Herní výstava E3 2013: Bez tabletu ani ránu

2

Dnes má už snad každý několik různých multimediálních zařízení. Tablet, telefon, konzoli nebo počítač. Vývojáři se nyní snaží tato zařízení propojit a nabídnout možnost hrát s kamarády nezávisle na konzoli. Ať už sedíte doma v obýváku nebo zrovna jedete v tramvaji. Vždy byste měl být schopný se připojit a nějak pomoci.

Právě probíhající konference E3 v Los Angeles odhalila zajímavý trend. "Velké" konzolové next-gen hry počítají s propojením s tablety a smartphony. Nintendo druhou obrazovku používá již nyní u své konzole Wii U. A to tak, že ji integrovalo do bezdrátového ovladače. Skoro by se dalo říci, že ovladač pro tuto konzoli je tabletem s více tlačítky a joysticky. Podobně je na tom Sony, které už delší dobu vyvíjí vlastní handheld platformu PlayStation Portable. A poslední verze, PS Vita, se dokáže spojit s konzolí PS4. Stejně tak už nyní je dostupná aplikace SmartGlass pro ovládání Xboxu. Ale budoucnost půjde ještě dál.

Každá z velkých konferencí ukázala nějaké využití mobilního zařízení třeba při hraní multiplayeru. Ať už je to funkce komandéra při Battlefieldu 4, podpora v Need for Speed Rivals nebo ovládání drona v The Division. Pojďme se na některé hry podívat.

Battlefield 4

Battlefield 3 je nextgen sám o sobě, takže jeho nástupce tuto nálepku může jednoduše překročit a věnovat se důležitějším věcem. Tou je například týmová souhra. Když v BF3 jdete sami jen tak na veřejný server, tak to veliká zábava není. S podporou týmu je to ale jiná. Když za sebou máte skupinu kamarádů, kteří s vámi komunikují, plánují a postupují, tak hra získává úplně jiný rozměr. Tvůrci ze studia DICE si toho jsou samozřejmě vědomi a snaží se na to zaměřit. Hrát v týmu je to hlavní. Stejně tak tomu bude v BF4. A navíc se k vaší jednotce bude moci připojit další člověk, který nebude sedět u počítače nebo konzole, ale bude držet v ruce tablet. Stane se komandérem a bude vás navigovat a podporovat.

Komandér s tabletem v ruce vidí mapu hezky shora, má kompletní přehled o bojišti a operuje na několika levlech. Na tom prvním získává a shromažďuje informace a zároveň se snaží mást ostatní komandéry. Na druhém posílá náboje, zbraně, vozidla… vše pro to, aby byl jeho tým schopen boje. A na konec má i nějakou palebnou sílu, takže může likvidovat třeba obrněná vozidla raketami.

Tip: Střípky z herní výstavy E3: Odhalen Modern Combat 5 od Gameloftu

The Division

Ubisoft na své konferenci odhalil připravovanou hru ze známé série Tom Clancy’s, kam patří hry ze světů známého spisovatele. Příběh se točí okolo peněz, které nemají žádnou hodnotu a celá naše společnost na nich stojí. A The Division ukazuje svět po kolapsu ekonomiky. Hra nám slibuje otevřený svět, akci, střílení, RPG prvky a hlavně multiplayerový online zážitek. A taky propojení s tablety.

The Division
The Division na tabletu

Hra je vlastně MMO střílečkou z pohledu třetí osoby. Hráč s tabletem však bude moci ovládat drona – neboli bezpilotní letoun – a podporovat spoluhráče. Ať už léčením nebo možná i zásobováním předměty apod. Zároveň také může střílet po nepřátelích.

Ryse

Sony mělo vždy víc exkluzivních titulů pro svoji konzoli než Microsoft. Zdá se, že nyní se to Microsoft snaží dohnat a mezi PS4 a Xboxem One by mohla být čísla vyrovnaná. Jedním z oznámených exkluzivních titulů pro XOne je Ryse, akční adventura z antického Říma od studia Crytek. Hra bude s největší pravděpodobností určena jen pro jednoho hráče, a tak nemůžete čekat, že se někdo přes tablet do hry zapojí.

Tablet se SmartGlass zde bude sloužit pro dodatečné informace. Budete si na něm moci vyhledávat podrobnosti o úkolech a probíhajících událostech. Takovéto informační centrum nepředstavuje nic revolučního, dnes se s ním můžeme setkat u řady online her.

Spark

Další exklusivitou pro Xbox One bude projekt Spark, který je velmi podobný sérii LittleBigPlannet pro PlayStation. Spark vám totiž dává možnost si navrhnout vlastní svět a vytvořit v něm funkční hru, do které pozvete své přátele. A to velmi jednoduše, nepotřebujete k tomu umět žádný programovací jazyk. Úplně si vystačíte s vestavěným editorem. Během ukázky autor nadefinoval základní parametry skrz hlasové ovládání a detaily doladil přes SmartGlass. Na dotykové obrazovce se totiž svět tvoří nejlépe.

Need for Speed: Rivals

EA nám během své konference ukázala v akci připravovaný titul Rivals ze stáje Need for Speed. Opět si zajezdíme za policisty i závodníky. Stejně tak hráči si budou moci v multiplayeru role rozdělit. A přidat se k nim bude moci i kamarád s tabletem. Ten se opět ujme podpory – dokonce by měl mít možnosti si vybrat hráče, kterého chce podporovat.

The Crew

Další závodní titul představil Ubisoft – The Crew nebude klasickou závodní hrou, ale nabídne ohromný otevřený svět, ve kterém s partou kamarádů budete plnit úkoly, soupeřit, spolupracovat a projíždět křížem krážem Spojené státy. Vedle toho se hra chlubí velmi detailním a poměrně ojedinělým systémem úpravy vozidel. Ta si můžete rozebrat do posledního šroubku a upravit podle svého. A právě na tabletu se vám díky dotykovému ovládání bude auto upravovat nejlépe. Když zrovna nebudete v garáži, tak by měla druhá obrazovka nabídnout informace o spoluhráčích nebo třeba mapu.

Tip: Střípky z herní výstavy E3: Ubisoft představil Trials Frontier

Deadrising 3

Jestli jsou hráči her úplně normální nebo ne, nechám na vás. Ale mlátit zombíky baví hodně z nich. Třeba série Deadrising je jen o mlácení zombíků a na konferenci Microsoftu bylo oznámeno její třetí pokračování. V ukázce se musel hlavní hrdina probojovat skrz hordy slintajících neživů na druhou stranu města do úkrytu. K tomu mu dopomáhaly zbraně, které si mohl upravovat a různě sestavovat, a taky telefon. Myslím skutečný telefon. Jelikož hra běžela na Xboxu, tak si přes SmartGlass zavolal leteckou podporu, která vybombardovala pole zombíků a náhle byla cesta volná.

Deadrising 3
Hordy zombíků v Deadrising 3

Watch Dogs

A jako poslední hru vybírám Watch Dogs, kde hlavní hrdina může skrz svůj telefon hacknout cokoliv. Může číst konverzaci lidí okolo sebe, může odposlouchávat cizí hovory, nabourat se do bankomatu, využívat kamery a vypínat proud nebo osvětlení. Je zkrátka takovým polobohem našeho století. A bylo by divné, kdyby hra, ve které zásadní roli hraje telefon, nenabídla žádný obsah právě pro telefon nebo tablet. Nepůjde o nic extra zázračného, ale když se podíváte na obrázek, tak uvidíte izometrický pohled na město.

Watch Dogs
Uniklá fotografie z hraní na tabletu

V tomto pohledu můžete sledovat hovory a konverzace na telefonech, které jste už ve hře hacknuli. A samozřejmě i jejich pozice. A nejen to, dále vám například hra dovolí ovlivňovat hry vašich přátel, pokud vám dají přístup.

Jak vidíte, není toho málo. Tvůrci skutečně počítají s tím, že každý má dnes smartphone a skoro každý má vlastní tablet. A vzhledem k tomu, že je trend mít velký dotykový displej stále u sebe, tak proč toho nevyužít při hraní?

Nejde sice o plnohodnotný zážitek, ale člověk se může nějak zapojit, může hru ovlivnit a klidně se dobře pobavit. Jiné hry nabízí zase rozšíření, kdy na druhé obrazovce můžete sledovat podrobnosti o úkolech nebo mapu. Ať jde o první nebo druhou možnost, tak musíme s tablety a telefony při konzolovém hraní počítat. I kvůli jejich rostoucímu výkonu. Otázkou zůstává, zda za aplikaci komandéra pro BF4 budeme muset zaplatit nebo alespoň vlastnit BF4. Spíš ale očekávám, že půjde o bonus, který vydavatelé nabídnou zdarma.

Diskuze ke článku
stepo
A co takhle nějaké mobilni hry? Gameloft tam měl údajně představit nový Modern Combat 5! A pak take Gangstar Vegas, ale tím druhým si nejsem jist, protože na iOS Gangstar Vegas už vyšel.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze