Google Play 4.6.16: instalace více aplikací najednou a další novinky

17

Po několika měsících Google připravil novou aktualizaci svého Obchodu Play, aktualizovaná verze nese číselné označení 4.6.16. Tato verze přináší zajímavá vylepšení, namátkou instalaci několika aplikací najednou, najdeme zde podrobnější nastavení zadávání hesla a mírnou změnou prošel i samotný vzhled. APK balíček ke stažení pak uvnitř našeho článku.

Nepřehlédněte:

Google Play
Google Play povýšil na verzi 4.6.16

Google Play 4.6.16

Jak jsme již zmínili, nejnovější aktualizace nese označení 4.6.16. Uvolňovat se bude postupně a automaticky mezi všechny uživatele v následujících dnech. Pokud se vám však nová vylepšení v průběhu čtení článku zalíbí a nechcete čekat, na konci článku naleznete odkaz ke stažení .apk balíčku, který stačí přesunout do paměti telefonu a nainstalovat ručně. Dodáme, že aktualizace nepožaduje žádná nová oprávnění.

Instalujeme Google Play ve verzi 4.6.16

Celkově aktualizace přináší některá poměrně zásadní vylepšení, která zrychlí a zpřehlední práci. Pojďme se tedy na ty nezajímavější změny, respektive vylepšení společně podívat.

Redesign

Začneme zlehka, tedy novými grafickými úpravami prostředí aktualizované aplikace Obchod Play. Tak zprvu, položky nápověda a nastavení se přemístily do levé výsuvné lišty, což působí přehledným a uceleným dojmem. Kromě nastavení a nápovědy zde samozřejmě najdeme vše jako dříve, tedy odkaz na domovskou stránku, záložku „moje aplikace“, odkaz pro nákup aplikací a „můj seznam přání“.

Designové a organizační změny

Poslední položkou výsuvné lišty je pak možnost uplatnit kód. Ve výsuvné liště také můžete snadno přepnout vaše účty, stačí klepnout na symbol šipky. To už ale známe, změnilo se pouze grafické ztvárnění. Novinkou je také upozornění na aplikace, ve kterých jsou zakomponovány in-app platby. Nově se toto upozornění ukáže již v seznamu oprávnění před samotnou instalací aplikace. Designových a sjednocujících změn je samozřejmě více, tyto patří mezi ty nejviditelnější.

Instalace několika aplikací najednou

A teď už k novinkám. Jednou z těch nejzajímavějších je bezesporu možnost instalovat několik aplikací naráz. Jak? Jednoduše. Stačí označit několik aplikací, které naleznete v kategorii „Moje aplikace“ a v záložce VŠE. Zde se seskupují všechny aplikace, které jste si v minulosti stáhli (a je jedno na jakém zařízení, důležitý je pouze účet, ke kterému se aplikace/hry váží). Následně stačí označit libovolný počet nenaistalovaných aplikací, podobně jako když označujete fotografie v galerii.

Instalace, respektive označení několika aplikací k instalaci

V liště se následně objeví počet označených aplikací/her a tlačítko Instalovat. Následně vám Google předloží oprávnění všech aplikací, které se chystáte nainstalovat. Tento krok bohužel nijak neurychlíte a musíte každou aplikaci odsouhlasit zvlášť a to především kvůli možným změnám v přístupu aplikace. Po odsouhlasení oprávnění se spustí instalační proces všech aplikací tak, jak ho známe. Nová možnost instalace rozhodně urychlí stahování vašich oblíbených aplikací, už není potřeba instalovat každou zvlášť (což byl pro mnoho uživatelů opravdu „nekonečný“ proces).

Nastavení zabezpečení

Další změnou je možnost nastavení, jak často se má telefon dotazovat na heslo v případě nákupu aplikací (pokud ho tedy máte nastavené). Pokud tedy plánujete nákup hned několika aplikací za sebou, můžete nastavit, aby se telefon dotazoval každých 30 minut (a vy jste nemuseli pokaždé heslo zadat). Novinkou je také možnost, aby bylo heslo vyžadováno při každém konkrétním nákupu, je zde také možnost úplného vypnutí dotazování se na heslo v případě nákupů aplikací.

Možnost zabezpečení nákupů

Stahujte!

V tomto článku jsme si zmínili ty nejzásadnější vylepšení a změny, aktualizace se ale samozřejmě dotkla také vylepšení stability a oprav některých menších chyb. Jak jsme zmínili již na začátku článku, aktualizace bude uvolňována mezi všechny uživatele v následujících dnech, pokud však nechcete čekat, můžete si Google Play ve verzi 4.6.16 stáhnout a nainstalovat manuálně (jako vždy instalujte na vlastní riziko). Narazili jste na nějaká další vylepšení, o kterých jsme vás v článku neinformovali? Podělte se o vaše postřehy v naší diskuzi pod článkem.

Google Play 4.6.16 (6,22 MB, apk)

Zdroje: androidpolice.com, androidcentral.com, androidandme.com

Diskuze ke článku
pf
lol, více instalaci najednou ten super úžasný ptalanice GooglePlay až doteď neuměl ? cho cho, AppStore to umí od nepaměti a WP store taky
Petr
"Samozřejmě zůstala možnost, aby bylo heslo vyžadováno při každém nákupu"

Nezůstala. Tahle možnost tam totiž nikdy nebyla a mohli byste to vědět, když tu proběhla ta žaloba na Google kvůli inapp nákupům jednoho dítěte. Oni sice měli volbu "požadovat", ale v praxi tam fungovalo to 30 min okno, o kterém spousta lidí nevěděla. Tímto předpokládám chtějí udělat jasno a zavést opravdové "požadovat vždy" - i když sami by s tím nejspíš nepřišli, počítám je to spíše pro jejich ochranu před dalšími soudy.
Michal Navrátil
Michal Navrátil
Tak sice přibylo hromadné instalování, ale nechápu proč museli odebrat tlačítko na vymazání aplikací ze seznamu, to bylo také velmi užitečné. A pořád mi tam chybí záložka na pouze zakoupené aplikace.. :-(
Pf
ja torikam furt, ze ten Google Play je hnus fialovej, neprehlednej vporovani s AppStorem, je GP fakt tragedie a tenhle oslavny clanek to jen podrthuje. V AppStoru Kde mam zalozky a vidim jen aplikace ktere jsem stahnul/koupil, muzu soucasne instalovat x aplikaci, updatovat taky a zakazat aktualizace u vybranych app taky.

Proste Android a vse okolo toho je sragorovina

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze