Samsung Galaxy Watch
recenze

Samsung Galaxy Watch

Chytré hodinky, nikoliv fitness náramek
21

Samsung letos pojmenoval své hodinky Galaxy Watch, a tak se spekulovalo, zda nebudou s Wear OS (dříve Android Wear) od Googlu. Nakonec však hodinky pracují opět na Tizenu a rebranding řady Gear měl tak zřejmě především přitáhnout pozornost. To se Samsungu povedlo a o jeho hodinkách se hodně mluvilo. Spolu s tím ale přišla i poměrně vysoká očekávání. Podařilo se Samsungu jim dostát?

Samsung na začátku srpna představil hned tři varianty svých chytrých hodinek, ve kterých využil všeho, co se doposud naučil. Přišel tak s elegantní variantou vhodnou i pro ženská zápěstí, ale i s velkou variantou s o něco lepší výdrží. Hodinky běží na novém systému Tizen 4, který přichází s drobnými vylepšeními. Jak si Samsung poradil s nedostatky z předchozích modelů?

Technické parametry Samsung Galaxy Watch 46 mm Bluetooth

Kompletní specifikace
Konstrukce46 × 49 × 13 mm, 63 g, odolnost: IP68
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
DisplejSuper AMOLED, 1,3" (360 × 360 px), tvar: kruhový
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.2, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ano
ChipsetCPU: 2×1,15 GHz
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor472 mAh, nabíjení: bezdrátové
Dostupnostzáří 2018,

Technické parametry Samsung Galaxy Watch 42 mm Bluetooth

Kompletní specifikace
Konstrukce41,9 × 45,7 × 12,7 mm, 49 g, odolnost: IP68
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (20 mm), zapínání: přezka
DisplejSuper AMOLED, 1,3" (360 × 360 px), tvar: kruhový
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.2, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ano
ChipsetCPU: 2×1,15 GHz
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor270 mAh, nabíjení: bezdrátové
Dostupnostzáří 2018,

Samsung Galaxy Watch – videorecenze

Obsah balení: klasika

V balení najdeme hodinky Samsung Galaxy Watch, které už mají nasazený pásek jedné ze dvou možných velikostí. Ta druhá je pak přiložená v krabičce, přičemž pásek lze pořídit v běžném hodinářství. Dále je v krabičce nabíječka s neodpojitelným microUSB kabelem a dok pro bezdrátové nabíjení. Samozřejmě nechybí různé příručky.

Samsung Galaxy Watch

Konstrukční zpracování: nejvyšší kvalita

Pojďme se podívat na design. Ten se od předchozích Gear S3 příliš nezměnil, a přece doznal jistých změn, díky kterým nabyl ještě více elegance. K dispozici jsme měli dvě ze tří variant. Ta první s rozměry 49 × 46 × 13 mm je vlastně stejně veliká jako zmíněný předchůdce a vzhledově se stala mixem „classiců“ a „frontierů“. Má totiž stříbrné tělo a černou lunetu. Výsledkem je neobvyklý, velmi elegantní vzhled, který se hodí k formálnímu oblečení, ale i ke sportu, čemuž také napomáhá použití standardního 22mm pásku. Druhá varianta s rozměry 45,7 × 41,9 × 12,7 mm se jmenuje Rose Gold, avšak pravdou je že barva těla hodinek se pohybuje někde mezi růžovým zlatem a mědí. Hodinky se prodávají s růžovým 20mm páskem, a tak jsou určeny především ženám, nicméně s černým páskem mohou být elegantním doplňkem i pro muže. V této menší velikosti můžete mít i celočerné provedení.

Obě varianty jsou nejen elegantní, ale i velmi bytelné. Hodinky si prošly různými testy a splňují vojenský standard MIL-STD-810G. Hodinky vydrží potopení až do 50 metrů a plavat s nimi můžete i ve slané vodě. Neměl by jim ublížit pád z až 1,5 metru, nerozhází je ani vysoká nebo nízká teplota a další extrémní podmínky.

Srovnání menších Galaxy Watch s Gear Sport

Tělo hodinek je vyrobeno z nerezové oceli a přiložený pásek ze silikonu. Pokud si hodinky prohlédneme kolem dokola, nalezneme také dvě hardwarová tlačítka na pravé straně, která mají velmi příjemný stisk a zřetelné kliknutí. Pod nimi se pak nachází mikrofon, který lze využít pro hovory nebo interakci s hlasovým asistentem jménem Bixby. Na levé straně najdeme tři průduchy reproduktoru. Ten rozhodně není určen pro kvalitní poslech hudby, ale na své rozměry hraje docela hlasitě. Celý displej rámuje otočná luneta, kterou ovládáte uživatelské prostředí hodinek.

Obě varianty se nosí celkem pohodlně. V tomto ohledu udělal Samsung opět drobný pokrok a obzvláště menší variantu hodinek na mém malém zápěstí už skoro nevnímám. Nutno podotknout, že na silikonové pásky se docela chytá prach. To je ale opravdu drobný detail vzhledem k tomu, že si můžete pásek velmi snadno vyměnit.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • zvládnou i slanou vodu
  • standardní pásky 22 mm a 20 mm

Displej: opět na jedničku

Co se týče displeje, zde se Samsung opět vytáhl. Jedná se o jeden z nejhezčích displejů, který v chytrých hodinkách můžete mít. Super AMOLED panel s již klasickým rozlišením 360 × 360 pixelů je dobře čitelný i na slunci, čemuž pomáhá automatická regulace jasu, která funguje velmi spolehlivě. Displej je navíc chráněn sklíčkem Corning Gorilla Glass DR+ takže nepotřebujete ani ochrannou fólii. Rozdíl ve velikosti displejů u různých variant je jen 0,1 palce: mají tedy 1,3, respektive 1,2 palců.

Samsung Galaxy Watch
Jeden z nejlepších displejů v hodinkách.

Podobně jako výborně fungující automatická regulace je skvělá také funkce always-on, díky které máme na displeji neustále zobrazené důležité informace. Ty se zobrazují v monochromatickém módu a s nízkým jasem, přesto je tato funkcionalita relativně náročná na baterii. Potěší také možnost ovládat displej v rukavicích nebo speciální režim pro deaktivaci dotykové vrstvy ve vodě.

Líbilo se nám
  • Super AMOLED technologie
  • dobrá čitelnost za všech podmínek
  • always-on

Výdrž baterie: stále jen pár dní

A jak se změnila výdrž, která u Gear S3 stejně jako u Gear Sport dosahovala v průměru dvou dnů? Větší model Galaxy Watch dostal slušnou 472mAh baterii a já jsem se s výdrží dostal v pohodě na tři dny, a to i při zapnutém průběžném měření tepu i pravidelných sportovních aktivitách.

Menší hodinky s 270mAh baterií mají v podstatě stejnou výdrž jako předchozí modely, nabíjet tak budete zhruba každé dva dny. To se samozřejmě změní, pokud si ještě zapnete průběžné měření stresu a always-on displej. U obou hodinek mi v takovém případě klesla výdrž skoro o půl dne.

Plné nabití mi u obou variant trvalo bezmála 3 hodiny.

Dobíjení probíhá bezdrátově skrze dodávanou kolébku. Toto nabíjení je stejně jako u předchozích modelů velmi pomalé a plné nabití mi u obou variant trvalo bezmála 3 hodiny. To je docela škoda, protože takhle je potřeba každý den přemýšlet nad tím, jestli není potřeba aspoň trochu nabít.

Líbilo se nám
  • třídenní výdrž větší varianty
Nelíbilo se nám
  • velmi pomalé nabíjení

Systém, notifikace a hardware: Tizen 4 je tu

Tizen je systém pro chytré hodinky, který si Samsung vyvíjí sám a odvádí na něm docela dobrou práci. Minimálně z uživatelského hlediska vypadá skvěle a ovládá se dobře. K tomu navíc nemusíte používat jen dotyk nebo boční tlačítka, ale také otočnou lunetu. Ta je zatím nejlepším konceptem doplňujícího ovládání, jaký jsem viděl, a i když je Apple se svou korunkou velmi blízko, není to úplně ono. Luneta slouží pro listování seznamy, ať už je to seznam widgetů nebo notifikací, které jsou po pravé, respektive levé straně od vašeho ciferníku, seznam aplikací nebo konkrétní seznamy v jednotlivých aplikacích. Výrazně tak ušetříte displej otisků a různých nečistot.

Samsung Galaxy Watch

Dobře je vyřešeno i přijímání notifikací. Hodinky vám totiž při příchodu notifikace lehce zavibrují a pokud se na hodinky v tu chvíli podíváte, rovnou vám zobrazí její obsah. Pokud se jedná o zprávu, lze snadno odpovědět pomocí rychlé odpovědi, odeslat emoji, nebo napsat zprávu pomocí klávesnice, která se vám na displeji objeví.

To všechno už ale nejspíš víte. Co je tedy v Tizenu 4 nového? Moc toho vlastně není. Přibyly různé režimy, například Kino, který ztiší vše co se dá, nebo Dobrou noc, který je vlastně velmi podobný režimu Nerušit, jen navíc deaktivuje always-on displej.

Galaxy Watch také dostaly hlasového asistenta Bixby. Ten však zdaleka nedosahuje kvalit Google Asistenta a jemu podobných a navíc neumí česky. Nemůžete tedy ani diktovat zprávy. Ani v angličtině moc použitelný není.

Zajímavou novinkou je Samsung Flow, který již možná znáte ze smartphonů. Díky této aplikaci si totiž můžete odemknout telefon nebo váš počítač pomocí hodinek. Tato funkcionalita se mi velice líbí, protože stačí na počítači vyvolat přihlášení a na hodinkách provést potvrzení.

Hodinky jsou jinak s telefonem propojené přes Bluetooth ve verzi 4.2. Umí se ale také klasicky připojit přes Wi-Fi, pokud to přes Bluetooth nejde. Kromě integrovaného GPS je přítomno i NFC, které ale k ničemu nevyužijete, protože v Česku služba Samsung Pay pro bezkontaktní placení hodinkami či telefonem nefunguje a Android Pay hodinky nepodporují.

Líbilo se nám
  • jednoduché a pohodlné ovládání
  • různé režimy
  • s hodinkami lze odemknout telefon nebo počítač
Nelíbilo se nám
  • asistent Bixby není příliš užitečný

Aplikace: stále jich je málo

Největší bolestí Tizenu je již tradičně nedostatek kvalitních aplikací. Ty sice přibývají, ale jejich kvalita je stále na pováženou. Za užitečnou aplikaci třetích stran považuji například navigaci HERE WeGo, která má sice ještě kus cesty před sebou, ale používala se mi dobře. Pro sportovní aktivity je tu Endomondo, které je dle mého lepší aplikací pro sportování než Samsung Health. Další užitečné aplikace jsou například Uber nebo Spotify.

Stále mi zde chybí různé chatovací aplikace jako Facebook Messenger nebo Telegram Messenger. Ne že bych chtěl psát dlouhé zprávy na hodinkách, ale hodilo by se mi mít k dispozici historii konverzace. Už několikrát se mi stalo, že jsem se chtěl rychle podívat na jednu z posledních zpráv, nebo jen poslat emoji. Myslím že na hodinkách by se tyto akce dělaly dobře bez toho, abych musel tahat telefon z kapsy.

Líbilo se nám
  • navigace pomocí HERE WeGo
Nelíbilo se nám
  • málo kvalitních aplikací v Tizen Store

Fitness funkce: pořád to není ono

Dnes už je celkem obvyklé, aby vám chytrá zařízení pomohla sledovat různé aspekty vašeho zdraví a sportování. Co všechno tedy můžeme měřit? Srdeční tep v průběhu dne a sportovních aktivit, počet ušlých kroků a počet nastoupaných pater. Dále si můžete ručně zaznamenávat počet zkonzumovaných kalorií, vypitých sklenic vody či šálků kávy. Ten poslední údaj vám poslouží pro rozšířené měření spánku. Zaznamenávat si můžete i váhu. Dále vám hodinky zvládnou změřit stres, a to jak jednorázově, tak i v průběhu celého dne. Pokud jste ve stresu, můžete si udělat krátké dechové cvičení, kterým vás hodinky provedou. Galaxy Watch umí také zaznamenávat různé pohybové aktivity a díky přítomné GPS lze měřit vzdálenost a další odvozené hodnoty jako rychlost apod. Cestovatele potěší přítomný barometr, naopak zamrzí absence kompasu.

Samsung Galaxy Watch
Samsung Health a Endomondo

Pokud se dlouho nehýbete, hodinky vás na to upozorní a máte několik možností, jak se tohoto upozornění zbavit. Můžete se protáhnout, přičemž vám hodinky přímo ukážou jak a spočítají vám opakování. Nebo se můžete chvíli procházet. Někdy hodinky zareagují na prudký pohyb zápěstím a notifikace o nečinnosti také zmizí.

Pokud byste chtěli připojit hrudní pás, máte smůlu.

Nyní se pojďme podívat na některé z výše zmíněných funkcí. Budete se divit, ale ne vše funguje ideálně. Například průběžné měření srdečního tepu ve dne a v noci funguje celkem dobře, ale naráží při měření sportovních aktivit. V aplikaci Samsung Health totiž měření tepu čas od času vypadne a i když si toho všimnete, nemusí se vám podařit jej znovu nahodit. Naštěstí existují alternativní aplikace, například výše zmíněné Endomondo nebo Gear Tracker, které toto měření zvládají dobře. Pokud byste chtěli připojit hrudní pás, máte smůlu. Tedy tak napůl, protože s jeho připojením neumí pracovat systém jako takový, takže v Samsung Health, Endomondu a dalších sportovních aplikacích si pás prostě nepřipojíte. Existuje ale ciferník Sporty Watch, jehož vývojář dokázal tuto funkcionalitu vytvořit. Vyexportovat tato data tak, abyste si je mohli nahrát jinam, ale bohužel není úplně triviální.

Monitorování stresu je na hodinkách od Samsungu novinkou. Toto měření však musíme brát s rezervou, protože hodinky nemají příliš údajů k tomu, aby ho mohly skutečně spolehlivě měřit. Při testování hodinek jsem zjistil, že po nějaké aktivitě nelze brát hodnoty stresu zcela vážně. Většinou totiž zareagují na zvýšený tep a hned ukazují vyšší hladinu stresu. Když však měřím průběžně v kanceláři, hodnoty už se zdají být uvěřitelnější. Ať už je to jakkoliv, tato funkcionalita může sloužit jako dobrý motivátor. Pokud si párkrát za den uděláte krátká dechová cvičení, ničemu to rozhodně neuškodí a třeba se budete cítit lépe.

Samsung Galaxy Watch

Změny doznalo také měření spánku. Nyní už se totiž nedělí na Spánek bez pohybu, Lehce a Nepokojný. Samsung se více zaměřil na skutečné fáze spánku, a proto se dělí na Hluboký, Lehký a REM. Důvěru v kvalitu měření ve mně však Samsung nevzbudil. Každý den mi totiž ukazuje pouze pár minut hlubokého spánku, přitom za noc bychom jich měli mít něco kolem 90. Zkusil jsem hodinky zapůjčit přítelkyni a dostali jsme stejné výsledky. Ještě bych měl zmínit, že na mých Gear S3 běžně dostávám opačný extrém v podobě 6 a více hodin nehybného spánku.

Nový a starý spánkový report
Nemohu pochválit, jak dlouho GPS hledá moji polohu.

Vraťme se ještě ke sportovním aktivitám a měření trasy pomocí GPS. Minulý týden jsem v prvních dojmech psal, že ukazuje docela nepřesné údaje. To se zlepšilo a až na pár případů GPS měřila dobře. Nemohu však pochválit, jak dlouho GPS hledá moji polohu. Často jsem totiž čekal i několik minut. Rozhodně se ale nedá říct, že bych zkoušel najít svou polohu na místech, kde je to obtížné. Měl jsem s sebou pro porovnání telefon, oboje Galaxy Watch i Gear S3 a ve všech případech se mi stávalo, že jedny nebo dvoje ze tří hodinek nalezly polohu do 30 vteřin a těm zbylým to trvalo několik minut. Když chcete jít běhat a jste již protažení, ale musíte někde stát a čekat pět minut, tak si příště rozmyslíte, jestli si ty hodinky budete místo telefonu vůbec brát.

Líbilo se nám
  • měření tepu v průběhu dne a noci je spolehlivé
  • měření stresu a dechová cvičení
  • upozornění na nečinnost
Nelíbilo se nám
  • Samsung Health nezvládá dobře měřit tep u cvičení
  • nespolehlivé měření spánku
  • dlouhá doba hledání vaší polohy pomocí GPS

Zhodnocení a konkurence: na sport pořád nejsou

Galaxy Watch jsou velmi elegantní chytré hodinky se skvělým ovládáním. Díky odolnosti se nemusíte bát je vzít do přírody, anebo s nimi skočit do moře. Nemusíte myslet na to, že je máte na ruce, a budou vám nenápadně pomáhat. Škoda jen, že zatím nejsou dobrým společníkem pro sportovní aktivity.

Samsung Galaxy Watch

A jak je to s konkurencí? Velkým rivalem jsou nové Apple Watch 4. generace. Ty sice nenadchnou designem, ale mají v sobě watchOS, který se svou kvalitou vyrovná Tizenu, a navíc má k dispozici mnohem více aplikací. Hodinky od Applu jsou také lepší pro měření sportovních aktivit.

Apple Watch 4 40 mm

Konstrukce40 × 30,4 × 10,7 mm, 40 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano
DisplejAMOLED, 1,57" (394 × 324 px)
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, Wi-Fi, NFC
Akumulátor? mAh, nabíjení: bezdrátové

Pokud se podíváme na konkurenci, kterou lze použít s androidím telefonem či tabletem, zmínit musím Garmin vívoactive3. Ty sice nedosahují takové kvality zobrazení a ovládání systému není tak intuitivní, ale na druhou stranu se jedná o velmi kvalitní zařízení pro měření sportovních aktivit, což se o Samsungu zatím říct nedá.

Zajímavým zařízením s Wear OS by pak byly TicWatch Pro, které i díky dvěma displejům dosahují nadstandardní výdrže. Slabinou je však použití zastaralého procesoru Snapdragon 2100.

samsung-galaxy-watch
Klady
  • výborný design a řemeslné zpracování
  • skvělé ovládání otočnou lunetou
  • jeden z nejlepších displejů
  • standardní úchyt pásků
Zápory
  • nepřesný monitoring spánku a sportování
  • nedostatek (kvalitních) aplikací
  • pomalá GPS
  • dlouhé nabíjení
Diskuze ke článku
Peter
Facebook messenger nie je kvalitnou aplikáciou ani v mobile. Negatívne výsledky tejto recenzie sú v rozpore s výsledkami iných recenzií. Že by vadný kus? Pri chýbajúcich aplikáciách sa treba zamyslieť, čo to vlastne smart watch sú a na čo slúžia. Pre mňa sú to predovšetkým doplnkom mobilu a až v ďalšej rade samostatným zariadením. Na predcházdajúcom modele gps a meranie pulsu mi funguje normálne.
.
Michal p.
Velmi dobrá recenze, Sporty watch je trochu kostrbaté, ale umí několik hrudních pásů, export jde pak do Spotify, jsme s vývojářem v kontaktu, bohužel export např. do Endomondo a dalších trackerů není zatím prý technicky možný, kvůli aplikacím samotným. Se Samsung health to až zas tak strašné není, spíš mi vadí druhy sportů, jsou tam blbosti jako hvězdy a stečing a pak asi 20 indoor věcí z fitka...každá činnost zvlášť, jako triceps, biceps, benchpress atd, což by mohlo být dohromady, místo toho bych ocenil něco na běžky nebo horské kolo, v hodinkách je pouze cyklistika a lyže a tyto 2 sporty by si zasloužili trochu větší pozornosti.
Jinak výdrž je v pohodě 3 někdy i 4 dny.....přešel jsem z Gear S3 Frontier hlavně kvůli vodotěsnosti a jsem spokojen
Michal P.
Export ze Sporty Watch samozřejmě ne do Spotify, ale do STRAVY.... holt T9 sorry
Marek
Je prosim na Tizen nejaka aspon trochu spolehlivá golfova aplikace?

A nevi se uz, jestli je v dohledné době sance v ČR zacit používat Samsung Pay?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze