Google zavádí nová pravidla pro aplikace Wear OS

Google zavádí nová pravidla pro aplikace Wear OS
  • Google zavádí pravidla, která bude muset každá nová aplikace v obchodu Play pro chytré hodinky dodržovat
  • Stávající aplikace budou mít půl roku na to, aby tyto požadavky také splňovaly
  • Jde především o optimalizaci aplikací pro různé tvary displeje a nahrání screenshotů do obchodu Play

Začátkem roku 2018 Google přejmenoval Android Wear na Wear OS a dal najevo, že tento projekt pro něj není zapomenutý. S touto změnou se také spojuje oživení myšlenky příchodu chytrých hodinek Pixel Watch. Jestli a kdy takové hodinky přijdou, není jasné. Google nicméně pracuje na vylepšení Wear OS a nyní oznámil pravidla, kterými se budou muset aplikace v obchodu Play pro chytré hodinky řídit.

LG Watch Style a LG Watch Sport

Google představil tato pravidla již s příchodem Wear OS, doposud však byla pouze doporučením. Počátkem října se však stanou povinnými pro všechny nové aplikace. Vývojáři stávajících aplikací pak budou mít zhruba půl roku na to, aby vše uvedli z tohoto pohledu do pořádku.

A o jaká pravidla se jedná? Nejvíce Google pálí nekonzistence mezi rozdílnými displeji. Chytré hodinky s Wear OS totiž nohou být kulaté, hranaté i mít tzv „bradu“ – plošku ve spodní části zobrazovače. Tvůrci nově budou muset tuto rozmanitost brát v úvahu a optimalizovat své aplikace pro všechny typy displejů. V případě, že nemají k dispozici různá zařízení, mají prý využít oficiálních emulátorů.

Motorola Moto 360 (2015)
Displej s bradou

Dalším problémem současných aplikací je absence screenshotů v obchodu Play. Google tak zavádí povinnost aspoň jednoho screenshotu s tím, že pokud se jedná o vývojovou verzi aplikace, snímky obrazovek se nebudou zobrazovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze