Googlu hrozí pokuta přes 4 miliardy eur za zneužití dominantního postavení

Googlu hrozí pokuta přes 4 miliardy eur za zneužití dominantního postavení
Fotografie: pixabay.com
  • Druhý nejvyšší evropský soud zamítl odvolání Googlu
  • Hrozící pokuta je v přepočtu více než 100 miliard korun
  • Google se ještě může odvolat k Soudnímu dvoru v Lucembursku

Jak informuje agentura Reuters, Google ve středu utrpěl jednu ze svých největších proher, když mu nejvyšší soud udělil pokutu ve výši 4,125 miliard eur (101 miliard korun) za zneužívání dominantního postavení v rámci operačního systému Android. Ze strany soudu tak došlo k potvrzení toho, že Google nutí výrobce mobilních zařízení předinstalovat internetový prohlížeč Chrome a také aplikaci Google Vyhledávání.

Odvolání ze strany společnosti Alphabet, pod kterou Google spadá, se povedlo jen z malé části a došlo k anulování jen několika drobných bodů obvinění, takže poklesla pokuta z původních 4,34 miliard eur. „Jsme zklamáni, že soud nezrušil rozhodnutí v úplném rozsahu. Jsme přesvědčeni o tom, že operační systém Android přinesl uživatelům větší možnost volby a nikoliv naopak. Je podporou pro tisíce úspěšných firem po celém světě,“ uvedl k celé situaci tiskový mluvčí Googlu.

Proces však ještě nemusí být u konce, neboť dnešní zamítnutí odvolání přišlo od druhého nejvyššího soudu, Google se tak může opět odvolat, tentokrát k Soudnímu dvoru v Lucembursku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze