Hodinky Sony SmartWatch 2 naživo. Jsou lepší než Galaxy Gear?

23

Přichází doba chytrých hodinek, které představuje stále větší počet výrobců. Na veletrhu IFA v Berlíně jsme se dočkali Galaxy Gear od Samsungu, ale mohli jsme si vyzkoušet také nové Smartwatch 2 od Sony, které se začnou prodávat v říjnu. Jak moc jsou chytré a co vše Sony vylepšilo?

První generace SmartWatch, kterou Sony představilo před rokem v Barceloně, byl inovativní produkt, který navazoval na dřívější chytré hodinky od Sony Ericssonu. Předchozí (nebo vlastně stále ještě v prodeji současná) edice však měla několik neduhů, z nichž největší byl špatně čitelný (přesněji téměř nečitelný) displej na denním světle, což použitelnost hodinek značně degradovalo.

První generace SmartWatch zaujala, má ale mnoho chyb

TIP: přečtěte si naší recenzi první generace hodinek Sony SmartWatch

V červnu tak představilo Sony nástupce Smartwatch 2, které jsou vylepšené v mnoha ohledech. Přibylo NFC, díky kterému můžete hodinky v mžiku spárovat s telefonem, zařízení je nově voděodolné s certifikací IP57 a zvětšila se i úhlopříčka displeje. Vhod přijde také standardní konektor microUSB pro nabíjení, který nahradil proprietární z předchozí generace. Kompletní představení hodinek si můžete přečíst v tomto našem článku, nás zajímaly reálné zkušenosti.

Sony SmartWatch 2 – první pohled z IFA 2013

Podruhé a mnohem lépe

Poznatek první, hodinky jsou velmi elegantní, stejně jako předchozí SmartWatch. To se samozřejmě netýká silikonového pásku, který je nutno pro ty, kteří to se stylem myslí trochu vážně, vyměnit za kožený nebo kovový. Druhým poznatkem je výrazné zlepšení OLED displeje, zejména co se týče viditelnosti. Při správném natočení jsou bez problému vidět údaje na denním světle i bez podsvětlení, což je důležité zvláště v případě, že hodinky ukazují jen čas. Po aktivaci podsvětlení byl displej výborně čitelný i pod silnými reflektory, takže v reálu by opravdu s čitelností displeje neměl být problém.

Velmi pozitivní je i přidání tří kapacitních tlačítek pod displej, kterými se hodinky ovládají. Předchozí ovládání gesty bylo totiž na mini displeji opravdu nepohodlné, zejména pak gesto s přiblížením prstů, kterými se uživatel dostal do hlavní nabídky. Displej nově není čtvercový a kromě toho, že je větší, má i o poznání vyšší rozlišení, na Galaxy Gear ale zdaleka nemá. Ty mají displej mnohem jemnější a zářivější, na druhou stranu jejich AMOLED displej a špičkový výbava způsobuje, že hodinky od Samsungu vydrží mnohem kratší dobu nabité.

Výdrž SmartWatch 2 by se měla pohybovat kolem 2-3 dnů standardního používání, což nám potvrdili i zaměstnanci na stánku Sony, kteří hodinky používají. Funkcemi hodinky od Sony výrazně zaostávají za Samsungem, jehož Galaxy Gear obsahují i fotoaparát, dá se s nimi telefonovat, obsahují vlastní paměť a další funkce. Nic z toho Sony nenabídne, vyvážené to je ale kompaktnějšími rozměry a lepší výdrží.

Funkčně se totiž hodinky od svých předchůdců tak moc neliší. Opět je možno instalovat různé aplikace skrze telefon, přičemž aplikace pro původní hodinky by měly být zcela nebo s grafickými úpravami použitelné i v nových hodinkách. Pro všechny chytré funkce samozřejmě musíte přes Bluetooth (a nyní rychleji iniciované NFC) hodinky připojit k telefonu. Poté lze například na hodinkách číst SMS zprávy, statusy na Facebooku či Tweety, dívat se na příští schůzky, zkontrolovat počasí a mnoho dalšího.

V prodeji v říjnu

Z hodinek SmartWatch 2 máme velmi dobrý pocit. Jsou kompaktní, elegantní, dlouho vydrží a oproti předchozí generaci odstranili v podstatě všechny chyby. Na druhou stranu nenabídnou tak ultimátní funkce, jako například Samsung. Chytré hodinky Sony Smartwatch 2 by se v Evropě a zřejmě také v České republice měly začít prodávat v průběhu října, což je zpoždění několik měsíců oproti dříve udávanému termínu. Někteří zástupci na stánku Sony nám rovněž sdělili dostupnost až v listopadu. Uvidíme tedy, jak to nakonec bude. Cena nebude nízká, zástupci Sony nám na stánku sdělili koncovou maloobchodní cenu pro německý trh, která činí 199 EUR, tedy 5 tisíc Kč. Dá se očekávat, že pro Českou republiku bude cena velmi podobná.

Jak se líbí nové chytré hodinky vám, například i v porovnání se Samsungem Galaxy Gear?

TIP: přečtěte si naší recenzi první generace hodinek Sony SmartWatch

Diskuze ke článku
MartinH
Sony má nevzhľadný pások okolo ruky? Ak sa niekomu nepáči aspoň má možnosť vymeniť ho za hocijaký iný, ale na Samsung hodinkách si musia ten ,,nevzhľadný,, pások nechať :D Ale aj tak je podľa vás riešenie Samsungu lepšie :D
PaliHornak
PaliHornak
Neboli povodne stare hodinky (pred SmartWatch1) od Sony Ericssonu a nie od Sony, ako to mate v clanku?
Velda
Pěkně.

Ale nevím, jestli je potřeba vyzdvihovat velikost displeje Gear, když má velikost 1,63 " a SmartWatch 2 1,6 ". Těžko by jste v reálu správně určil, který displej je větší, když by jste je měl vedle sebe.

Jinak SmartWatch mají OLED?
bobo
škoda toho odpudivého pásku, kožený, nebo kovový by určitě slušel více a jen díky němu by byly stylovkou. Velká škoda, že to nikoho u Sony (ani jiných výrobců) nenapadlo..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze