Sony SmartWatch 2: první voděodolné chytré hodinky s NFC

4

Kromě nového tabletofonu představilo dnes Sony i novou generaci svých chytrých hodinek SmartWatch. Nová verze, která si přidala do názvu dvojku, se může pochlubit nejen větším displejem a , ale Sony pokračuje ve svém trendu a i své hodinky vybavilo zvýšenou odolností. K rychlejšímu spárování s mobilním telefonem pomůže NFC.

První generaci chytrých hodinek SmartWatch představilo Sony loni v únoru v Barceloně. Zkušenosti s výrobou chytrých hodinek má však mnohem delší. Už v roce 2006 ještě jako Sony Ericsson, uvedlo na trh Bluetooth hodinky s analogovým ciferníkem a malým displejem. V roce 2010 přišlo s LiveView, které již nabídly 1,3“ velký OLED displej.

K čemu jsou takové chytré hodinky SmartWatch? Sony tvrdí, že po nich touží třetina všech majitelů smartphonů. Na chytrých hodinkách můžete ovládat svůj telefon, aniž byste ho vytáhli z kapsy nebo tašky. Sony SmartWatch 2 tak představují skutečně multifunkční displej a zároveň dálkové ovládání telefonu.

Hodinky mají rozměry 41,6 x 41,1 x 9 mm a hlavní jednotka váží 23,5 gramů (se silikonovým páskem 48,4 gramů a s kovovým páskem 122,5 gramů). Hodinky jsou tedy o poznání větší a těžší, než předchozí generace. Nemusíte se o ně bát ani při sportu, jsou totiž vyrobené z odolných materiálů. Jejich černé tělo je z hliníku a pásek z nerez oceli. Použít však můžete libovolný 24 mm pásek k hodinkám a upravit si je tak zcela podle svého vkusu. Splňují certifikaci odolnosti IP57, takže jsou odolné nejen proti prachu, ale přežijí i půl hodiny ponořené do hloubky 1 metru. Na potápění to sice není, ale při sprchování je sundavat nemusíte.

Oproti předchozí generaci narostl v souladu s dnešními trendy displej, konkrétně na 1,6" palce. Displej nově není čtvercový, má rozlišení 220 x 176 pixelů. Na hodinkách můžete například číst SMS nebo emaily, přijímat notifikace, měnit statusy na sociálních sítích, ovládat přehrávání hudby, ovládat prezentaci nebo využít jako dálkovou spoušť fotoaparátu. Nově také můžete přes NFC na jeden dotyk hodinky připojit k telefonu a snadno vyřizovat hovory. Displej má přitom transreflexivní úpravu, takže s ním nebudete mít problém ani na prudkém slunci. Špatná čitelnost displeje byla palčivým problémem předchozí generace a doufáme tedy, že nová generace bude v tomto směru skutečně výrazně lepší.

Kromě NFC používají hodinky k připojení technologii Bluetooth. Mimo to na jejich těle najdete i microUSB konektor, který slouží k dobíjení integrované baterie. Při běžném používání by měla její kapacita vystačit na 3 - 4 dny. Při méně intenzivním používání se tato doba může vyšplhat až na 6 dní.

Pro první generaci hodinek SmartWatch existuje více než 200 aplikací a vzhledem k otevřenému aplikačního rozhraní API Sony předpokládá, že další aplikace pro hodinky SmartWatch 2 se budou rychle objevovat. Jejich použití není omezené pouze na smartphony od Sony, ale můžete je používat i se smartphony dalších výrobců s Androidem 4.0 a vyšším. Hodinky se nicméně dají využít i bez telefonu jako klasické digitální hodinky.

Celosvětově se Sony SmartWatch 2 dostanou na trh v září za zatím nezveřejněnou cenu. Předchozí generace se v českých internetových obchodech prodává za cenu kolem dvou tisíc korun a lze tedy očekávat, že nová generace bude o něco dražší.

Diskuze ke článku
Juras
Tak dobrý nápad na dárek pod stromeček. Teď používám LiveView a už by to chtělo obměnit ;-) Dokonce dle oficiálních stránek podporují tyto hodinky češtinu, takže už se na ně těším.
mike
Hodně hustý :-)
jurys
Mám teď hodinky Sony smartwatch mn2 jsem s nima velice spokojen , ale to ale tyto vypadají až moc hustě a už se těším až dorazí do obchodu a ty původní dostane moje drahá polovička jsem rád že Sony nespí .
Tommy
Pokud nebude cena premrstena a nebudou do te doby google watch tak si je poridim je to pecka :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze