HTC Desire 501: inovovaná klasika v moderním pojetí

8

HTC se dneska činilo a představilo rovnou 3 mobilní novinky. Jednou z nich je HTC Desire 501, který se bude snažit zaujmout papírově kvalitním fotoaparátem a také nadstandardní kapacitou baterie, konkrétně 2 100 mAh. Těšit se můžete také na 4.3palcový displej s WVGA rozlišením a také svižný procesor.

Vzhledově se novinka blíží modelu HTC One mini, přesto si zachovává charakteristické rysy z řady mobilních telefonů Desire. Designově působí Desire 501 svěžím dojmem, i když se může zdát, že se vzhled telefonů HTC postupem času nijak zásadně nemění. Podobnost nezapře také s modelem Desire 200. HTC Desire 501 si nesnaží hrát na TOP smartphone, ani jim nechce konkurovat. Jedná se ale o povedený telefon střední třídy, který je díky tomu cílen na mnohem širší spektrum zákazníků.

HTC Desire 501

Nepřehlédněte:

Vzhled a displej

I když jsme nastínili, že se vzhledově zařízení podobá modelu HTC One mini, přesto si zachovává linie z řady Desire. Na Desire 501 nenajdeme ani dvojitou děrovanou mřížku, jakož je tomu u telefonů HTC One, One Max, One mini a například u dnes představeného Desire 700, pouze jednu- tu pro sluchátko. Potěší také možnost vybrat si hned ze 3 barevných variant. Těšit se tak můžeme nejenom na klasickou černou a bílou, ale také na růžovou, kterou ocení především zástupkyně něžného pohlaví. Aby zadní kryt nepůsobil příliš fádně, je v bílé a růžové variantě obohacen o různé geometrické tvary.

HTC Desire 501

Displej bohužel není nejsilnější zbraní tohoto telefonu, 4,3palcový displej s WVGA rozlišením je v dnešní době trochu málo. Velikost úhlopříčky nevadí, stále více zájemců o mobilní telefony preferuje spíše menší velikost displeje, s rozlišením je to však horší. V dnešní době FullHD, nebo alespoň HD displejů nejde o potěšující fakt. Přesto, až reálné zkušenosti s kvalitou displeje naznačí, do jaké míry se jedná o problém.

Vnitřnosti

V útrobách telefonu nalezneme dvoujádrový procesor s taktem 1,15 Ghz (s největší pravděpodobností se jedná o Cortex-A6 jako u modelu Desire 500). Paměť RAM se zastavila na hodnotě 1 GB, uživatelská paměť je 8 GB. Dále ji můžete rozšířit pomocí paměťových karet microSD o dalších až 32 GB. Telefon překvapivě nabídne fotoaparát s rozlišením 8Mpx, podpora HTC Zoe však chybí. Video můžete nahrávat v maximálně HD rozlišení při 30 snímcích za sekundu. Přední kamera pro videohovory opět nabídne nadstandardní rozlišení 2,1 Mpx. Podpora dualSIM bohužel schází.

HTC Desire 501

Co bezesporu potěší všechny je kapacita integrované baterie. Ta je stejná jako například u modelu Desire 700, tedy 2 100 mAh. Vzhledem k poměrně nenáročnému displeji by se to mohlo velice pozitivně podepsat na celkové výdrži zařízení. To však ukáže až osobní setkání s telefonem.

Závěr a dostupnost

HTC Desire 501 působí velice dobrým dojmem, cena telefonu byla na domácím tchajvanském trhu nastavena na 330 dolarů, což by pro nás mohlo znamenat po připočtení daně zhruba 8 000 Kč. České zastoupení HTC nám potvrdilo, že tento model se v ČR prodávat nebude.

Technické parametry HTC Desire 501

Kompletní specifikace
Konstrukce128,5 × 66,7 × 9,8 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,3" (800 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 200 8625Q, CPU: 2×1,15 GHz, GPU: Adreno 203
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnost, 8 000 Kč

Zdroje: androidcommunity.com, gsmarena.com

Diskuze ke článku
Ondřej Procházka
Ondřej Procházka
Moc by se mi to líbilo.I to rozlišení bych přežil,na této úhlopříčce nic hrozného,ale tak do 6500,- Za 8000 mám Nexus 4,a ten je uplně někde jinde..
Nyte
8000 snad ne. Hlavně ta datová výbava pořád jak z doby před 5 lety...
Marcel
Adreno 203,dvoujádro nízkého taktu historické architektury.Oni asi netuší,že taková S3,Nexus 4,Sony xperia SP,LG optimus L9 2 se prodávají v této cenové relaci ajsou o level,až dva výše,Ani jsem nemuselvytahovat Čínské ZTE,Zoppo,nebo Xiaomi,které jsou na to také o parník lépe ikdyž budu vybírat s Českého předraženého ceníku.Zřejmě to,už chtějí do vánoc jenom doklepat apak konec :-)
lte
Mobil bez LTE bych v dnesni dobe uz nekoupil.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze