Hackovací nástroj Karma umožnil vládě SAE okamžitý přístup do jakéhokoliv iPhonu

12
Hackovací nástroj Karma umožnil vládě SAE okamžitý přístup do jakéhokoliv iPhonu
  • K hackovacímu nástroji se odmítli vyjádřit zástupci Applu i SAE
  • Vláda SAE měla přístup k fotografiím, e-mailům, textovým zprávám, údajům o poloze uživatele iPhonu, ale i k heslům uložených účtů
  • Karma nevyžadovala, aby napadený uživatel klikl na nějaký odkaz nebo cokoliv v systému povolil

Po skandálu s chatovací aplikací FaceTime se na internet dostaly další zprávy o úrovni zabezpečení iPhonů. Tentokrát se jedná o špehovací nástroj vytvořený bývalými zaměstnanci americké rozvědné služby, který podle všeho umožnil zástupcům speciálních složek Spojených arabských emirátů vzdálený přístup do iPhonů diplomatů, aktivistů a jiných důležitých osob.

Podle zdrojů agentury Reuters měla vláda SAE přístup k fotografiím, e-mailům, textovým zprávám, ale i údajům o poloze uživatele iPhonu. Kromě toho nástroj dokázal vydolovat hesla k uloženým účtům, které mohly být následně dále zneužity.

Sofistikovaný hackovací nástroj „Karma“ byl podle dostupných informací schopen napadnout stovky zařízení najednou, a to pouhým nahráním telefonního čísla nebo e-mailového adresy oběti do něj. Nevýhodou Karmy byla pak nemožnost hacknout zařízení s operačním systémem Android a také absence schopnosti nahrávání telefonních hovorů. I tak se však jednalo o nástroj velmi účinný, neboť nijak nevyžadoval, aby napadený uživatel klikl na nějaký odkaz nebo cokoliv povolil.

Informace o tom, jak přesně Karma fungovala, bohužel nejsou dostupné. Podle zdrojů Reuters byl tento hackovací nástroj hromadně využíván v letech 2016 a 2017. V současnosti není jasné, zda je Karma stále využívána. Údajně však bezpečnostní záplaty iOS z roku 2017 schopnosti Karmy notně ořezaly, a stala se tak mnohem méně nebezpečnou. Asi vás nepřekvapí, že se k hackovacímu nástroji odmítl vyjádřit jak Apple, tak zástupci SAE.

Diskuze ke článku
Leonard
Kluci co každoročně nacházely chyby v systému za účelem jailbreaku by vám pověděli své o bezpečnosti systému. Po aféře s face time hovory jim to jejich nedávné motto: "Co se stane ve vašem iphonu, zůstane ve vašem iphonu", věří asi málo kdo.
Blue Sun
Blue Sun
Jak je to dávno, co se Apple chlubil, že se do iPhonů zaručeně nedá nijak nabourat?
Alois Jirasek
Alois Jirasek
Tak tahle informace mi prijde nebezpecne podobna JPP (jedna pani povidala) ......
Zdenek
Žádný počítač ani mobil s jakýmkoliv systémem není neprolomitelný. Je to jen otázka času a schopnosti hackera. Nebuďte naivní ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze