizovat a testovat, hlavní je vytrvat. Co myslíte? Podaří se? Nezbývá jen než mu popřát mnoho štěstí a vzdát hold legendě, kterou HD2 rozhodně je.

Zdroje: forum.xda-developers.com

Diskuze ke článku
bubu
Ano, je to legenda. Ano, ty OS tam opravdu fungovaly - ale JAK? Pripada mi to, jako vleceni uz davno zesnuleho hrdiny, za sprezenim koni, za zvuku famfar... Tohle uz -"moc" nezeru.
Dominik Vondruška
Dominik Vondruška
Tak to teda koukám... :O
Milan Debelka
Milan Debelka
Skutecne na něm fungoval jen puvodni system, ktery byl WM 6.5.1 a ne jak je chybně uvedeno 6.5.3 To už byl systém upravený od vývojářů a WP 7.8
petr l.
Je to legenda. Do ted ho ma kamos co jsem mu ho prodal s androidem 4.4 a je spokojenej :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze