Google Wallet je nový platební systém pro mobily s NFC

Technologie NFC patří v současné době k velmi diskutovanému tématu a pozornost mu věnují snad všichni významní hráči na trhu. Jedním z nich je i Google, který představil mobilní bezhotovostní platební systém Google Wallet.

Mobilní platby prostřednictvím technologie NFC (Near Field Communications) se mohou v blízké budoucnosti zařadit mezi další používané platební metody. Výrobci smartphonů budou zajisté pomalu implementovat NFC čip do většiny zařízení, neboť technologie skýtá obrovské možnosti. Představa, že bychom jednou náš mobilní telefon používali jako peněženku, byla ještě před pár lety utopií. Dnes je tomu ale jinak a gigant Google představuje službu NFC peněženky – Google Wallet. Google na tomto projektu spolupracuje se společnostmi CitiBank, MasterCard, First Data a Sprint.

Google Wallet: mobilní platební systém s NFC

K uskutečnění mobilní platby prostřednictvím snímacích terminálů poslouží systém PayPass pod hlavičkou MasterCard. Postačí přiložení telefonu s NFC čipem k terminálu a proběhne platba. Mobilní platební systém Google Wallet tak dokáže svým způsobem suplovat klasické platební karty. V současné době probíhá pouze testovací provoz pro vyladění k dokonalosti a především bezpečnosti. Oficiální spuštění plánuje Google u vybraných prodejců v San Franciscu a New Yorku již letos v létě.

Čtěte: Samsung Galaxy S II dostane NFC: dorazí ještě v roce 2011

Možná podoba snímacích terminálů pro mobilní platbu

Představena byla i služba Google Offers napojená na Google Wallet, což není nic jiného než začínající konkurence slevového serveru Groupon. Mobilní peněženku si nyní mohou Američané vyzkoušet v sítích obchodů Macy´s, American Eagle či Subway.

Google offers: oficiální fotografie

Otázkou bude, zda budou NFC čipy do smartphonů tak hojně implementovány, nebo půjde pouze o hrstku vybraných telefonů vyšší třídy. Smartphone Google Nexus S 4G u amerického operátora Sprint patří v tomto okamžiku k prvním „načipovaným“ technologií NFC, ale Google slibuje v brzké době i další přírůstky.

Možná si oprávněně řeknete, co se ale stane, když mi někdo ukradne mobil? To si bude pak moci kdokoliv bez problémů nakupovat do vyčerpání „peněženky“? Google v tomto směru kontruje, že jde vlastně o virtuální platební kartu, která se dá při krádeži nebo ztrátě zavoláním deaktivovat. Pojistkou by měl být i známý PIN kód.

Neméně důležité je i zabezpečení v podobě PIN kódu

A co myslíte vy? Vidíte v placení přes NFC budoucnost a přínos nebo dáváte přednost klasické platbě v hotovosti či platebními kartami?

Zdroje: engadget.com, mobileburn.com, androidcentral.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze